Home > Zendingskerk > Activiteiten

16 november 2020 14.00 uur opgenomen

Cantate 60 van J.S. Bach

Rainer Wahl vertelt over de
  Cantate 60 van J.S. Bach.

Hier een link
naar de lezing.

Op 8 december 2020 volgt Cantate 61.
O eeuwigheid – verschrikkelijk woord
Deze laatste periode in het kerkelijk jaar is een tijd van gedenken. Wij zijn ons
bewust van onze eindigheid, van onherstelbaar verlies. Niemand kon stemmingen en gevoelens beter in muziek vertolken dan de vijfde evangelist: Johann Sebastian
Bach. Vrees en verdriet, angst en onzekerheid, vragen en twijfels - om dan om te
slaan in vertrouwen en hoop, ontroering en ja, juichende volharding.
Nergens meer dan in zijn cantates opent Bach al deze lagen in onze ziel, ook
vandaag nog. Met deze coronacrisis staan deze lagen meer dan ooit weer op scherp. Graag wil ik zo een luisterervaring met u delen en proberen u te wijzen op de geloofsexpressie die in zo een cantate tot leven komt. Dat wil ik doen met Cantate 60 "O Ewigkeit, du Donnerwort".
In verband hiermee wil ik een stuk laten horen uit het vioolconcert van Alban Berg, dat hij in 1935 heeft gecomponeerd bij het overlijden van een jonge vrouw. Het zal zijn eigen sterfjaar zijn. Het concert eindigt met een verwerking van het slotkoraal van Cantate 60. Zelden heb ik moderne muziek gehoord die zo teder en aangrijpend is.

16 november 2020 14.00 uur opgenomen

Vesper

De kerk Gemeenschap van gelovigen

Nadat Jezus teruggekeerd was naar zijn Vader, bleven zijn leerlingen achter. In het boek Handelingen der Apostelen wordt verhaald hoe de eerste leerlingen van Jezus trouw bleven aan het geloof. Daarnaast gingen zij het geloof verkondigen over de gehele wereld.

Na een korte inleiding over het ontstaan van de christelijke kerk, kijken we wat dat eigenlijk zijn: kerkmodellen. Wat kunnen we daarmee? Daarna behandelen we een aantal van deze modellen.

Rini Bouwman is diaken in de RK-parochie St. Lucas in Leusden.

Meer info en aanmelden: Kerk
maandag 30 november 2020
Immanuelkerk

Een moeilijk boek of moeilijke mensen

De Bijbel is een ingewikkeld boek, en over de interpretatie ervan wordt veel gediscussieerd. Hoe kun je de Schrift dan zo lezen dat je hart geraakt wordt?
En hoe voorkom je een al te rationele Bijbellezing?

In zijn boek 'Lezen en laten lezen' benadrukt Arnold Huijgen het 'je laten lezen' door de Bijbel, dat wil zeggen: je openstellen voor de stem van God die in de Bijbel spreekt.

Meer informatie en aanmelden: moeilijk boek
woensdag 9 december 2020
Nieuwe Kerk