Home > Vorming en Toerusting > Activiteiten

donderdag 1 oktober 2020
Maranathakerk

2023 Nasleep razzia Putten

Na de mislukte aanslag van het verzet bij de Oldenallerbrug wordt een razzia uitgevoerd door soldaten van de Wehrmacht op 1 en 2 oktober 1944. De opdracht wordt gegeven door generaal F. Christiansen. In totaal worden er 660 mannen en jongens weggevoerd. Slechts 48 van hen overleefden de hel van de Duitse concentratiekampen. Dat niet het hele dorp werd afgebrand als vergelding was, hoe raar het ook klinkt, nog een geluk bij een ongeluk. Na de bevrijding kreeg Putten de naam: ‘Het dorp van de weduwen en wezen.’ Zowel uit binnen- als buitenland stroomde de hulp toe.

In zijn lezing gaat historicus Evert de Graaf in op tal van aspecten in de nasleep van de razzia.

Meer informatie en aanmelden:razzia

donderdag 1 oktober 2020
Maranathakerk

2028 Dementievriendelijke kerk

In verband met aangescherpte corona-maatregelen gaat deze lezing niet door.

Hoe gaan we goed om met gemeenteleden die dement worden?
Op welke manier kunnen we hen pastorale zorg bieden?
In de kerk bestaat soms wat verlegenheid over dit onderwerp.

Tijdens de avond wordt informatie over dementie gedeeld, maar gaan we ook in op de relatie tussen geloof en dementie.
En op de vraag welke rol de geloofs¬gemeenschap kan spelen.
Er is ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen en er worden praktische tips gedeeld.

Meer informatie en aanmelding: dementie
woensdag 21 oktober 2020
Westerkerk

2029 Augustinus voor mensen van nu

In verband met aangescherpte corona-maatregelen gaat deze lezing niet door.

"Wij zijn de tijden"

Wat hebben we in 2020 aan Augustinus, een kerkvader uit lang vervlogen tijden? Volgens Hans Alderliesten is het antwoord: veel.

Een lezing waarin Augustinus’ actualiteit naar voren komt:
hoe weet je waar je wel en geen aandacht aan moet besteden?
Hoe komt het dat we zo druk zijn?
Wanneer is iets ‘waar’?
Hoe ziet een goede vriendschap eruit?
Hoe ga je goed met je tijd om?

Hans Alderliesten (1987) is adviseur/onderzoeker maatschappelijke vraagstukken bij kennisinstituut Movisie.

Meer informatie en aanmelden: Augustinus

woensdag 28 oktober 2020
Oude Kerk

Spiritualiteit van de twijfel

In onze samenleving krijgt ‘twijfelen’ vaak een heel positieve lading: durven twijfelen, eerst begrijpen dan eventueel geloven, kritisch denken, diverse verklaringen vergelijken.
“Wat ik in dit boek probeer te laten zien, is dat twijfelen en geloven niet met elkaar in strijd zijn: ze kunnen hand in hand gaan."

Roger Dewandeler is predikant van de Protestantse Kerk in Nederland voor de Franstalige gemeenten (Waalse Kerken) in Dordrecht, Breda en Middelburg.

Meer informatie en aanmelden: Spiritualiteit
woensdag 11 november 2020