Home > Vorming en Toerusting > 1931 henri matisse levensvreugde in vorm en kleur-20191216

Ben Piepers

Henri Matisse - levensvreugde in vorm en kleur

De Dans, 1910, De Hermitage St. Petersburg

‘Ik ken geen kunstenaar die zo veelzijdig de vreugde van het leven heeft verbeeld in schildering en knipsels, in beeldhouwwerk en zelfs in het bouwen en inrichten van een kapel. Zijn werk is toegankelijk, oogt speels eenvoudig en raakt tegelijk aan diepere lagen van het leven. Hij wil niemand vermoeien met zware thema’s, maar expressief uitdrukken wat hij ziet en ervaart. Hij droomt van evenwichtige kunst, die zuiver is en sereen en die kalmerend werkt op het zware gemoed.’

Ben Piepers heeft in zijn voordracht aandacht voor de ontwikkeling in de kunst van Matisse. De thema’s zijn: dans en muziek, het vrouwelijk lichaam, venster op een kleurrijke wereld.

In het tweede deel van de bijeenkomst is er aandacht voor de Rozenkranskapel in Vence met muurschilderingen, glas-in-loodramen, het altaar en liturgische kleding: een totaalconcept. Het is bijzonder te ontdekken hoe Matisse als ongelovige de ruimte bezielt met kleur en zeggingskracht. Het tekent zijn kunstenaarschap en laat zien dat echte kunst religieuze diepte heeft. Naast toelichting bij de kunst van Matisse is er ook ruimte voor interactie.

Levensboom, Glas-in-loodraam, Vence

Ben Piepers is theoloog, was pastor in de St. Lucasparochie en heeft zich laten scholen in kijken naar kunst. Kunst helpt om met andere ogen de werkelijkheid te zien.
  • Datum maandag 16 december 2019
  • Locatie Immanuelkerk
  • Tijd 20:00 uur
  • Inleider dhr. B. Piepers
  • Nummer 1931

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze