Lees voor
Zoek
Home > Algemeen > Vertrouwenspersoon en veilige kerk

Vertrouwenspersoon en veilige kerk

Vertrouwenspersoon en veilige kerk

Veilige Kerk Hervormde gemeente Ermelo

De afgelopen jaren is een veilige omgeving bij bijvoorbeeld het sporten, op de werkplek maar ook in de kerken steeds weer in het nieuws geweest. De synode heeft besloten dat ook voor de kerken dit een aantal zaken betekent. Naast het aanstellen van vertrouwenspersonen is een gedragscode en het aanvragen van een VOG ( verklaring omtrent gedrag) een verplichting voor alle kerken in Nederland.
De afgelopen periode heeft de commissie Veilige kerk een gedragscode opgesteld voor de Hervormde gemeente van Ermelo. Deze commissie bestaat uit vertrouwenspersonen, commissie leden en de scriba van de Algemene Kerkenraad. De gedragscode is besproken in de kerkenraden en goedgekeurd en vastgesteld in de Algemene Kerkenraad.
Naast het opstellen van een gedragscode is er een voorlichtingsavond geweest voor ambtsdragers door een medewerker van het diensten centrum van de PKN, een speciale jeugd ambtsdragers info avond en zijn gemeente leden geïnformeerd over het onderwerp veilige kerk via gemeente avonden, nieuwsbrieven ( de beamer afkondigingen) en het kerkblad.
De vertrouwenspersonen zijn na de studie bij het Meldpunt Misbruik kerken geïnstalleerd en scholen bij door de jaarlijkse herhaling van de bijeenkomst van het Meldpunt voor misbruik. Twee leden van het moderamen van de Algemene Kerkenraad hebben de landelijke conferentie Veilige kerk bijgewoond in 2024.
De gedragscode geeft aan hoe wij als gemeente met elkaar omgaan zodat we samen een veilige kerk kunnen zijn. Hieronder kunt u lezen hoe de gedragscode er uitziet. Deze wordt zichtbaar gemaakt in de kerken d.m.v. flyers, poster en een tekst op de website.
In april 2024 heeft de generale synode heeft besloten dat een VOG, verklaring omtrent gedrag, per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van gemeenten binnen de Protestantse Kerk. Dit betekent dat alle vrijwilligers van onze gemeente een digitale uitnodiging gaan krijgen voor het aanvragen van de VOG. Door het ondertekenen van de VOG gaat de vrijwilliger akkoord met de gedragscode. Elke wijk kerkenraad is zelfverantwoordelijk voor dit proces.
Het gaat om:
1. alle ambtsdragers
2. alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben
3. mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan minderjarigen of kwetsbare mensen zodat een persoonlijke band kan ontstaan
4. mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen vanaf 18 jaar. Jongeren onder 18 zijn altijd onder begeleiding van een volwassene.
5. vertrouwenspersonen
6. mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht.

Gedragscode Hervormd gemeente Ermelo


Iedereen die activiteiten van onze kerkelijke gemeente bezoekt houdt zich aan de
omgangsvormen die hieronder zijn opgeschreven.
Wie dat doet, is van harte welkom.



Wij laten ons leiden door het liefdesgebod dat Jezus zelf ons heeft gegeven, toen Hij zei:
‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand.
Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’
(Mattheüs 22: 37-39)


Wij vinden afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat iedereen zich prettig en veilig moet kunnen voelen. Dit kan alleen als je elkaar in je waarde laat en elkaar met respect behandelt. Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals, pesten, machtsmisbruik, discriminerende, racistische, seksistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden.
Wij vragen van alle medewerkers en vrijwilligers, kinderen, hun ouders of andere bezoekers, dat zij meewerken aan het naleven van de gedragsverwachtingen. Niet alle zaken die anderen kunnen kwetsen, kunnen we in gedragsverwachtingen verwoorden. Dan zouden het er veel te veel worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat als iets niet genoemd wordt, dit wel toelaatbaar is.

Omgangsvormen binnen de Hervormde gemeente van Ermelo

In onze gemeente:

1. Accepteren we elkaar en respecteren we de ander zoals hij is. Iedereen telt mee binnen onze kerkelijke gemeente.
2. Houden we rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
3. Vallen we de ander niet lastig.
4. Laten we de ander en zijn spullen heel. (Berokkenen we de ander geen schade.)
5. Spreken we positief over elkaar. Schelden we niet en maken we geen gemene grappen of opmerkingen over anderen.
6. Betrekken we een ander bij onze gesprekken en activiteiten zonder iemand buiten te sluiten.
7. Behandelen we elkaar, zoals we zelf ook behandeld willen worden. Pesten, schelden, uitlachen, roddelen of agressief gedrag horen hier niet bij.
8. Vragen we toestemming om dichtbij te komen of iemand aan te raken.
9. Geven we de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht.
10. Geven we alleen opbouwende feedback en stellen we geen ongepaste vragen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
11. Als iemand ons hindert of lastigvalt dan vragen we hem of haar hiermee te stoppen. Als dat niet helpt vragen we een ander om hulp.
12. We helpen anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreken degene die zich daar niet aan houdt, erop aan.

Vertrouwenspersoon

De Algemene Kerkenraad is verantwoordelijk voor de Veilige Kerk. Er is een commissie Veilige Kerk samengesteld met vertrouwenspersonen, commissie leden en de scriba van de AK. De commissie maakt beleid en deelt dit met de wijkkerkenraden, wat daarna wordt vastgesteld in de Algemene Kerkenraad.


Regelmatig worden we via de hedendaagse nieuwsitems op de hoogte gesteld van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag wat plaats vindt op allerlei gebieden in het maatschappelijk leven. Helaas komt dat soms ook voor binnen een kerkelijke gemeente. Als Hervormde gemeente Ermelo verlangen we ernaar dat de verschillende wijkgemeenten een ontmoetingsplaats is, waar het veilig is voor iedereen. Dat de gemeente een plaats is waar we respect hebben voor elkaar, niemand de baas speelt, misbruik gemeld kan worden en recht gesproken wordt.
De Algemene Kerkenraad is bezig hierin stappen zetten om bewust te werken aan een Veilige Kerk.

Elke wijkgemeente heeft/ krijgt een vertrouwenspersoon, welke een specifieke training voor deze functie heeft gevolgd. Deze werd gegeven vanuit Het Meldpunt seksueel misbruik in kerkelijke relaties. De vertrouwenspersonen zijn geïnstalleerd voor alle wijken van de Hervormde Gemeente Ermelo. Vertrouwenspersonen worden voor 4 jaar aangesteld wat daarna verlengd kan worden.
De Zendingskerk participeert door een gemeentelid af te vaardigen naar de commissie Veilige kerk.

Veiligheid in de gemeente ontstaat door veilig en open met elkaar om te gaan. Dat lijkt een open deur. Toch kan het best lastig zijn om over zo’n kwetsbaar onderwerp met elkaar in gesprek te gaan, zeker als het gaat over grensoverschrijdend gedrag binnen een pastorale of andere kerkelijk relatie. Misschien bent u of ben jij wel iemand, die te maken heeft (gehad) met ongewenst gedrag in de kerkelijke gemeente. Het kan gedrag zijn op het gebied van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik of agressie. Als onafhankelijk vertrouwenspersoon willen we naar uw en jouw verhaal luisteren, ook als er twijfel is. Als dat gewenst is, kunnen we samen zoeken naar benodigde hulp en/of ondersteuning. Ook willen we naast u en jou staan als u, jij besluit om hiervan een melding of een klacht te doen.

Vertrouwenspersonen: Wie zijn wij?

Bennie Vliek, getrouwd met Jolanda en (schoon)vader van 3 dochters en 2 schoonzonen. We leven mee met de Nieuwe Kerk. In het dagelijks leven werk ik drie dagen voor ’s Heeren Loo als adviseur. Daarnaast werk ik als psychosociaal en relatietherapeut in een eigen praktijk. De komende jaren hoop ik een bijdrage te leveren als vertrouwenspersoon binnen de Hervormde gemeente van Ermelo. In die rol hoop ik toegankelijk te zijn voor gemeenteleden met hun vragen en hun verhaal.

Cora Dolstra, getrouwd met John. Samen hebben we vijf kinderen, waarvan er een aantal thuis wonen. We zijn verbonden met het Kerkelijk Centrum. In het dagelijks leven ben ik thuisblijfmoeder. Daarnaast ben in ik in de afrondende fase van de studie voor psychosociaal therapeut. Het is mijn verlangen om als christen én als therapeut een tijdje op te trekken met mensen, die door de gebrokenheid in hun leven zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen. Als vertrouwenspersoon wil ik graag open luisteren naar uw en jouw vragen en ervaringen. Schroom niet om mij te benaderen.

Dineke Vletter, ik ben geboren in 1963, moeder van twee volwassen kinderen en oma van een kleinzoon. Ik werk als doktersassistente bij huisartsen en heb mij gespecialiseerd in seksuele gezondheid. Ik ben er mee vertrouwd om zonder oordeel over zaken te spreken die als moeilijk ervaren kunnen worden. Tevens ben ik een goede luisteraar.
Omdat ik momenteel ook lid ben van de kerkenraad van de Westerkerk zal ik geen zaken behandelen waarbij een kerkenraadslid betrokken is. In zo’n situatie kunt u terecht bij een van de vertrouwenspersonen van de andere wijkgemeenten. Ook geef ik geen pastorale hulp over het voorval waarmee u/je me als vertrouwenspersoon benadert. Hiervoor zal ik u/je doorverwijzen naar iemand anders binnen het pastoraat.
Ik nodig u/je van harte uit contact met mij op te nemen.


Contact: vertrouwenspersoon@hervormdermelo.nl

Bennie Vliek 06-15592015
Cora Dolstra 06-48178576
Dineke Vletter 06-27386783 (bij voorkeur tussen 18 en 19 uur)

Website ontwikkeling: Exitus ICT