Lees voor
Zoek

Het Leerhuis Ermelo

De commissie Vorming & Toerusting werkt sinds 2018 samen met Het Leerhuis (Gereformeerde Kerk, Zendingskerk en RK Goede Herderkerk).
Vanaf seizoen 2019/2020 presenteren wij ons programma onder het gezamenlijk logo "Leerhuis Ermelo".

Kerkdiensten

toon kalender
<februari 2020>
zomadiwodovrza
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
1234567

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 16 feb
vr 21 feb
zo 23 feb

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

17
FEB

2009 Stemmen van de ziel

De vergeten #Metoo's van vroeger
In zijn boek Stemmen van de ziel, vergeten waarheid van dementie laat Hans Siepel zien dat dementie veel meer is dan de medische 'verklaring': aantasting van hersencellen, waardoor het denkproces wordt vernietigd. Hij beschrijft het twee jaar durende dementieproces van zijn moeder, tussen de eerste aankondiging van dementie en haar sterven en afscheid.

Hans Siepel (1958) is schrijver en communicatiedeskundige, coach en adviseur.

Voor meer informatie en aanmelden: Metoo
maandag 17 februari 2020
Oude Kerk, De Hoeve
Meer informatie

minder
02
MRT

We moeten gered willen worden...

Borgman neemt zijn uitgangspunt in het verzet tegen het cultuurchristendom: kerkelijkheid en persoonlijk geloof hebben wij nodig.

Overal vergrijzen de kerken en het lukt het christendom niet het geloof aan een volgende generatie door te geven. Kerken doen hun best om te redden wat er te redden valt. Maar zij zouden moeten begrijpen dat zij gered moet worden.

Het christendom leeft niet bij een traditie die door de gelovigen wordt vastgehouden, maar door een God die de gelovigen vasthoudt, juist op het moment dat zij zich van alles en iedereen verlaten voelen. God is een vluchteling die niet moet worden gered, maar die komt om ons te redden.

We hopen dat u nieuwsgierig bent geworden naar dit programma.
Meer informatie kunt u vinden door te klikken op
[We moeten gered willen worden].
Aanmelden kan dan via de website.
maandag 2 maart 2020
Locatie: Oude Kerk (De Hoeve)
Meer informatie

meer
09
MRT

Muhammed

Muhammed
Mohammed, ook wel Muhammad is een veelvoorkomende Arabische voornaam met de betekenis "de geprezene”. 
In dit leerhuis verdiepen we ons in het leven van Muhammad. Daarbij besteden we aandacht aan de context waarin hij leefde, de sociale, politieke en religieuze veranderingen, die hij teweeg bracht......

Martha Frederiks is hoogleraar Studie van het Wereld Christendom aan de Universiteit van Utrecht.


We hopen dat u nieuwsgierig bent geworden naar dit programma. Meer informatie kunt u vinden door te klikken op Muhammed.
Aanmelden kan dan via de website.
maandag 9 maart
Immanuelkerk
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Vorming en Toerusting

Hart voor de schepping Verslag

30 januari 2020  |  Hart voor de schepping             Verslag 30 januari 2020
Hij noemt zichzelf een eenvoudig gelovige. Embert Messelink is parttime directeur van natuurbeweging A Rocha. Gestart in 1982 als christelijke leef- en werkgemeenschap in Portugal (A Rocha is Portugees voor De Rots) is deze organisatie nu actief in 20 landen waaronder Nederland. Zij proberen vanuit hun geloof praktisch en realistisch bezig te zijn. Hun basis ligt in lokale kerken. Embert benoemt actuele thema’s: klimaatverandering, strijd om de grond, behoud van biodiversiteit, pesticiden, tekort aan insecten en de plastic soep. Dat leidt al direct tot interactie met de zaal. Hij bespreekt een aantal dilemma’s over de rol van de kerk, onze eigen positie, het probleem van zelfzucht en apathie. De wetenschap gaat de aarde niet redden. Er is een spirituele en culturele transitie nodig. Aan de hand van de Groene Bijbel loopt hij een aantal teksten met ons door waaruit Gods betrokkenheid blijkt op de héle kosmos. Zijn verbond met alle levende wezens (Gen.9). De schepping is er tot Gods lof (Ps. 104). De schepping lijdt onder ontrouw (Hos.4). Maar de schepping heeft hoop gekregen (Rom. 8, Kol. 1).
Messelink gaat uit van de geloofswaarheid dat God uiteindelijk alles goed maakt. Christenen zijn mensen van hoop. Hij noemt het “hoopvol realistisch”: niet wij zullen de aarde redden, maar we mogen vanaf onze eigen plek proberen het goede te doen, ook volgens Bijbelse normen. Hij gaat het gesprek aan met de zaal over wat je nu praktisch zelf kan doen aan de hand van de Duurzame Bucketlist waarop tal van actiepunten staan vermeld. Zo ontstaat een levendige discussie variërend van overbevolking tot vliegschaamte. De kleine opkomst deze avond is misschien een afspiegeling van het grotere geheel, (te) weinig aandacht voor een steeds groeiend probleem. Maar er is hoop, zeker voor hen die geloven.
Tot besluit bidden we het “Gebed voor onze aarde” uit Laudate Si.
Bob Roukema


30 januari 2020

minder
Vorming en Toerusting

Wie is mijn naaste - Verslag

23 januari 2020  |  Wie is mijn naaste?
Het is een bijzonder verhaal wat schrijfster Rosita Steenbeek ons schildert. Het begon met de uitnodiging een essay te schrijven over het onderwerp compassie. De actualiteit bracht haar bij de vluchtelingen, hulpverleners en omstanders op Lampedusa, Sicilië en in Libanon. Het Forum Solidale dat bootvluchtelingen ziet als medemens en aan de omgekomenen tracht namen te geven, hen begraaft en herdenkt. De betrokkenheid van o.a. Waldenzen en methodisten bij de Syrische vluchtelingen in de kampen in Libanon is groot. Dat geldt ook voor de humanitaire corridors waardoor sommigen een weg naar een nieuwe toekomst kan worden geboden. Aangrijpende verhalen. Haar bezoek aan het graf van Job in de bergen van Libanon waarover zij schrijft: “Deze plek brengt ons samen, Druzen, christenen en moslims. Job die alles kwijtraakte maar toch zijn geloof niet verloor. Ik denk aan al die mensen die ik heb ontmoet, die hun land kwijtraakten, hun stad, hun dierbaren, maar hun geloof behielden, hun geloof in God en hun geloof in het leven.”

Daarna het levensverhaal van haar Joods-Duitse grootmoeder Rose die door een jonge Nederlandse predikant ten huwelijk wordt gevraagd en predikantsvrouw wordt in Nederland. De verhalen over de oorlogstijd in de pastorie in Klaaswaal. Rosita’s vader moedigde haar aan om zich eens in de geschiedenis van haar oma te verdiepen. Ze ontdekt waarom haar familie over de hele wereld verspreid woont en dat allen die in Duitsland achterbleven aan de nazi’s ten prooi vielen. Een bijzondere familiegeschiedenis en een oproep aan ons om levensverhalen te delen met (klein)kinderen en (groot) ouders!
We hebben met ruim 100 belangstellenden genoten van een prachtige en indrukwekkende leerhuisavond.
Bob Roukema


23 januari 2020

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT