Pasen
Paaskaars 2025
Ieder jaar doven we op Goede Vrijdag de paaskaars. In de Paasnacht ontsteken we een nieuwe paaskaars als symbool van het licht van Christus, de opgestane Heer. Meestal kiest de kerkenraad de nieuwe paaskaars. Dit jaar leggen we de keuze voor de nieuwe paaskaars aan de gemeente voor. Via een poll in de Scipio app kunt u uw voorkeur kenbaar maken.
Hieronder staan de kaarsen waar u uit kunt kiezen en de bijbehorende toelichting.
Versiering A (wasreliëf met drukwerk): Duif met wereldbol
In zijn afscheidsrede belooft Jezus aan zijn leerlingen dat de Vader in zijn Naam de heilige Geest (duif) zal zenden nadat Hij is heengegaan. ( Johannes 14, 26) Het is de heilige Geest die de ware vrede aan de wereld (wereldbol) zal schenken en dat door Jezus wordt bevestigd: “Vrede laat Ik u na; mijn vrede geef Ik u.” ( Johannes 14, 27) Na de verrijzenis van Jezus met Pasen wordt deze belofte vervuld. Het eerste wat Jezus tot zijn apostelen zegt, is: “Vrede zij u.” ( Johannes 20, 20)
Versiering B (wasreliëf): De passiebloem
Deze Paaskaars heeft een rijke symboliek die gebaseerd is op de Passiebloem. Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen deze bloem ter illustratie om de kruisiging van Jezus uit te leggen aan de inheemse bevolking op het Amerikaanse continent. De tien paarse bloembladen staan symbool voor de 10 apostelen (Petrus die Jezus verloochende en Judas die Hem heeft verraden, worden niet meegeteld). De bijkroon, zichtbaar als een ring van puntige uitsteeksels in de bloem, verwijst naar de doornenkroon. De drie stijlen van de stampers lijken op spijkers waarmee Jezus aan het kruis is genageld en de vijf meeldraden symboliseren de vijf wonden van Jezus. De kronkelende gouden ranken waarmee de plant klimt, lijken op gesels en de puntige groene bladeren lijken op een speer waarmee de zijde van Jezus is doorboord.
Versiering C (wasreliëf): Ik ben De WegIn zijn afscheidsrede zegt Jezus over zichzelf: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot Vader tenzij door Mij.” ( Johannes 14, 6) Als christenen mogen wij gezamenlijk de Weg van Jezus volgen om uiteindelijk thuis te komen in het huis van de Vader (zon) waar “ruimte voor velen” is. (Johannes 14, 2)
Versiering D (wasreliëf): De eucharistie
Voorafgaande aan zijn lijden, sterven en verrijzen, viert Jezus op Witte Donderdag het Paasmaal met zijn leerlingen. (Matteüs 26) Het brood (korenaar) en de wijn (druiven en kelk) zijn de tekenen van het Lichaam en Bloed van Christus in het vieren van de Eucharistie.
Versiering E (wasreliëf): VredesduifDe Griekse letters Chi (X) en Rho (P) zijn over elkaar geplaatst tot een monogram. Het zijn de eerste twee letters van de naam Christos wat ‘Messias’ betekent. Daaronder is een witte duif (symbool van de heilige Geest) geplaatst die omringd wordt door een vlammende stralenkrans. Dit wasreliëf is afgeleid van het beroemde glasinloodraam in de Sint Pieterbasiliek te Rome wat door de Barokkunstenaar Bernini is vervaardigd.
Versiering F (wasreliëf): Chi-Rho kruis
Klassiek model kruis in de vorm van een P en een X. Chi en Rho (Grieks PX of Christus Monogram/Pax Christus = Vrede Christus). Deze versiering is in meerdere kleuren leverbaar.