Home > Zendingskerk > Musical

Wat doen wij?

VROLIJKE FRANS, een verslag

Vrijdag 14 februari. De eerste avond van de musical “Vrolijke Frans”. De stemming in de Zendingskerk is ook vrolijk. De kerk loopt vol en het spel gaat beginnen. In de eerste scene wordt de toon al gezet. We gaan zes eeuwen terug in de tijd naar een klooster van de Franciscanen. De wandelende broeders Abelardus en Lebuinus zijn verontrust over de mateloze verspilling in het Bisdom en de Kerk terwijl de armoede zo groot is! Wat zou de inspirerende oprichter van hun orde, Franciscus van Assisi, hier wel niet van hebben gevonden? En wat zal de Paus over zes eeuwen hier aantreffen? Hopend op betere tijden groeten zij elkaar met het kruisteken “Vrede en al het Goede”.
Helaas blijkt er zoveel eeuwen later weinig veranderd te zijn. Het spiegelverhaal wordt zichtbaar. Op de plaats van het oude klooster woont een gezin in een prachtige villa. De ouders zijn bezeten van succes en waanzinnige luxe. Het rijkeluis zoontje Frank is vrijgevig voor zijn dubieuze vriendjes. Dat streelt zijn ego. Dochter Clara zit anders in elkaar, zij heeft oog voor de ellende in de wereld. Met klusjes probeert ze geld te verdienen voor een vluchtelingen project in Syrië. Op een dag vindt ze op de afvalhoop, waar nog rommel van het oude klooster ligt, een gehavend schilderijtje met de afbeelding van een vreemde man. Ze koestert het en neemt het mee. De man op het schilderij blijkt wonderlijke gaven te hebben. In een komische scene verschijnt hij in de nacht aan Clara, een grote gestalte door blauw licht omgeven. Hij stelt zich voor als Franciscus van Assisi. Moet wel even wennen aan de moderne tijd, het lichtknopje en de selfi, maar dat is snel geleerd. Ook aan de andere gezinsleden verschijnt hij. Of ze wel gelukkig zijn? Hij herkent immers hun zwakheden uit zijn eigen jeugd. Hij geeft troost, moedigt aan om dromen waar te maken, wijst op de schoonheid van de natuur. Geen leugens en bedrog, maar liefde, daar gaat het om! Het gezin wordt door deze inspirerende man geraakt en verandert.......
Er zijn grappige scenes, snelle toneelwisselingen, decors worden met vaart omgebouwd. Het spel van dochter Clara (Mileen) en zoon Frank (Elmar) dwingt heel veel respect af. Met het jaar lijkt hun talent enorm te groeien! De rol van de op succes en luxe beluste ouders wordt geestig en knap vertolkt door het perfecte duo Martien en Lenie. Lof voor de schavuitjes (mooi spel van Timon) die zo handig misbruik weten te maken van de vrijgevigheid van zoon Frank. Even stappen op Ibiza moet kunnen, het avontuur loopt rampzalig af. Tussen broer en zus voltrekt zich een knappe scene, waarin niets gezegd wordt maar enkel door gebarenspel een misstap aan het licht wordt gebracht. Zand er over! Mooie liederen worden gezongen, zowel solo als door het koor. Knappe solo van Franciscus (Johan) die op gevoelige wijze de pracht van de natuur en de lucht weet te vertolken. Grappig is de scene wanneer “Kitsch en Kunst” wordt geraadpleegd om het schilderij te beoordelen. Het blijkt zowaar een kostbare icoon van Franciscus te zijn! Marianne speelt een mooie rol als wijze taxateur en noemt een formidabel bedrag. Moeder krijgt dollartekens in haar ogen!
Het slot laat zich raden. Vader krijgt oog voor het geluk van zijn kinderen, moeder gaat de natuur waarderen en de kinderen ontdekken de waarde van echte vriendschap en het koesteren van dromen. En daarom kan Clara tot slot, samen met haar vriendinnen, helemaal de sterren van de hemel dansen, op nieuwe dansschoenen, van moeder gekregen. Niet te geloven!
Wij hebben een heel plezierige avond beleefd door het bewonderenswaardige spel van de acteurs, de geestige scenes en de mooie muzikale momenten, ondersteund door dwarsfluit en piano van Jan Simon en Cor. Dan de verlichting, de beamer met mooie natuurbeelden, de decorbouwers en de vele mensen achter de schermen, wat een prestatie! En natuurlijk heel veel hulde aan Gertia, die als regisseur dit spel in zulke goede banen heeft geleid!
Van horen zeggen verliep de tweede uitvoering op zaterdag nog beter! Wat een prestatie van ons kleine Kerkje!

Maarten en Ineke Schenkeveld – van Gelder

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.