Vooraankondiging actie Kerkbalans 2021

Dit jaar vragen wij uw speciale aandacht voor het feit dat we momenteel 2 predikantsvacatures hebben welke door het begrote tekort niet mogen worden ingevuld.

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

OPGELET ! Diensten zijn ONLINE; voor plaats in de kerk reserveren via 06-48370155 op Ma en Wo 19.00 - 20.30 uur
Meer info: naar beneden scrollen naar nieuws

toon kalender
<januari 2021>
zomadiwodovrza

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 10 jan
zo 17 jan
do 21 jan

Adresgegevens Oude Kerk

Kerkbrink 1
3851 MB Ermelo

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Eenzaamheid omarmen

Marinus van den Berg

Is eenzaamheid alleen iets dat bestreden moet worden?
Over welke eenzaamheid praten we dan?
Welke eenzaamheid hoort bij het mens zijn?
Kunnen we eenzaamheid voorkomen en/of verlichten?
Welke eenzaamheid is gewenst?

Marinus van den Berg zoekt naar een balans tussen gewenste en ongewenste eenzaamheid. Zijn boek, dat in het najaar van 2020 zal verschijnen: ‘Ode aan de eenzaamheid’ gaat over vereenzaming en alleen zijn. Ervaringen in en van de coronatijd worden in het boek verweven.

Eenzaamheid heb je in soorten en maten. Het gaat meer om voelen dan om zijn. Eenzaam kun je je voelen in een groep, in een huwelijk, in een parochie of een kerkelijke gemeente, op het werk en in een buurt. Overal waar je meer het gevoel hebt een zonderling te zijn, die gemeden wordt, dan iemand die aangesproken wordt en die gewaardeerd wordt.

Marinus verstaat de kunst in normale woorden datgene te benoemen wat anderen meemaken. Er is veel verdriet, eenzaamheid en verwarring onder de mensen en dat mag benoemd worden. Want buiten deze (leerhuis)avonden om overheerst de leukigheid en de maakbaarheid. Daar staat onze maatschappij bol van.

Marinus van den Berg is geestelijk verzorger/pastor met emeritaat. Hij heeft veel mensen begeleid op het gebied van sterven, verlies, rouw en ziekte. Over deze thema’s heeft hij diverse boeken en gedichten geschreven.

Aanmelden  Vermeld nummer 2103
maandag 18 januari 2021 om 20:00 uur
Maranathakerk

2104 God is altijd groter

Ad van der Dussen

Veel mensen die op zoek zijn naar God herontdekken de stilte. Alle gepraat over God lijkt soms alleen maar een averechts effect te hebben: je komt er niet echt nader door tot Hem. Dat heeft ermee te maken dat Hij een mysterie is. Of, zoals het in de Middeleeuwen werd uitgedrukt: ‘God is altijd groter’.
Maar als je dat benadrukt, raakt God dan niet erg op afstand? En is Hij in Jezus juist niet heel dichtbij gekomen?

In deze lezing zal Ad van der Dussen een verbinding leggen tussen de grootheid en de heiligheid van God en zijn nabijheid in Christus. Aan de ene kant wijst hij op het risico van de domesticatie, het ‘temmen’ van God, en ook van Jezus. Want ook als God ons in Jezus nabij is, is Hij groter en anders dan wij. Hoezeer kan ons leven ontregeld worden door Hem! Omgekeerd zal God juist meer tot ons gaan spreken, wanneer wij recht doen aan Zijn verhevenheid.

Hoewel het onvermijdelijk is dat er in deze lezing wat filosofie meekomt, zal zij toch ook een praktische toepassing hebben.

Ad van der Dussen (1951, Harderwijk) is emeritus-docent aan de Theologische Universiteit van Kampen en emeritus predikant van de Nederlands Gereformeerde kerk in Eindhoven. Hij schreef onder andere: ‘Job. Geloven en lijden om niet’. Bij zijn afscheid als docent sprak hij een rede uit onder de titel ‘Vrees en beven, een pleidooi voor eerbied en ontzag in kerk en theologie’.

Aanmelden  vermeld nummer 2104
donderdag 28 januari 2021 om 20:00 uur
Immanuelkerk

2105 Omgaan met tegenslagen

Piet Verhagen

Het leven verloopt niet zonder slag of stoot, al zou men dat misschien soms willen. Tegenslagen zijn niet abnormaal, die horen bij het leven.
Het punt is evenwel hoe mensen omgaan met tegenslag. Dat zegt iets over hun aard en hun weerbaarheid. En dat zegt ook iets over hoe ze hun levensovertuiging, geloof, godsdienst of spiritualiteit wel of niet kunnen inzetten.
Je kunt ook zeggen dat aard, veerkracht, levensovertuiging en ook levenservaring de bronnen zijn waaruit je put om met tegenslag om te gaan.

We zullen bij deze bronnen stilstaan en vooral ingaan op de rol die levensovertuiging speelt. Immers, alle godsdienstige en spirituele tradities hebben wel iets te zeggen over de betekenis van en het omgaan met tegenslag.
Maar het lukt niet altijd. Om de een of andere reden werken die bronnen niet altijd. Misschien omdat je ze niet onderhouden hebt? Tegenslagen worden dan aanleiding tot aanhoudende stress. Vervolgens kan iemand gedemoraliseerd raken en dat kan weer tot lichamelijke en psychische klachten leiden. Sterker nog, je wordt er ziek van. Familie/relaties, werk, opleiding en (religieuze) gemeenschap zijn helpend om te kunnen herstellen.

Piet Verhagen is psychiater en werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ Centraal). Enkele jaren geleden promoveerde hij op het onderwerp: ‘Religie in de behandel¬kamer’. Regelmatig gaat hij – als proponent in de PKN - voor in de zondagse vieringen.

Aanmelden   vermeld nummer 2105
woensdag 3 februari 2021 om 20:00 uur