Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Kerkdiensten

toon kalender
<september 2019>
zomadiwodovrza
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 22 sep
vr 27 sep
zo 29 sep

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

26
SEP

Samen de Bijbel lezen

Met de slogan ‘terug naar de bronnen’ - probeert de kerk weer belangstelling te wekken voor ‘gewoon’ samen Bijbel lezen. Vroeger lazen we aan tafel en op school en bij vergaderingen…, maar tegenwoordig weten velen weinig meer van die verhalen. 

Daarnaast, lezen en verstaan zijn twee dingen. ‘Verstaat u wat u leest?’
Graag nodigt ds. Nelle-Mieke Drop u uit voor een nieuw te starten Bijbel-lees-groep. Voorlopig staan komend najaar 5 bijeenkomsten gepland. 
5 donderdag ochtend- en/of avondkring.


Ds. Nelle-Mieke Drop is emeritus predikant, tijdelijk verbonden aan de Gereformeerde Kerk Ermelo.

Meer informatie en aanmelding:
Samen de Bijbel lezen
donderdag 26 september 2019
Immanuelkerk
Meer informatie

minder
27
SEP

Marriage Course

De Marriage Course zijn 7 mooie avonden over het huwelijk en 7 avonden om er samen als echtpaar even uit zijn.

In alle rust met z’n tweeën over je relatie en gevoelens praten, zaken waar je in de drukte van het dagelijks leven misschien niet aan toe komt.

Wij starten weer op vrijdag 29 september 2019 in het Kerkelijk Centrum, Jeugdkant 14 te Ermelo
Deze eerste avond start om 19.00 uur met een maaltijd.

Indien u graag nog verdere informatie of heeft u vragen? Of wilt u zich aanmelden?

Dan kunt u ons bereiken via:
email: gekevandenberg62@gmail.com
telefoonnummer: 0341-553077
of het contactformulier


 

vrijdag 27 september 2019 (aanvang 19 uur)
Kerkelijk Centrum
Meer informatie

meer
27
SEP

Hoevemaaltijd in september

Hoevemaaltijd in september

De hoevemaaltijd is voor ieder, die gezelligheid zoekt, die niet weet wat hij nu weer moet koken en voor hen die het fijn vinden om anderen te ontmoeten van binnen en buiten onze wijkgemeente.

Bent u nieuwsgierig geworden ? Schuif gerust een keer aan !

De maaltijd vangt om 18:00 aan, maar u kunt er vanaf 17:45 binnenlopen.

Jong en oud, alleen of als gezin, van de (Oude) kerk of niet, iedereen is welkom.

Er zal een driegangenmenu geserveerd worden met als richtprijzen: € 3,- volwassenen en € 1,50 kinderen.
Opgave zien we - in verband met de voorraad - wel graag tegemoet .

Voor opgave en informatie kunt u contact opnemen met :
- Rita en Jacques van der Lely, tel.: 562563
- Frieda en John Meijers, tel.: 556459, of via e-mail: johnmeijers@hotmail.com

vr 27 sept 2019 17:45 uur
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Het wijknieuws van 17 sept 2019

17 september 2019  |  Het nieuws van rondom de Oude Kerk
voor de zondagen 22 en 29 september

Zondag aan de orde
Op zondag 22 september wordt in de kindernevendienst volgens het rooster “Vertel het maar” verteld over ‘Eli’s zonen leven slecht’ uit 1 Samuël 2:11-36. Op zondag 29 september zal het gaan over ‘De HEER roept Samuël’ naar 1 Samuël 3.

Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar 10 uur dienst op zondag 22 september wordt verzorgd door mevrouw Manschot en de familie Kammeraat. Voor de half elf dienst van zondag 29 september staan mevrouw van de Weerdt en de Hogeveen op het rooster. Indien u vervoer nodig hebt, kunt u bellen met Gerda Bosch tel.: 0341-460080.

Kinderoppas
De kinderoppas wordt op zondag 22 september verzorgd door Margot van Leussen. Op zondag 29 september neemt Karin van Aller die voor haar rekening.

Kostersdienst
Fennie Wouda is op 22 september koster in de dienst van 10 uur en Chris Oosting in de middagdienst van 17.00 uur. Op 29 september verricht Mick Langeberg de kosterdiensten in de beide ochtenddiensten.

Schriftlezing
Carla Meiling verzorgt op 22 september de schriftlezingen en op 29 september is Stan van Bosbeek de lector.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.558934, e-mail dambos@planet.nl.

Startzondag 22 september
De voorbereiding is in volle gang en u wordt hartelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn.Thema: Een goed verhaal. Voor het inhoudelijk programma willen wij u vragen na te denken over een bijbelverhaal dat u aanspreekt of dat u geïnspireerd heeft in het geloof en dat u wellicht wilt delen. Koffie/thee: vanaf 09.30 uur. Kerkdienst: 10.00 uur. Aansluitend is er een programma voor jong en oud op het terrein van EFC 58. Bij minder goed weer is dat in en rondom de Hoeve. Heeft u vervoer nodig dan kunt u dat doorgeven aan Arie van Buuren, tel.06-54730845 of arie@vanbuurenschilder.nl. De voorbereidingscommissie.

Giften
Ontvangen via ouderling mw. Margriet Roukema € 20,- en via ds. Verbaan € 80,- en € 100,- en € 100,- (½ Armenië/½ kerk). Hartelijk dank!

Jubilea
Drie families passeren deze periode een nieuwe mijlpaal.
- Familie T. Heukels- de Vries is een kwart eeuw in de echt verbonden. In moeilijke omstandigheden wordt ook gedankt dat beiden in elkaar nog een mooi hoofdstuk aan hun leven hebben mogen toevoegen.
- Op 23 september is het echtpaar A.W. Veenvliet-Albers maar liefst 65 jaar in de echt verbonden – men noemt dat een briljanten huwelijk!
- Op 28 september viert de familie H. Griffioen-van Dam dat zij veertig jaar elkaars hulp en tegenover zijn.
We wensen alle bruidsparen een fijne vierdag toe.

Catechisaties
Alle catechisanten tussen de 12-15 krijgen persoonlijk een uitnodiging. In overleg met hen worden er twee groepen op verschillende avonden gevormd, waarschijnlijk de maandag of dinsdag en de woensdag. De 16+ catechese begint pas na het Armenië-avontuur.

Hoevemaaltijd
Op vrijdagmiddag 27 september is er weer de eerste Hoevemaaltijd van dit seizoen. U bent welkom! Aanvang 18.00 uur (17.45 uur inloop). Plaats: De Hoeve (Oude Kerk te Ermelo). Kosten: richtprijs vrijwillige bijdrage: € 3,- volwassenen, € 1,50 kinderen. Opgave zien we, in verband met de organisatie, graag tegemoet. Er liggen intekenlijsten in de ontmoetingsruimte op zondag 22 september. Ook kunt u zich telefonisch of per email opgeven bij Rita en Jacques van der Lely, tel. 562563.

Kringen
Op de startzondag is er een overzicht van alle gesprekskringen waarbij u kunt aansluiten. Eventueel kunt u altijd even overleggen of contact opnemen met ondergetekende.

Geloofsvragen/belijdenisgroep
Waarom kwam Jezus op aarde? Wie is de heilige Geest? Hoe kan ik groeien in geloof? Er zijn zoveel vragen te stellen aan en binnen ons geloof. Juist door er met elkaar over te praten, op woorden uit de bijbel en de traditie te studeren, kom je vaak verder.
Graag zou ik een groep starten met mensen die al wel en die geen belijdenis hebben gedaan, waarin we allerlei vragen – ook degene die jij hebt – bespreken en uitdiepen.
Wat mij betreft praten we dan ergens onderweg ook over al of niet belijdenis doen, maar dat is een moment onderweg in ons geloof.
Ik wil diegenen die erover denken vragen met mij contact op te nemen. Er zijn een aantal mensen die hebben aangegeven te willen starten, misschien helpt dat om aan te haken? Graag uiterlijk 30 september reactie!

Tenslotte
De éne leraar maakt meer indruk dan de andere. Afgelopen week bereikte ons het bericht dat Prof. Hans de Knijff, in de leeftijd van 88 jaar, is overleden. Voorwaar een leraar der kerk. Hij was een belezen en bescheiden man, met een geweldig overzicht over de theologie en een antenne voor onze cultuur. Hij was ook de eerste die op – u heeft zijn naam vast wel eens in een preek gehoord – kerkvader Noordmans promoveerde. Ooit leerde ik collega en voorganger Vroegindeweij kennen op een Noordmansweek op het seminarium Hydepark – waar wij beiden zaten aan de voeten van kerkvader Noordmans onder leiding van Prof. De Knijff.
De Knijff schreef in 1987 een prachtig boek over één van de moeilijkste onderwerpen van onze tijd: de moderne erotische cultuur en de christelijke ethiek. In dat boek verdedigde hij met verve het huwelijk. Wij moesten het boek als studenten bestuderen en dat was ook de aanleiding dat wij hem vroegen om de trouwdienst van twee van zijn studenten te leiden.
Enkele jaren later schreef hij opnieuw een raak boek over een delicaat onderwerp in de kerk en de samenleving van vandaag, namelijk over milieuethiek en over hoe verantwoord – ascetisch ipv bourgondisch– leven eruit ziet. Hij was zijn tijd daarmee vooruit.
Uit een recent interview met hem in Kontekstueel, neem ik deze woorden gaarne over: ‘Als God ons niet redt, waar blijven we dan?’
De schriftwoorden die boven zijn rouwadvertentie stonden (Joh. 6) luiden: 'Gij wilt toch ook niet weggaan? Simon Petrus antwoordde Hem: 'naar wie zouden wij moeten gaan Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven. En wij geloven en weten dat u de Heilige God bent'.

Met een hartelijke groet,
PAV


17 september 2019

minder
Oude Kerk

Dienstenveiling voor Armenie

14 september 2019  |  Dienstenveiling voor Armenie

Zaterdagavond 14 september is de grote dienstenveiling gehouden om financien te verwerven voor de werkvacantie van een 20-tal jongeren naar Armenie

Lees meer: https://werkvakantiearmenie.wordpress.com/


14 september 2019

meer
Oude Kerk

Het wijknieuws van 1 sep 2019

01 september 2019  |  Nieuws van rondom de Oude Kerk
(Voor de zondagen 8 en 15 september)


Zondag aan de orde
Op zondag 8 september lezen we verder in Hand. 13:13 vv. In de kindernevendienst volgens het rooster “Vertel het maar” verteld over ‘Christen zijn in een niet-christelijke wereld’ uit Kolossenzen 3:18-4:6. In de tweede morgendienst werkt de Jouster fanfare weer mee – zij hebben studieweekend en begeleiden in afstemming met de organist.
Op zondag 15 september wordt gestart met een serie vertellingen en preken uit het eerste boek Samuel. Dan zal het gaan over ‘De geboorte van Samuël’ naar 1 Samuël 1:1-2:10 en vieren we het Heilig Avondmaal.

Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar halfelf dienst op zondag 8 september wordt verzorgd door de familie Gardenbroek en mevrouw van de Hoef. Voor zondag 15 september staan de familie van Buuren en mevrouw van Silfhout op het rooster.
Indien u vervoer nodig hebt, kunt u bellen met Gerda Bosch tel.: 0341-460080.

Kinderoppas
De kinderoppas wordt op zondag 8 september verzorgd door Mathilde van Vught. Op zondag 15 september neemt Corine van Woerkens die voor haar rekening.

Kostersdienst
Leo van Herk verricht op 8 september de kosterdiensten. Op 15 september is Bertus van Dam koster in de dienst van 9 uur en Mick Langeberg in de dienst van half elf.

Schriftlezing
Op 8 september is Lieuwe Hiemstra de lector en op 15 september verzorgt Carla Meiling de schriftlezingen.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.558934, e-mail dambos@planet.nl.

Geboren
Op 20 augustus werd enkele weken te vroeg geboren Dirk Boaz Dekker, eerstgeborene van Erika en Lemco Dekker-Top. Wij wensen hen vanaf deze plaats wijsheid en zegen toe bij de voeding en later opvoeding van Boaz – dat hij mag opgroeien tot eer van zijn Schepper.

Meeleven
In de afgelopen periode, waarin velen genoten van vakantie, waren er voor anderen zorgen. Veel wordt hier niet genoemd, maar voor allerlei mensen zijn er thuis wel dingen veranderd, zorgen toegenomen, medicijnen gewijzigd, kuren uitgesteld of juist weer opnieuw ondergaan.
We noemen hier twee zaken:
• Tiny Mosterd – zolang actief en een van de gezichten van de boekenverkoop in de Hoeve en op de Boeldag – kon door haar ziekte niet langer thuiswonen en is op genomen in Sonnevank, woonunit Iris 1.
• Wim van Eikenhorst vertoefde een week in het ziekenhuis en is inmiddels weer thuis en met kuren begonnen.
Voor allen die zelf of door berichten van anderen werden opgeschrikt door ziekte en zorg, deze woorden van de profeet: 'Gedenk aan mijn ellende en omzwerving, aan de alsem en het vergif. Zo vaak mijn ziel dit gedenkt, buigt ze zich neder in mij.....Mijn ziel zegt: mijn deel is de Heer, daarom zal ik op Hem hopen. Goed is de Heer voor wie Hem verwachten, voor de ziel die Hem zoekt' (Klgl 3:19-20+ 24-25)

Jubilea
Twee families hebben deze periode een jubileum te vieren:
• De familie A. van de Pol-Schreuder is op 6 september veertig jaar elkaars hulp en tegenover.
• De familie D. Griffioen-Eekma is het, onder het voorbehoud van Jacobus, gegeven op 18 september as. het zestig-jarig huwelijksjubileum te vieren.
We feliciteren beide families met deze mijlpaal in hun leven, wensen hen met de kring van allen die bij hen horen een fijne vierdag toe en Gods zegen over hun verdere levensweg! Ter felicitatie deze keer een citaat over wat liefhebben is (van K.H. Miskotte): Liefhebben is niet allereerst een gevoel, een sympathie, is ook niet allereerst een wijze van handelen, maar een zijn, een gesteldheid, en van dááruit een handelen, een doen, nl. een zoeken van de Ander, die u gevonden heeft!

Bezoekdienst-verjaardagsfonds
Na twee maanden kwamen we weer bij elkaar. Ria leidde de vergadering, Letty was afwezig i.v.m. een crematie in haar familie. We ontvingen € 680,-- waaronder twee bijzondere giften € 20,-- Oude Kerk en € 25,-- voor de voedselbank. Annie Besselsen heeft nu definitief afscheid genomen als bezoekster. Heel veel dank voor haar inzet. Bea zal voor een extra mooi bloemetje zorgen. Jammer genoeg hebben we nog geen opvolgster gevonden, wie helpt ons? De volgende bijeenkomst is op Dinsdag 24 September om 19.30u in de Hoeve. Ria en Letty

Startzondag
Op 22 septmber houden we weer de startzondag. Iedereen is welkom. We houden die morgen – net als in de afgelopen zomerperiode en dat is velen goed bevallen! – één morgendienst. We sluiten aan bij het landelijke thema: een goed verhaal.
Uiteraard beginnen we in de kerk en we verplaatsen ons later naar het EFC-terrein. Schematisch ziet het er als volgt uit:
9.30 – 10.00u: ruimte voor ontmoeting en koffie
10.00 - 11.10u: eredienst
11.15 - 11.30u: Verplaatsen van kerk naar EFC’58 (Alleen bij goed weer!)
11.30 - 12.00u: Koffie/thee
12.00 - 14.00u: actiteit in verschillende groepen + lunch
Hopelijk houdt u er vast rekening mee in de agenda! Het voorbereidingsteam

Bijbelkring
Op donderdagmorgen 19 september, voorafgaand aan de startzondag, start weer de bijbelkring. We lezen verder in het bijbelboek Hebreeën en bespreken hoofdstuk 6. Ook de bijbehorende pagina's uit Kom tot rust lezen we erbij. De Hoeve is weer om 9.30u open, welkom!

Tenslotte
De vakantie is weer voorbij. Aan het begin ervan stuitten we al lezend op de duitstalige uitdrukking Die Seele baumeln lassen. Je ziel laten deinen, laten schommelen. Het ging heel de vakantie met ons mee, als een rode draad op verschillende momenten.
Maar de ziel – wat is het eigenlijk, waar is íe gebleven, hoe kijken we vandaag daartegenaan – is ook een vraagstuk. Zo is de prachtige uitdrukking schade lijden aan je ziel (Mk 8:36) aan het verdwijnen, zegt die steeds minder mensen nog wat, hoe waardig die in de NBV ook vervangen is door 'als het leven erbij inschiet'. Een bijbels ingewijde stuit er steeds weer op dat het juist het centrum van de mens vormt, het diepste van een schepsel tegenover zijn Schepper. Hoevaak spreken alleen de psalmen al niet over de ziel?
Het is nu weer tijd en de opdracht om die lofprijzing ook in het gewone leven gaande te houden. In het strakke ritme van school en werk, van deadlines en zorgtaken. Gelukkig is er iedere week het geschenk van het weekend, zegt de een, nee van de zondag, zegt de ander – als een stukje verademing in de werkweek. Zal het lukken dat ritme van de zondagse erediensten aan te houden – omdat het meer biedt – ook voor het 'baumeln' van de ziel – dan alleen (de planning van) de volgende vakantie?

Met een hartelijke groet,
PAV


01 september 2019

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT