Welkom in de kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Kerkdiensten

toon kalender
<oktober 2018>
zomadiwodovrza
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

16
OKT

Onlust en ontevredenheid, kent u dat?

programma 'Samen verder' van Vorming & Toerusting/Leerhuis
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Oude Kerk (in de Hoeve), Ermelo
Inleider: drs. Z. van Eijk en ds. P.A. Verbaan

Wat doe je met gevoelens van onlust en ontevredenheid?
Wat vinden de psychiater en de dominee daarvan….?

drs. van Eijk en ds. Verbaan benaderen het thema vanuit filosofie, theologie en psychologie.
Ruimte voor eigen inbreng/discussie.
Meer informatie vindt u in het programmaboekje 'Samen verder'.

Om u aan te melden, kunt u op inschrijven klikken.
Meer informatie over de commissie Vorming & Toerusting vindt u op onze website door te klikken op het onderstaande logo.
 
dinsdag 16 oktober 2018 (aanvang 20 uur)
Oude Kerk (in de Hoeve)
Meer informatie

minder
17
OKT

Koffieochtend Oude Kerk

Op woensdagmorgen 17 oktober is er weer een koffieochtend in de Hoeve.
Mensen die zin hebben in koffie en ontmoeting zijn van harte welkom.

Vanaf 9.45 uur is de Hoeve open en de koffie klaar...

Deze datum komt in de plaats van 3 oktober vanwege de verbouwing van de geluids en video-installatie in de kerk en hoeve.


woensdag 17 oktober 2018 (vanaf 9.45 uur)
Oude Kerk - de Hoeve
Meer informatie

meer
18
OKT

Bijbelkring

Bijbelkring
De eerstvolgende bijeenkomst van de bijbelkring is op donderdagmorgen 18 oktober. We lezen en bespreken dan Genesis 24 en betrekken daarbij uit Pelgrim met God ds. A Markus het bijpassende hoofdstuk. Vanaf half tien is de Hoeve open en de koffie klaar.... 
do 18 okt 2018
De Hoeve
Meer informatie

meer

Snel naar

Wijknieuws

Laatste nieuws

Oude Kerk

Het wijknieuws van 6 okt 2018

02 oktober 2018  |  Publicatie in kerkblad onder Oude Kerk t.b.v. uitgave op 6 oktober 2018
(zondagen 7 en 14 oktober)


Zondag aan de orde
Op zondag 7 oktober – Israëlzondag – wordt in de kindernevendienst volgens het rooster ‘Vertel het maar’ begonnen met een serie vertellingen uit het boek Openbaringen. Het zal dan gaan over ‘Ik ben de eerste en de laatste” naar Openbaring 1: 9-20. Voorganger deze morgen is studiegenoot ds. Gert de Goeijen, uit Den Ham. Hij was jarenlang zendingspredikant in Indonesië. Op zondag 14 oktober wordt verteld over “ Christus opent de boekrol” uit Openbaring 5: 6-14. Op zondagen 14 oktober lezen we in de kerk verder in het bijbelboek Jakobus.


Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar de kerkdienst van half elf op zondag 7 oktober wordt verzorgd door de familie Brussaard en mevrouw Van Silfhout. Op zondag 14 oktober zijn dat de familie Top en mevrouw Manschot.

Kinderoppas
Op het rooster voor de kinderoppas staan voor de komende weken:
- zondag 7 oktober: Annita en Suzannica Oosting
- zondag 14 oktober: Antoinette en Margaretha Blokland

.Kostersdienst
Fennie Wouda is koster in de ochtenddiensten. In de middagdienst van 14 oktober is dat Goos Eikelboom.

Schriftlezing
Op 7 oktober verzorgt Carla Meiling de schriftlezingen. Leny van Aalst is lector op 14 oktober.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Gijs van Norden, tel. 560408, e-mail gt.vannorden@planet.nl en Ida van Dam tel.558934, e-mail dambos@planet.nl.

Meeleven: Opgenomen in het ziekenhuis:
- Dhr. Kees Pul, die reeds kuren ondergaat.
- Weer thuis uit de Klimop is Mw M.H. Meeuwis- van Maanen.

Jubilea
Op woensdag 3 oktober is de familie A.J. Mulder-Lammers vijftig jaar in de echt verbonden.
Een dag later, donderdag 4 oktober, is de familie Koekoek-Verhoef eveneens vijftig jaar elkaars hulp en tegenover.
Op maandag 15 oktober is de familie A. van Santen- van Roekel maar liefst zestig jaar getrouwd. We kennen ook hen als betrokken en nog altijd aktieve leden.
We wensen alle families – met allen die bij hen horen – een fijne vierdag toe, zijn met hen dankbaar dat dit hen gegeven is en wensen hen Gods zegen over hun toekomst.

Bijbelkring
De eerstvolgende bijeenkomst van de bijbelkring is op donderdagmorgen 18 oktober. We lezen en bespreken dan Genesis 24 en betrekken daarbij uit Pelgrim met God ds. A Markus het bijpassende hoofdstuk. Vanaf half tien is de Hoeve open en de koffie klaar....

Uit de wijkkerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 12 september:
- Jan Peet verzorgt de overdenking. We zingen Lied 416 vers 1 en 3. Hij leest uit Johannes 15 vers 1 t/m 8 (de wijnstok en de ranken)en uit een bijbels dagboek van ds. Troost een stukje n.a.v. 1 Johannes 4 vers 4 t/m 16 (dichtbij blijven bij God/Jezus “voed uzelf met het Woord”). Aansluitend gaat hij ons voor in gebed.
- Beeld en geluid: Installatie wordt gerealiseerd in de week van 9 oktober.
- Het verbeteren van de rolstoeltoegankelijkheid wordt opgepakt nadat de bekabeling voor Beeld en Geluid is afgerond.
- Voorstel opzet Kliederkerk Ermelo: de wijkkerkenraad onderschrijft het initiatief voor de pilot en besluit om de Oude Kerk aan te melden als deelnemer. Wel zal worden gemeld om te overwegen een afzonderlijke (vaste?) locatie te overwegen voor de Kliederkerk (geen kerk).
- De leesstukken uit Woord & Dienst van augustus: “Blikvanger: interview met Arie Koorneef” en “ Woorden die in de fik vliegen” worden kort besproken.
- Het concept-besluit "zegenen van andere levensverbintenissen dan een huwelijk van man en vrouw" wordt door de voorbereidingsgroep opgesteld en behandeld in de vergadering van 11 oktober.
- Catechese. De verschillende doelgroepen worden/zijn benaderd. Frank Hubert en Chantal Blijenberg gaan ook een groep doen. Voor de belijdeniscatechese zijn nog weinig aanmeldingen. Iedereen wordt gevraagd na te denken wie uit hun wijk hiervoor nog benaderd kunnen worden.
- Er wordt geprobeerd om ook een groep singles (24 – 30 jr.) op te starten.
- Grote gemeenteavond 14 november. De opzet van de avond wordt besproken. Voor de pauze het (voorlopig) besluit over het mogelijk maken om in de Oude Kerk levensverbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht te zegenen en na de pauze is het onderwerp Geloofsopvoeding/Generaties in de kerk.
- Voor de jeugdactie wordt gezocht naar een ander doel dan in de voorgaande jaren. Gedacht wordt aan een project in Armenië ( i.o.m. Mission Possible) evt. samen met ander wijken. Het is de bedoeling de jeugd bij de voorbereiding actief te betrekken, ook in de geldwerving. Gemeld wordt nog dat ook de organisatie World Servants dit soort projecten doet.
- Henk Jan van den Berg geeft een korte toelichting op de nieuwe werkwijze van de diaconie (wijk-overstijgende themagroepen), ook het onderwerp van de centrale ambtsdragervergadering van 2 september. Het wijkgerichte werk blijft voorgaan. Het jeugddiaconaat wordt bij alle thema’s betrokken. De aandacht wordt nog gevraagd voor de week van de eenzaamheid met op donderdag 27 september het Symposium Samen Tegen Eenzaamheid in De Dialoog
- Anneke Plette is Martin van Leussen opgevolgd als voorzitter van de Commissie Gemeenschappelijke Middagdiensten.
- De kerstfair is dit jaar op 15 december. De opbrengst is bestemd voor de inrichting van de Hoeve.
- Ruth Kortenhoeven sluit de vergadering af met gebed.

Tenslotte
Komende zondag, de eerste zondag in oktober, is het, al sinds 1949, Israëlzondag in de kerk. Tenminste, dat was zo....... maar het spreekt dit jaar niet meer vanzelf. De afgelopen weken is er, eerst op de sociale media, maar inmiddels ook in kranten en op weblogs een discussie gaande over het eventueel afschaffen of hernoemen van de jaarlijkse 'Israëlzondag' en over de (on)wenselijkheid van een aparte plek van Israël in de christelijke theologie.
Misschien moet u er wel van zuchten. Discussiëren over Israël? Daar is toch al zoveel over gezegd en geschreven in de afgelopen zeventig jaar? Dat is toch, door alle belangen en organisaties die er zijn ontstaan op dit terrein, geworden tot een wespennest, een open zenuw in de kerk? Wie alleen maar een verhelderingsvraag stelt over Israël, of over de positie van palestijnse christenen, kan van binnen en van buiten de kerk soms al een lawine aan verwijten over zich heen krijgen en naar de mening van anderen zich reeds bevinden in een 'kamp' van voor- of tegenstanders.
Toen PKN-collega Jan Offringa, gedragen door een groep liberale theologen onder de naam Relivant, met een open brief een steen in de Protestantse kerkvijver gooide, nam het dagblad Trouw (14/9/18) enkele reacties op van o.a. de opperrabbijn Binyomin Jacobs, de voorzitter van het OJEC dr. Piet van Midden, van mr. Kees Blok, voorzitter van Kairos-Sabeel en van scriba-PKN dr. Rene de Reuver. De laatste stelde dat Israël fundamenteel is voor de identiteit van de kerk en dat het heel goed is dat we Israëlzondag hebben. Enkele dagen later gispte het redactioneel commentaar van het dagblad Trouw (18/9/18) – nadat werd gesteld dat we in een gepolariseerde, onverdraagzame tijd leven – de PKN-voorman door te stellen dat hij de deur naar een gesprek met de liberale theologen over die aparte plek voor Israël 'stevig in het slot had gegooid'. (Terwijl de scriba zijn bijdrage begon met: 'discussie is prima'.) Diezelfde dag nog deden zeven PKN-predikanten, verbonden met Kairos-Sabeel, een oproep aan ds. De Reuver om de discussie wél te openen. En een dag later schreef dr. Ewout Klootwijk, namens de dienstenorganisatie werkzaam voor Kerk & Israël, dat collega Offringa de zaak wel vertekende en op een aantal punten zijn bijdrage in lijn is met wat ook de PKN voorstaat – ook al doet Offringa het anders voorkomen.
Ik weet niet wat er bij u bovenkomt als u erover leest. Wie zijn oor te luister legt hoort, tenminste zo is mijn ervaring, al langer stemmen die vragen om meer verheldering rondom wat de kerk wel en niet bedoelt met die 'onopgeefbare verbondenheid' met het volk Israël. Wanneer u deze bijdrage leest zijn we weer dagen verder, en zijn er mogelijk meer en andere stemmen aan dit koor – of moet ik schrijven zetten aan dit schaakspel? – toegevoegd. Ondertussen zal de discussie vermoedelijk niet zijn afgerond en wordt het dus spannend wat er zondag 7 oktober in de eredienst bij u wordt gezegd, gezwegen en vooral gebeden!

Israël als notie onopgeefbaar
Het pijnpunt in veel discussies is dat vaak onduidelijk blijft welke lading ‘Israël’ heeft. Gaat het om het Oude Testament, met de latere literaire tradities van Misjna en Talmoed? Doelt iemand op het religieuze jodendom zoals dat al eeuwenlang vorm krijgt in en om de synagoge? Hebben we het over het ‘volk’ Israël, eh, ja maar welke rol spelen land, staat en politiek dan?
Bij dat laatste komen alle stekels overeind en gevoeligheden boven. De vragen daarvoor hebben, en zoveel is vrijwel iedereen wel duidelijk, direct te maken met de wortels en de identiteit van de kerk zelf: de kerk leest Tenach of het Oude Testament, Jezus was een joodse man, jodendom en christendom komen uit dezelfde moederschoot, Israël is onze oudste broeder! Tot zover nauwelijks discussie – al is dat met de mond belijden nog iets anders dan werkelijk je verdiepen in het leven en denken van je oudste broer en als kerk je werkelijk verstaan met de synagoge. Evenmin is er een issue over wat de geschiedenis ons heeft geleerd als iets urgents voor héél de mensheid: de onopgeefbare strijd tegen antisemitisme en racisme. Al beseft lang niet iedereen dat, zoals rabbijn Jacobs stelt, 'het verschil tussen anti-zionisme en antisemitisme flinterdun is'.
De discussie en de felle reacties beginnen daar waar Israël niet slechts als notie, maar ook als natie in het geding is. Direct rijzen dan vragen als: Gaat die onopgeefbare verbondenheid met Israël wel samen met verantwoorde christelijke solidariteit met het Palestijnse volk? Blijft de gemiddelde kerkganger bij Israëlzondag niet ook aan de staat Israël denken – terwijl dit (on-)heilige land gewoon beoordeeld moet worden naar maatstaven van het internationaal recht? Heeft de kerk in haar recente (Israël-)theologiegeschiedenis, juist waar ze oprecht uitsprak dat de stichting van de staat Israël in 1948 voor haar een teken was van Gods trouw, niet tegelijk een voedingsbodem gecreëerd waarop joods-christelijk fundamentalisme kon groeien? En is het misschien in onze geopolitiek snel veranderende wereld nodig duidelijker te maken of te herformuleren wat je wel en wat je niet bedoelt met die onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël?

Blijven worstelen
Naar mijn mening betekent dat niet dat de kerk zich dan 'losser van' Israël moet gaan opstellen en het kerkordeartikel of de Israëlzondag maar moet afschaffen. Zolang de 'Losser van Israël', Jezus Christus, nog uitblijft, zal en kan de kerk, zo leerden we van wijlen dr. Henk Vreekamp en dat is voor mij nog altijd een treffende formulering, steeds opnieuw ontdekken dat ze 'zonder Israël niet volgroeid' ís. Dat betekent weer niet dat je er niet over kunt discussiëren en theologiseren, immers, ervaren we niet allemaal in de kerk, ook al heeft dat soms iets vermoeiends – hetgeen ook bij het ouder worden hoort – dat iedere nieuwe generatie niet alleen nieuwe vragen stelt, maar ook vragen opnieuw? Gaarne zeg ik, met collega Joep Dubbink: voor mijn gevoel is het kerkordeartikel niet een artikel waar we vanaf moeten, maar de verwoording van een probleem waar kerk en theologie mee moet blijven worstelen. En dat totdat Hij komt...

Met een hartelijke groet,
PAV
02 oktober 2018

minder
Oude Kerk

Het wijknieuws van 22 sep 2018

22 september 2018  |  Publicatie in kerkblad onder Oude Kerk t.b.v. uitgave op 22 september 2018
(zondagen 23 en 30 september)

Zondag aan de orde
Op zondag 23 september is het startzondag. We sluiten aan bij het thema: Een goed gesprek. We gaan in op waar het gesprek dat Jezus met zijn discipelen voert in Mat 16: 13-18. De week erna zal ik preken – net als de keren erna – uit het bijbelboek Jakobus.
In de kindernevendienst wordt volgens het rooster ‘Vertel het maar’ verder verteld uit het boek Daniël. Het zal dan gaan over ‘Daniël blijft bidden uit Daniël 6. Op zondag 30 september worden de verhalen uit Daniël afgesloten met het ‘Visioen van de vier dieren’ uit Daniél 7 vers 1 tot 14.

Vervoer naar de tien uur dienst op de startzondag
Zondag 23 september verzorgen de families van Norden en Doornekamp de autodienst.

Vervoer naar de halfelf dienst op 30 september
Voor zondag 30 september staan de familie Bosch en mevrouw. v.d. Hoef op het rooster.

Kinderoppas
Op startzondag 23 september wordt de kinderoppas verzorgd door Marlina Blokland. Op 30 september neemt Corine van Woerkens die voor haar rekening.

Kostersdienst
Fennie Wouda verzorgt op zondag 23 september de kostersdiensten. Op zondag 30 september is Leon van Herk koster.

Schriftlezing
Op 16 september verzorgt Carla Meiling de schriftlezingen. Lieuwe Hiemstra is lector op 30 september.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Gijs van Norden, tel. 560408, e-mail gt.vannorden@planet.nl en Ida van Dam tel.558934,
e-mail dambos@planet.nl.

Catechisaties
We starten weer met drie groepen. Via de app is de jeugd vanwie de 06-nummers bekend zijn, al uitgenodigd – maar ook anderen zijn welkom! Het blijft een puzzel om school, sport, soms al werk te combineren, maar het ziet er schematisch zo uit:

Jongeren 12-14: dinsdagavond 19.30u Hoeve o.l.v. Chantal Bleijenberg (1ste keer 25/9)
Jongeren 14-16: woensdagavond 19.00u o.l.v. ds. Verbaan (1ste keer 26/9)
Jongeren 16+ : zondagavond 20.15u-21.15u o.l.v. Frank Hubert en ds. Verbaan (1ste keer 30/9) (1 x per twee of drie weken)

Pastoraat
Een 'slecht nieuws gesprek' moest worden gevoerd door Mw M.J. Bosch-Laurier. Het leven kan er zomaar anders voorliggen, het traject van onderzoek en behandeling is ingezet.
Opgenomen in Bartimeüs-Sonneheerdt is Mw. E. Winters- Görtemöller. Een hele verandering, ook voor haar man.

Voor allen, die met ziekte, (vertraagd) herstel, en vanwege gezondheid kantelend perspectief te maken hebben, en hier niet worden genoemd maar wel meegedacht, woorden van de psalmdichter:
'God zij geprezen met ontzag, Hij draagt ons leven (iedere goede of slecht) dag aan dag'

Jubileum
Op dinsdag 25 september zijn Aart en Tiny Mosterd-van Malenstein een halve eeuw elkaars hulp en tegenover. Samen met wie bij hen horen, ook in de herinnering, mogen ze dit moment onderweg in hun leven vieren.
Op zaterdag 29 september zijn Wim en Jolanda Heining-Jansen veertig jaar Samen op en onderweg. Zeker ook een moment van gedenken en vieren waard.
We wensen hen vanaf deze plaats een mooi moment onderweg toe

Gift
Ontvangen via pastoraal medewerkster Mevr. Christina Plette € 25,-- en via Ds. Verbaan €50,- voor de Kerk. Hartelijk dank.

Bijbelkring
Op donderdagmorgen 27 september hopen we elkaar weer te treffen te ontmoeten. Dhr. Bertus van Santen heeft een uitnodiging verzorgt. We cirkelen verder rondom de Abrahamverhalen en lezen ter voorbereiding over Genesis 23 uit het boekje Pegrim met God (blz. 87-94). Vanaf half tien is de Hoeve open en heeft Fennie de koffie klaar.

Hoevemaaltijd
De eerste Hoevemaaltijd van het nieuwe seizoen wordt gehouden komende vrijdag 21 september. Opgave zien we graag tegemoet door gebruikmaking van de intekenlijsten in de glazen gang ( dat kon alleen afgelopen zondag) of telefonisch: bij Rita en Jacques van der Lely, tel. 562563, of bij Frieda en John Meijers, tel. 556459. Iedereen is van harte welkom vanaf 17.30u, de maaltijd begint om 18.00u.

Startzondag 23 september
Komende zondag is het zover: de startzondag. We beginnen die dag waar het hart van de gemeente klopt: in de christelijke eredienst. Daarnaar vertrekken we, pelgrims als we zijn, naar het sportpark ‘de Zanderij’ (terrein EFC) , Oude Telgterweg 205, in Ermelo. Om te weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen, is het belangrijk dat u zich opgeeft. Dit kan via de flap-over in de glazen gang, via de mail, christinaplette@kpnmail.nl en telefonisch 561658. Heeft u vervoer nodig, of kunt u nog mensen meenemen dan kunt u dit ook aangeven. We hopen op een mooi en gezellig samenzijn! Namens de commissie: Bob Roukema, Marjo Foppen, Jan Peet en Christina Plette.

Tenslotte
Met het oog op het nieuwe kerkelijke seizoen dat we tegemoet gaan, waarin we bij alles wat we gaan doen en hebben uitgebroed afhankelijk zijn van de zegen van de God van alle seizoenen, neem ik (in vertaling) twee fraaie voorbeden op die eerder klonken in de kerkdienst in de Nieuwe Kerk te Amsterdam in het kader van 70 jaar kerkelijke oecumene:

Dat God ons zegene met onvrede over goedkope antwoorden, halve waarheden en oppervlakkige relaties – zodat we werkelijk leven van binnenuit...
Dat God ons zegene met genoeg dwaasheid om te geloven dat we verschil kunnen maken in deze wereld – waar anderen claimen dat dat niet kan...

Met een hartelijke groet,
PAV


22 september 2018

meer