Home > Vorming en Toerusting > 1922-literatuurkring - het kind dat wij waren-20191014

Bartho de Looij en Peter Verbaan

Literatuurkring - Het kind dat wij waren ...

‘Wij leven 't heerlijkst in ons vèrst verleden:
de rand van het domein van ons geheugen’

Zo begint een gedicht van E. du Perron. Wat dachten we over het leven toen we nog klein waren? Kinderen kunnen nog denken dat zij het middelpunt van de wereld zijn. Hoe is dat later als we geconfronteerd worden met de grote levensvragen? Als we beseffen dat het gaat om kwesties als wie we zijn, waarom we er zijn en of ons leven al dan niet wordt gestuurd. Daarbij is het boeiend om na te gaan of de manier waarop we over dit soort vragen nadenken, verschilt per levensfase. Voor komend seizoen kiezen we voor literaire boeken die gaan over grote levensvragen in verschillende periodes van iemands leven. Stilstaan bij de rand van het domein van ieders geheugen over het leven.

Al vanaf 2010 lezen we met een groep mensen vier romans per jaar. We lezen de boeken zelfstandig, bespreken die met elkaar, waarbij we onze leeservaringen delen en we krijgen deskundige input over de literaire vormen, gebruikte metaforen en keuzes van de auteur. Uiteraard reflecteren we ook op wat de roman ons en onze samenleving te zeggen heeft. De leiding is in handen van Bartho de Looij en Peter Verbaan.

Het eerste boek dat we dit seizoen lezen is van Anne Eekhout getiteld ‘Nicolas en de verdwijning van de wereld’. Een apocalyptische roman, waarin we met de ogen van een achtjarig kind naar de wereld kijken.

U/jij bent van harte welkom om in te stappen en mee te doen. 4 maandagavonden, zie onder.

Bartho de Looij is neerlandicus en docent. Peter Verbaan is predikant van de Oude Kerk.
  • Datum: 14 okt. 2019, 9 dec. 2019, 10 feb 2020 en 6 apr. 2020
  • Locatie: Oude Kerk, De Hoeve
  • Tijd: 20:00 uur
  • Inleiders: drs. B.G. de Looij en ds. P.A. Verbaan
  •  aanmelden 1922

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze