Lees voor
Zoek

Welkom in de Westerkerk

Als Westerkerk willen we, samenlevend vanuit Gods Woord, mensen bekend maken met Jezus, opdat ze voor Hem kiezen!

We zijn een open en actieve gemeente, die past binnen de breedte van de Protestante Kerk, met een evangelische inslag.

Kerkdiensten

toon kalender
<januari 2025>
zomadiwodovrza
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 19 jan
zo 26 jan
zo 2 feb

Gegevens Westerkerk



Predikant: ds. André Priem
e-mail: predikant.wk@hervormd-ermelo.nl

Scriba: Jan ten Brinke
e-mail: scriba.wk@hervormd-ermelo.nl

Koster: Jeroen Water
e-mail: koster.wk@hervormd-ermelo.nl

Adres: Oude Nijkerkerweg 4
3853 JS Ermelo
Plan uw route

Activiteiten

18
FEB

Kerk en Israël: Het anti-judaïsme en Israël-mijding in de kerk

Herkennen we het en hoe ons hier tegen te verweren?

Anti-judaïsme is de religieuze vorm van antisemitisme. Sporen van anti-judaïsme zijn volgens Ds. Bart Gijsbertsen te herkennen in prediking, Bijbelvertalingen, maar ook in psalmen en liederen. In deze lezing zal hij hiervan een aantal voorbeelden geven. Het zijn sporen van achterliggende theologische opvattingen waarvan men beweert dat deze verlaten zijn, maar het DNA klinkt nog steeds door in de teksten.
Hoe is de Israël-mijding in de prediking en catechese te verklaren en waarom biedt de kerk zo weinig verweer tegen het (sterk opkomend) antisemitisme?
Ds. Gijsbertsen zal in deze bijeenkomst ingaan op de betekenis van de Bijbels-Hebreeuwse wortels en een ethiek die op deze wortels is gebaseerd. Dit oriëntatiepunt maakt het mogelijk ons te verweren tegen het anti-judaïsme en zicht te krijgen op de relatie tussen Israël en de volkeren. En juist dit verweer, deze ethiek en zicht op de verhoudingen hebben we in deze tijd hard nodig.

Inleider: Ds. Bart Gijsbertsen

Plaats: Westerkerk, Oude Nijkerkerweg 4; 3853 JS Ermelo.
Tijd: 20.00 – 21.30 uur ; kerk open 19.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur; koffie/thee + gesprek voor en na de lezingen
Toegang: Gratis; collecte voor het bestrijden van de onkosten.
Boekentafel: Veelal aanwezig
20.00 uur - 21.30 uur
Westerkerk
Meer informatie

minder
11
MRT

Kerk en Israël: Waarom is het voor Joden zo moeilijk om in Jezus te geloven?

Hebben wij hen tot jaloersheid verwekt of zijn wij struikelblok geweest?

De overgrote meerderheid van de Joden wereldwijd ziet Jezus niet als de verwachte Messias. De vraag dringt zich op: waarom is het voor hen blijkbaar zo moeilijk om Jezus te aanvaarden? Waarom roept het gesprek over Jezus vaak irritatie op aan Joodse zijde? Welke rol speelt de tragische geschiedenis van de Kerk met het Joodse volk? Hebben wij in de geschiedenis een goed beeld van Jezus overgedragen waardoor Joden uitgedaagd zijn om zich aan Jezus over te geven?
Wat is de betekenis van de gedeeltelijke verharding die over Israël gekomen is (Rom. 21:25)? Welk toekomstperspectief schetst de Bijbel over een herstelde relatie tussen Jezus en het Joodse Op deze bijeenkomst gaat Ds. Lohuis aan de hand van de Bijbel en de kerkgeschiedenis in op deze vragen en welke gevolgen dit heeft voor onze houding en gebeden voor Israël en de Kerk!

Inleider: Ds. Oscar Lohuis

Plaats: Westerkerk, Oude Nijkerkerweg 4; 3853 JS Ermelo.
Tijd: 20.00 – 21.30 uur ; kerk open 19.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur; koffie/thee + gesprek voor en na de lezingen
Toegang: Gratis; collecte voor het bestrijden van de onkosten.
Boekentafel: Veelal aanwezig
20.00 uur - 21.30 uur
Westerkerk
Meer informatie

meer
31
DEC

Zie de agenda in de Scipio-app voor alle activiteiten

Een compleet en actueel overzicht van activiteiten vindt u in de Scipio-app.
Westerkerk
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Westerkerk

Vanuit de Algemene Kerkenraad

17 januari 2025  |  Recente ontwikkelingen binnen de Hervormde Gemeente Ermelo

Gemeenteleden, hierbij wil ik u informeren over de onderwerpen die de afgelopen zes maanden in de vergaderingen van de Algemene Kerkenraad zijn besproken. Dit zijn misschien niet allemaal grote zaken, maar ze zijn wel belangrijk voor de gang van zaken binnen onze gemeente en van belang voor een goede afstemming en besluitvorming.

Zo zijn we bezig geweest met zaken zoals de Gedragscode Veilige Kerk, het Jaarverslag en documenten van de Commissie Kerk en Israël, de voorbereiding van de actie Kerkbalans en het opstellen van het Preekrooster voor 2026.

Daarnaast hebben we gesprekken gevoerd met het moderamen van de Gereformeerde Kerk over het Leerhuis en de betrokkenheid van de Hervormde wijken bij het Leerhuis. Hier is besproken hoe de opkomst kan worden verbeterd vanuit Hervormd Ermelo en hoe vacatures binnen de commissie ingevuld kunnen worden door leden van Hervormd Ermelo. Er is tevens nagedacht over de opzet en frequentie van de bijeenkomsten.

Ook hebben we besproken hoe we beter in contact kunnen komen met de leden in de ‘kaartenbak’, die nauwelijks of niet actief zijn binnen de kerk of de wijken. We denken na over manieren om deze groep te benaderen, of dat per wijk moet gebeuren of misschien via een gezamenlijke evangelisatieaanpak. Hier gaan we in 2025 verder mee aan de slag.

In de Algemene Kerkenraad zijn meerdere financiële zaken besproken en vastgesteld:
  • Jaarrekening van de Zendingskerk en kascontroleverklaring.
  • Begroting diaconie: Er zijn inhoudelijke gesprekken gevoerd over de werkzaamheden en afzonderlijke werkgroepen naar aanleiding van de begroting. Dat maakt het bespreken van de begroting juist ook waardevol, dan gaat het over de concrete werkzaamheden die worden uitgevoerd door de Diaconie en het beleid van de Diaconie. Voor de begroting zie verder bij Diaconie.
  • Begroting CvK en Meerjarenplanning: Voor de begroting en toelichting zie verder bij CvK. De financiële situatie is minder rooskleurig dan gehoopt en verwacht, onder andere door stijgende onderhoudskosten en predikantslasten. Als we kijken naar de vastgestelde Vitaliteitscriteria dan liggen deze helaas ook nu weer in de lijn zoals voorspeld in het rapport ‘Naar een vitale en financieel gezonde Hervormde Gemeente Ermelo 2030’. Het is niet reëel om in deze tijd waarin alles duurder wordt te verwachten dat gemeenteleden meer moeten gaan geven voor de kerk. Ook daar zijn grenzen aan wat mogelijk is. Dat betekent dat er verder gekeken moet gaan worden welke andere keuzes gemaakt moeten gaan worden om de meerjarenbegroting op orde te gaan krijgen.

Daarnaast loopt het Wok-proces, waarin de eerste stappen van kennismaken en samenwerken zijn gezet. Ds. Van Leeuwen geeft hierover regelmatig updates in het kerkblad. De Algemene Kerkenraad bespreekt vragen vanuit de commissie, zodat we hier samen verder aan kunnen werken.

Hoewel niet altijd zichtbaar, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de continuïteit van het werk in de wijken en de diensten. Ons gezamenlijke doel blijft dat het Woord verkondigd kan blijven worden in Ermelo.

Wilt u het werk van de Algemene Kerkenraad, College van Kerkrentmeesters en Diaconie in de Hervormde Gemeente Ermelo en het werk van predikanten en ambtsdragers in de wijken meenemen in uw gebed.?

R. van de Water??
Preses Algemene Kerkenraad?


17 januari 2025

minder
Westerkerk

Mijn lied: 'k Stel mijn vertrouwen

17 januari 2025  |  

Iedereen heeft wel een lied waar je hart sneller van gaat kloppen. Een lied dat je doet denken aan een mooi moment. Een lied waar je de nabijheid van God voelde. Of een lied dat je aanzet als je in een moeilijke situatie zit. Het lijkt ons mooi om dat als gemeente met elkaar te delen zodat we elkaar kunnen inspireren. Daarom laten we elke week een gemeentelid aan het woord. Deze week: Jan en Bea ten Brinke.

Ons lied is: 'k Stel mijn vertrouwen....

Precies een jaar geleden zongen wij dit lied aan het sterfbed van onze (schoon)moeder. Heel bijzonder was het dat zij dit met ons en onze broers, zwagers en (schoon)zussen nog volop mee zong.

Dit lied was voor haar en ons een grote steun. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om te blijven vertrouwen in verdrietige en moeilijke tijden, maar dit lied geeft veel steun.

Jan en Bea ten Brinke



17 januari 2025

meer
Westerkerk

Bij de zondag: 19 januari

17 januari 2025  |  

Zondag 19 januari is de laatste themadienst die door een van de collega’s gehouden wordt over de Michacursus. Ds. Evert-jan Prins zal voorgaan in deze dienst (over thema 4: Consumeren en delen). Zelf zal ik in de Kapel voorgaan; in die diensten zal het tweede thema van de Micha-cursus weer aan de orde komen.

Het thema van de dienst is: "Consumeren en delen (Michathema 4)"

De schriftlezingen zijn uit:
Spreuken 30:7-9
1 Timotheüs 6:2b-19

Liederen in deze dienst:
Psalm 62:1, 5, 6
Opwekking 334
Opwekking 705
“Maak een vrolijk geluid voor de Heer”.
Lied 843:1, 2, 3, 4
Psalm 119:13, 14
Lied 912:1, 4, 6
Opwekking 520

Zondagmiddag om 17.00 uur is er de gezamenlijke Gebedsdienst voor de Eenheid, als het begin van de Week van Gebed. We sluiten aan bij het landelijke thema ‘Ja, ik geloof’ en we lezen Johannes 11:17-27. Het is mooi om over de kerkmuren heen verbonden te zijn met elkaar in gebed!



17 januari 2025

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT