Kunst in de kerk
Expositie Nel Kommers deel 2
Vanaf 29 september is er een wisselende foto-expositie van Nel Kommers rondom het dagelijks leven in Jeruzalem.
Een beschrijving van de foto's staat hieronder. De nummers verwijzen naar de genummerde foto's in de kerkzaal.
Deze expositie is deel 2. De vorige editie is
hier terug te vinden.
Beschrijving enkele beelden uit het Joodse leven in de Oude Stad van Jeruzalem
Jeruzalem is verdeeld in een oud en nieuw gedeelte. In het nieuwe deel (wat bijna geheel wit is qua bouwstenen en aanblik) vind je woonhuizen, diverse gebouwen voor musea, regeringsgebouwen, ziekenhuizen, begraafplaatsen, enz. Het oude deel, de 'Oude Stad', is geheel ommuurd met een dikke stenen muur waar je overheen kan lopen, en de stad naar twee kanten toe kan bekijken. Op de enkele vierkante kilometers vind je hier een schat aan bezienswaardigheden.
De Oude Stad is verdeeld in vier wijken: de Joodse -, Christelijke- Arabische- en Armeense wijk. Iedere wijk heeft zijn eigen specifieke bijzonderheden.
De foto's zijn genomen april 2018, ten tijde van de herdenking van het 70-jarig bestaan van de staat Israël (Onafhankelijkheidsdag, Jom Ha'atsmaoet; in 2018 was dit 19 april). De officiële datum van de stichting van de staat Israël is 14/15 mei 1948. Door dat Israël een andere kalender hanteert dan wij in het westen, verschuiven datums per jaar.
Overal in de stad zie je vlaggen hangen en er zijn herdenkingsceremonies. Onafhankelijkheidsdag zelf is een vrije dag voor de inwoners. De dag ervoor worden alle doden herdacht die in de oorlogen gesneuveld zijn (Jom Hazikaron). Dit gebeurt bij de Klaagmuur en bij de Herzlberg in het nieuwe deel, waar regeringsleiders en soldaten begraven worden.
Foto in de hal voor de kerkdeuren
Enkele jongens kopen noten of iets anders op de Mehane Ben-Yehuda markt. Dit is een overdekte markt en een keur aan verkopers uit binnen- en buitenland verkopen hier hun producten. Het ruikt er ontzettend lekker naar diverse kruiden, specerijen, fruit, groenten, enzovoorts. Het is er een drukte van belang.
LINKERZIJDE KERK
1): Moeders met hun kinderen in de Joodse wijk
Het is een orthodox Joods gezin. Gehuwde vrouwen dragen een hoed, hoofddoek en/of pruik. Ongehuwde vrouwen een (mooie) hoofddoek. Meisjes en vrouwen dragen geen broeken, maar langere rokken en panties. Blote lichaamsdelen worden bedekt.
Het zijn vaak kinderrijke gezinnen.
De jongens dragen al vroeg een keppeltje; soort klein rond 'petje' achterop het hoofd.
Een keppel dragen als jongen/man is een teken van erkenning dat er een hogere macht boven je is; in dit geval God. Elke reguliere jongen of man moet op bepaalde Joodse plekken of bij bijeenkomsten ook een keppeltje dragen.
Onder hun blouse dragen ze een gebedshemd met aan de onderkant op de vier hoeken de gedenkkwasten of schouwdraden die op een bepaalde manier geknoopt zijn
2): Een orthodox Joods gezin poseert voor een familiefoto
De vader draagt in dit geval een hoed; daaronder wellicht een keppeltje. Mannen dragen verschillende soorten hoeden; daaraan kan met zien tot welke religieuze stroming in het Jodendom men behoort. Bij de kleinere jongens zijn bij de oren lange haren zichtbaar, de zogenaamde 'peijes'; deze groeien door en worden op een gegeven moment gekruld en vallen tot op de schouder ongeveer. Tot drie jaar worden haren bij jongens niet geknipt; daarna worden ze geknipt, geschoren behalve de langere haren langs de oren. Die groeien dan uit tot de 'peijes'.
Orthodox Joodse mannen dragen een wit hemd (soort blouse zonder mouwen en open zijkanten) onder hun kleding; aan de vier hoeken van dat hemd zitten de gedenk-kwasten die zichtbaar en voelbaar zijn. Bedoeld om dagelijks de geboden van God te gedenken, memoriseren en volbrengen, zoals voorgeschreven in Numeri 15: 37-41.
Niet orthodoxe mannen kunnen het ook dragen, maar doen dit minder vaak.
3): Joodse school in een heel oud gebouw
Dit gebouw behoorde vroeger toe aan een liefdadigheidsinstelling.
4): Kinderen tijdens een pauzemoment op de school
Het lijkt dat ze min of meer een schooluniformpje aan hebben; in ieder geval iets in dezelfde kleur.
5): Groep Yeshiva studenten
Een Yeshiva is een instituut waar jongens opgeleid kunnen worden tot onder andere rabbijn. Ze studeren Thora en Joodse geschriften en men leert redeneren, discussiëren.
Vlak bij dit plein waar ze hier lopen zijn twee zeer religieuze Yeshiva's.
6): Dagje uit met het hele gezin
Er zijn genoeg ontspanningsplekken in de stad. Hier leeuwen van steen waar kinderen op kunnen klimmen. De orthodoxe (religieuze) mannen dragen altijd zwarte kleding en een hoed (traditioneel bij veel Joodse mannen). Reguliere Joodse mannen dragen meestal gewone kleding.
RECHTERZIJDE KERK
7): Centraal plein in de Joodse wijk
Op dit plein staat deze Menora in een glazen stolp, met Hebreeuwse teksten. Daarachter is de Hurva synagoge zichtbaar. Dit is een indrukwekkend mooi, nog in gebruik zijnde synagoge. Het is een heel oude synagoge; hij is verschillende malen verwoest, en steeds weer opgebouwd. De vlaggetjes zijn ter ere van Onafhankelijkheidsdag.
8): Viering van Onafhankelijkheidsdag (Jom Ha'atsmaoet)
Iedereen is vrij; winkels en openbare gebouwen zijn dicht. Veel gezinnen gaan picknicken in één van de vele parken. 's Middags is het vaste gewoonte dat een deel van de Airforce op bepaalde tijden over komt vliegen; men maakt hier foto's van en klapt voor hen.
9): Begraafplaats onderaan de Olijfberg
De begraafplaats ligt tegen de stadsmuur van Jeruzalem en dan tegen dat deel waar vroeger de tempel stond op het tempelplein op de berg Moria. Dit zijn graven boven de grond; dat hoeft niet persé.
Eenmaal per jaar, op de geboortedag van de overleden persoon, de zogenaamde 'Jahrzeit' gaat familie naar het graf om de gestorvene te herdenken. Er worden speciale gebeden, Thora en andere geschriften gelezen. Op het graf wordt een steentje gelegd.
Als buitenstaander mag je niet bij of langs deze graven lopen. Als ze je zien word je weggestuurd.
De vrouwen dragen (waarschijnlijk) een pruik en een hoofddoek.
10): Zicht op Jeruzalem vanaf de Olijfberg
Op de voorgrond graven van gestorven Joodse mensen. Zij 'wachten hier' op de komst van hun Messias.
Er is zicht op de ommuurde Oude Stad met het wat verborgen tempelplein met nu de Islamitische rotskoepel, de 'Dome of the Rock' op de plaats waar eens de tweede tempel stond. Deze is in 70 na Chr. verwoest door de Romeinen.
Vanaf de hoger gelegen Olijfberg (hier niet te zien) loop je via een lange kronkelende weg naar beneden, naar de stad. Je komt voorbij de Hof van Gethsémané, en diverse kerken, gedenk- en herinneringsmonumenten/bouwwerken en loopt dan door het Kidrondal richting de stad.
Jezus moet dit uitzicht gehad hebben als Hij de Olijfberg afliep, zij het minder 20e eeuws!
In de muur de gesloten Gouden poort waarvan men zegt dat de Messias hier doorheen zal komen bij Zijn (tweede) komst.