Home > Vorming en Toerusting > 2010-we moeten gered willen worden-20200302

Erik Borgman

We moeten gered willen worden: in verzet tegen cultuurchristendom

Overal vergrijzen de kerken en het lukt het christendom niet het geloof aan een volgende generatie door te geven. Kerken doen hun best om te redden wat er te redden valt. Maar zij zouden moeten begrijpen dat zij gered moet worden. Het christendom leeft niet bij een traditie die door de gelovigen wordt vastgehouden, maar door een God die de gelovigen vasthoudt, juist op het moment dat zij zich van alles en iedereen verlaten voelen. God is een vluchteling die niet moet worden gered, maar die komt om ons te redden.
Borgman neemt zijn uitgangspunt in het verzet tegen het cultuurchristendom: kerkelijkheid en persoonlijk geloof hebben wij nodig.

‘Het is met God blijkbaar een beetje zoals met vluchtelingen. Dachten we
     in Nederland eindelijk een manier gevonden te hebben om te voorkomen
    dat zij ons leven verstoren, blijken zij toch steeds manieren te vinden om
    binnen te komen.’
Uit zijn lezing tijdens de Nacht van de Theologie, oktober 2018.

Het feit dat hij op vrijwel iedere vraag twee antwoorden geeft, typeert hem. Theoloog Erik Borgman is een man van nuance en contrast. Zo is hij overtuigd rooms-katholiek, maar debatteert hij als een protestant. Hij is open en gesloten. Zoekt nabijheid terwijl hij toch op afstand blijft: ik zit graag in de rol van de halve buitenstaander.’ (Reformatorisch Dagblad 2013)

Erik Borgman (1957) studeerde theologie en filosofie in Nijmegen, promoveerde op een proefschrift over de bevrijdingstheologie. Hij is leken-dominicaan en thans hoogleraar Publieke Theologie en directeur van het Tilburg Cobbenhagen Center van de Universiteit van Tilburg.
  • Datum maandag 2 maart 2020
  • Locatie Oude Kerk, De Hoeve
  • Tijd 20:00 uur
  • Inleider prof. dr. E.P.N.M. Borgman
  • Nummer 2010

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze