Home > Vorming en Toerusting > Activiteiten

maandag 14 oktober 2019
Oude Kerk, De Hoeve

Literatuurkring Het kind dat wij waren

Wij leven 't heerlijkst in ons vèrst verleden:
de rand van het domein van ons geheugen’
Zo begint een gedicht van E. du Perron. Wat dachten we over het leven toen we nog klein waren?

Voor komend seizoen kiezen we voor literaire boeken die gaan over grote levensvragen in verschillende periodes van iemands leven.
Al vanaf 2010 lezen we met een groep mensen vier romans per jaar. U/jij bent van harte welkom om in te stappen en mee te doen. 4 maandagavonden
Bartho de Looij is neerlandicus en docent. Peter Verbaan is predikant van de Oude Kerk.

Meer informatie en aanmelden: Literatuurkring

maandag 14 oktober 2019

Een glimp van de hemel

Rembrandt als bijbels theoloog.
Het kan u niet zijn ontgaan: in dit Rembrandt-jaar, 350 jaar na zijn dood, wordt er in allerlei tentoonstellingen, lezingen en andere culturele activiteiten aandacht besteed aan zijn werk.

Ds. Jan Riemersma vertelt in woord en beeld over de diepere laag in Rembrandts schilderijen. Hij belicht het bijbels-theologische aspect van Rembrandt en hoe dit met zijn werk en persoonlijk leven verweven was.
Jan Riemersma was gemeentepredikant en daarna ouderenpastor in Sliedrecht.

Meer informatie en aanmelden: Rembrandt
maandag 28 oktober

Wijn en de bijbel

‘Zo zal hij brood winnen uit de aarde
en wijn die het mensenhart verheugt,
geurige olie die het gelaat doet stralen,
ja, brood dat het mensenhart versterkt.’

In dit citaat uit Psalm 104 klinkt de vreugde door: wijn verheugt het hart.
Tijdens deze avond gaan we na wat de Bijbel over wijn vertelt, zowel letterlijk als symbolisch.Daarnaast krijgen we uitleg over hoe vandaag de dag de wijnproductie plaatsvindt.
Roelof de Wit is predikant van de hervormde gemeente,
Jan van den Ham is eigenaar van Wijngaard Telgt.

Meer informatie en aanmelden: Wijn
dinsdag 5 november 2019
Wijngaard Telgt

Simone Weil over aandacht

Simone Weil (1909-1943) was een Franse filosofe, activiste en mystica. Ze studeerde bijvoorbeeld filosofie in Parijs, rondde dat af met een prachtige studie over Descartes en ging vervolgens aan de slag als arbeidster.

Ondertussen schreef Weil indringende beschouwingen over God, oosterse religies, pacifisme en het belang van aandacht in ons leven. Tijdens deze avond zal Rob Compaijen enerzijds stilstaan bij het inspirerende leven van Weil en zich  anderzijds richten op het voor haar wezenlijke onderwerp van de aandacht.

Rob Compaijen is religiewetenschapper en gepromoveerd filosoof.

Meer informatie en aanmelden: Weil

woensdag 13 november 2019