Home > Vorming en Toerusting > 1921-klimaatcrisis als uitdaging-20191010

Hans Schravesande

Klimaatcrisis als uitdaging

Over de ernst van de klimaatcrisis kun je van mening verschillen. Hebben we nog 5, 10, 20 of 30 jaar de tijd om het roer om te gooien om zo de bedreigingen van het voortbestaan van een humane mensheid en van de biodiversiteit het hoofd te bieden? Je kunt ook nog de crisis en zelfs de klimaatverandering ontkennen.

Een crisis is een uitdaging aan geloof en theologie, of zou dat moeten zijn. Dat was zo in de tijd van de Reformatie en in de strijd tegen het Nazisme. De christelijke traditie werd bevraagd en de bijbel opnieuw gelezen. Op de klimaatcrisis worden vanuit geloof en theologie heel verschillende antwoorden gegeven: van hoop en verzet, van berusting en van ontkenning. Deze antwoorden kunnen de politiek tot op het hoogste niveau beïnvloeden, zoals bij Trump en Bolsonaro met hun christelijke achterban. Hoe wij de bijbel lezen is nog altijd van wereldhistorisch belang.

Wij brengen op deze avond met Hans Schravesande een aantal reacties vanuit geloof en theologie in kaart en vragen waar we zelf staan.
Daarbij komen nieuwe, verrassende inzichten aan bod van theologen die met representanten van ecologie, politicologie en filosofie over klimaatverandering in gesprek zijn gegaan.

Hans Schravesande is theoloog. Hij was voorzitter van de projectgroep Kerk en Milieu van de Raad van Kerken en maakte vele klimaatconferenties mee.
  • Datum: donderdag 10 oktober 2019
  • Locatie: Immanuelkerk
  • Tijd: 20:00 uur
  • Inleider: dr. J.H. Schravesande
  •  nummer 1921

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze