Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

OPGELET ! Diensten zijn alleen ONLINE en op afwijkende tijdstippen !

Kerkdiensten

toon kalender
<juli 2020>
zomadiwodovrza
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 5 jul
zo 12 jul
zo 19 jul

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

14
JUL

De kinderhoek voor zondag 12 juli

Vandaag is het overstapdienst dat betekent dat de kinderen van groep 8 de kindernevendienst gaan verlaten en de overstap gaan maken naar de kerk.
Je stapt niet uit, het is niet einde-verhaal met de kerk na de kindernevendienst; nee, er wacht een andere bus, een nieuwe metro, een volgende trein of misschien ga je wel vliegen. Overstappen – we doen het op allerlei momenten.
Ook in de kerk verandert er wat. De kindernevendienst is voorbij – 8 jaar lang, best een hele tijd. Misschien weet je nog wel dat je voor het eerst het lantarentje, de kaars mocht aansteken. En nu ... krijg je nu ook vakantie van de kerk.
Overstappen, jullie zullen het vast nog een heel aantal keren moeten doen in je leven, maar als je op God vertrouwt, kom je altijd op je bestemming.

Het verhaal vandaag gaat over Zaaien is zinvol. Matteüs 13:1-9


De boer die ging zaaien...

Jezus vertelde de mensen over het Koninkrijk van God. De mensen snapten niet altijd wat Hij precies bedoelde met dat Koninkrijk van God. Het was zo anders dan wat zij zelf bedachten bij een koninkrijk. Daarom probeerde Jezus het uit te leggen door een gelijkenis te vertellen. Dat is een verhaal waarin een voorbeeld wordt gebruikt. Hij hoopte op deze manier dat de mensen gingen snappen wat Hij bedoelde met het Koninkrijk van God.
Op een dag ging Jezus naar een groot meer. Daar ging Hij zitten. En al snel kwamen er heel veel mensen die allemaal wilde horen wat Jezus ging vertellen.


Jezus zei: ”Er was eens een boer die naar zijn land ging om te zaaien. Hij strooide de kleine zaadjes op het land. Een deel van het zaad viel op de weg. Er kwamen allemaal vogels uit de hemel en die aten bijna alle zaadjes op. Toen ging de boer de zaadjes strooien op grond waar heel veel stenen lagen. De zaadjes probeerden hun worteltjes in de grond te krijgen, maar dat lukte niet zo goed, hun worteltjes waren te zwak, en de zon brandde de zaadjes dood. Er groeiden maar een paar zaadjes op. De boer besloot de zaadjes tussen de prikkelstruiken te strooien. Maar ook daar groeiden de zaadjes niet zo goed. 

 Toen besloot de boer de zaadjes in hele goede grond te strooien. En daar groeide het zaad tot heel mooi graan.
De boer ging oogsten. Bij de goede grond oogstte hij 100 zakken graankorrels, bij de prikkelstruiken 60 zakken en bij de stenengrond maar 30 zakken graankorrels.”
Vraag:
Stel je hebt een zakje met zaadjes. Je kijkt op de verpakking wat je moet doen om deze kleine zaadjes te laten uitgroeien tot plantjes.
  • Wat denken jullie dat er op de verpakking staat?
  • Wat is er nodig om een plantje te laten groeien. (aarde, licht, water)
  • Komt er altijd uit elk zaadje een plantje? Hoe zou het kunnen komen dat er uit sommige zaadjes geen plantje komt?

Jezus vertelt ons in de Bijbel ook een verhaal dat gaat over het zaaien van zaad.
Een boer zaait royaal zaad in zijn akker. Hij hoopt op goede groei van de planten en een rijke oogst. Zo wil God zijn woorden doorgeven aan mensen. Zij kunnen hierdoor gaan groeien in het geloof. Soms zie je daar niet veel van: mensen zijn onverschillig of maken grote fouten. Toch levert Gods woord resultaat op: vrede, recht, vergeving, eerbied en liefde. Gods Koninkrijk wordt een beetje zichtbaar. Daarom is het zaaien, het verspreiden van het Evangelie de moeite waard.
De woorden van Jezus worden gezaaid in mensen, zodat ze resultaat hebben in hun leven.

Nu kunnen jullie kijken naar het filmpje over dit verhaal:

https://www.youtube.com/channel/UCLSVl1ZfAW9biU4k_9qcCQg?

Fijne zondag,

Marieke en Inge

blad1

blad 2

blad 3


blad 4


blad 5


blad 6


blad 7


blad 8
Zondag 12 juli 2020 10:00
Oude Kerk
Meer informatie

minder
17
JUL

Aanmelden Vakantie Bijbel Week

Om de Vakantie Bijbel Week in 2020 te laten doorgaan nemen we uiteraard ook maatregelen i.v.m. Corona. De belangrijkste is dat we de groepen hebben verdeeld over 4 locaties en dat je de kinderen vooraf moet aanmelden.Meld je kind(eren) aan via www.vakantiebijbelweekermelo.nl

Maak eerst een login, voeg dan je kind(eren) toe en eventueel kan je je ook aanmelden als vrijwilliger. Met de login kan je later alles nog wijzigen, dus bewaar het mailtje goed! 
Zo snel mogelijk
Via de website
Meer informatie

meer
24
AUG

Vakantie Bijbel Week 2020

Om de Vakantie Bijbel Week in 2020 te laten doorgaan nemen we uiteraard ook maatregelen i.v.m. Corona. De belangrijkste is dat we de groepen hebben verdeeld over 4 locaties  en dat je de kinderen vooraf moet aanmelden.Meld je kind(eren) aan via www.vakantiebijbelweekermelo.nl

Maak eerst een login, voeg dan je kind(eren) toe en eventueel kan je je ook aanmelden als vrijwilliger. Met de login kan je later alles nog wijzigen, dus bewaar het mailtje goed!
24 tot en met 27 augustus
Verschillende kerken
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Reserveren voor een plaats in de kerk

10 juli 2020  |  Er kunnen meer mensen weer naar de kerk. Er kunnen bij de huidige maatregelen 65 mensen in de kerk. Dat kan soms wisselen omdat per huishouding mensen bij elkaar mogen zitten.
Voorlopig vragen we u wel u te blijven aanmelden, op de bekende, maar hier nog maar eens herhaalde wijze:
Via een telefonische reserveringslijn kunt u zich opgeven om bij de dienst aanwezig te zijn.

Het nummer is 06 48370155, dit is alleen mogelijk op de maandag- en woensdagavonden van 19.00 - 20.30 uur. Buiten deze tijdstippen is de telefoon niet bemand.

Over het zingen worden ook nieuwe regels aangereikt, die we als kerkenraad nog moeten bestuderen. Tot die tijd geldt: Er wordt niet gezongen. Meeneurien is toegestaan. De liederen worden op de beamer getoond en evenals in de online uitzending zal een opname uit het verleden in de kerk worden afgespeeld.


10 juli 2020

minder
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

09 juli 2020  |  Voor de zondagen 12 en 19 juli

Bij de diensten
Zondag 12 juli is het de overstapdienst – maar liefst zeven jongeren hebben niet alleen een aangepaste musical gehad, maar gaan nu ook echt in september naar de midelbare school..... Het gaat om: Rick van Beek, Thom Bosbeek, Casper Compagner, Sofie Eikelboom, Britt Heimensen Julian Issing, Mees van Nieuwenhuizen, Juliza Oosting. Een aantal van hen was vrijwel wekelijks bij het kindergesprek. Als leidraad in de dienst is gekozen voor de gelijkenis over het zaad van het Koninkrijk uit Mattheus 13.
Na afloop hopen we met goed weer buiten koffie en limonade te kunnen nuttigen.....Langzaam maar zeker wordt het immers weer wat gewoner rondom de kerkgang!
Over de kerkgang gesproken: er kunnen dus meer mensen weer naar de kerk, over het zingen worden ook nieuwe regels aangereikt, die we als kerkenraad nog moeten bestuderen. Voorlopig vragen we u wel u te blijven aanmelden, op de bekende, maar hier nog maar eens herhaalde wijze:
Via een telefonische reserveringslijn kunt u zich opgeven om bij de dienst aanwezig te zijn.
Het nummer is 06 48370155, dit is alleen mogelijk op de maandag- en woensdagavonden van 19.00 - 20.30 uur. Buiten deze tijdstippen is de telefoon niet bemand.
Kostersdienst
Alle kostersdiensten worden de komende periode door Fennie Wouda verricht

Schriftlezing
Op 12 juli worden de schriftlezingen verzorgt vanuit het voorbereidingsteam en op 19 juli door Carla Meiling.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.55.89.34, e-mail dambos@planet.nl of
Joke van den Berg tel. 0577 - 84.25.46, e-mail: jokeathomenew@xsyoumail.nl.

Jubilea
- Op 13 juli vormt de familie H.C. Huizinga-Makaske een zilveren huwelijkspaar.
- Op 19 juli vormt de familie G. Ruitenberg-Borgers een robijnen huwelijkspaar.
- Op 26 juli vormt het echtpaar W.J. Ederveen-Colijn een diamanten huwelijkspaar. Dhr. Ederveen verblijft deze weken in het zorghotel, maar die dag kan mogelijk wel gezamenlijk worden gevierd. We wensen alle edele echtparen een fijne vierdag toe met allen die bij hen horen en Gods zegen over hun samenleven, in iedere fase weer anders....

Verjaardagsfonds/bezoekdienst
Op dinsdag 30 juni j.l. hebben we een "inloopuur" in de kerk gehad. De opbrengst van de ingeleverde enveloppen van maart t/m juni bedroeg € 1.060,-- en € 10,-- voor de wijkkas. Een mooi bedrag gezien de "corona" tijd. Hartelijk dank voor Uw bijdrage.
De bezoeken verlopen nu soms wat anders dan op de gebruikelijke wijze. Hopelijk kunnen we elkaar weer op dinsdagavond 25 augustus om 19.30 uur in de Hoeve treffen; uiteraard onder de dan geldende maatregelen. Ria v Herk.

Uit de wijkkerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 18 juni:
- De voorzitter opent de vergadering en verzorgt de overdenking. Hij leest Lied 273 en gaat voor in gebed. Jan Plette houdt een inleiding over de Coronatijd waarin we een heel andere kerkbeleving ervaren. De vraagpunten zijn: Wat doet het met ons; kun je geloven zonder kerk. Conclusie is hoe we het ook ervaren God zelf is niet aan een gebouw gebonden.
Hoofdlijn van de aanpak van het pastoraat in deze tijd: Voorzichtigheid hanteren: Wel contact houden(telefonisch) en niet op bezoek tenzij… hier ligt ook een eigen verantwoordelijkheid bij de ouderling en pastoraal medewerkers voor specifieke situaties
- Het uitzenden van de gezamenlijke diensten vanuit de Immanuelkerk is niet mogelijk via de kerkomroep van de Hervormde Kerk omdat we niet dezelfde provider hebben en deze beide niet samenwerken. Het is de bedoeling dat de uitzendingen via YouTube bekeken kunnen worden, hiervoor wordt een link op onze eigen website geplaatst..
- Het Coronaprotocol is gereed en verzonden naar de gemeente Ermelo. Vastgesteld wordt dat er een gedegen stuk is opgesteld. Ook wordt erkentelijkheid uitgesproken voor kosteres Fennie Wouda voor haar bijdrage. Besproken wordt nog het toegevoegde protocol voor de Avondmaalsdiensten.
Afgesproken wordt dat de ouderling en de diakenen die ingeroosterd zijn in de diensten van 9 en 10:30 uur voortaan helpen bij de organisatie van de diensten, dit geldt niet voor de ouderling van dienst voor de 10:30 uur dienst.
Na een discussie wordt afgesproken wordt dat we voorlopig niet zingen in de diensten, ook niet door 1 persoon. We wachten op nadere besluiten van het RIVM hierover.
- Er zijn op dit moment de volgende vacatures: 3 ouderling-vacatures: secties 1, 2 en 6.; 3 vacatures pastoraal medewerker: sectie 4 en 2 in sectie 2; daarnaast zijn er diverse vacatures bij de bezoekdames. We hebben dringend gemeenteleden nodig die hun steentje willen bijdragen.
- Dineke Nijmeijer meldt dat er een verzoek is gekomen voor schoolspulletjes voor kinderen van gedetineerden op Curaçao. Hieraan is gevolg gegeven.
- Arie van Buuren sluit de vergadering met gebed
­
Tenslotte
volgt nog...


09 juli 2020

meer
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

22 juni 2020  |  Het wijknieuws van 22 juni 2020
voor de zondagen 28 juni en 5 juli

Kostersdienst
Alle kostersdiensten worden de komende periode door Fennie Wouda verricht

Schriftlezing
Op 28 juni worden de schriftlezingen verzorgt door Bob Roukema en op 5 juli is Lieuwe Hiemstra lector.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
- Diaken Ida van Dam tel.55.89.34, e-mail: dambos@planet.nl of
- Joke van den Berg tel. 0577 - 84.25.46, e-mail: jokeathomenew@xsyoumail.nl.

Verjaardagsfonds/bezoekdienst
Ik wil jullie er aan herinneren dat ik dinsdag 30 juni a.s. van 15.00 tot 16.00 uur in kerk aanwezig ben. Je kunt dan de zakjes van het verjaardagsfonds van de afgelopen maanden inleveren. Je kunt dan meteen de nieuwe enveloppen meenemen. Uiteraard nemen we de corona-maatregelen in acht. Ria van Herk

Jubilea
Diverse families vieren deze weken een jubileum – ook al zijn de omstandigheden niet optimaal, gelukkig is voor sommigen weer mogelijk iets te vieren.
- De familie A.A. Van Steenoven-van Veen is op 25 juni vijftig jaar in de echt verbonden.
- De familie E. Noorderijk-Mol vormt op 26 juni een robijnen echtpaar.
- De familie W.A. Zegwaard-Toet viert diezelfde dag dat zij een gouden bruidspaar vormen.
- De familie S.G. Doppenberg-Pul is op 27 juni veertig jaar getrouwd. Op dit moment van schrijven verblijft mw Doppenberg echter in IJsselheem in Zwolle en daarom is deze periode en dag niet echt een vierdag – we hopen en bidden voor hen dat er nog andere tijden komen!
- Op 30 juni is de familie B.J. Veen-van Grevengoed dan een halve eeuw elkaars hulp en tegenover.
- Op 4 juli is het echtpaar J.G. Hamstra veertig jaar getrouwd.
- En op 6 juli 2020 vormt het echtpaar B. van den Hazel-Ruitenberg een zilveren bruiloftspaar.
- Op 10 juli is het echtpaar P van Beek-van Schie vijftig jaar getrouwd.
We wensen de genoemde families – met allen die bij hen horen en soms zo creatief uitpakken – bijzondere momenten toe en voor de toekomst, waar je leeft tussen hoop en vrees, Gods zegen.

Geboren
Op 4 juni werd in het gezin van Alwin en Renske en Marlou van den Brink de 2de dochter geboren. Ze luistert naar de naam Merel Dian van de Brink. We feliciteren de familie vanaf deze plaats – kraamvisite is in deze Coronatijd vaak uitsluitend raamvisite – maar de vreugde in huize Van den Brink is groot, ook bij minder grote nachtrust, en zeker ook bij 'grote zus' Marlou.
We wensen jullie als ouders – en de grootouders daarbij – vreugde bij de opvoeding van de kinderen toe. Dat ze mag opgroeien tot eer van haar Schepper!

Geen Boeldag
Al 53 jaar wordt de Boeldag in Ermelo gehouden. Geen enkele keer is het, door wat voor omstandigheden ook, niet doorgegaan. Maar Corona maakt veel anders!
Door de stringente voorschriften is het, ook al valt de Boeldag jaarlijks op de eerste zaterdag van september, niet mogelijk de Boeldag dit jaar voortgang te doen vinden. Het bestuur van de stichting voelt zich na ampel beraad tot deze conclusie genoodzaakt. Er wordt nog gekeken naar een alternatief met boeken – maar dat verandert niets aan de conclusie. Voor het eerst na 53 jaar geen Boeldag dus.
Vooralsnog is de kringloopwinkel wel – beperkt – open en ook alles wat daar gebeurt, geschiedt niet alleen onbezoldigd maar komt ook in zijn geheel ten goede aan de kerken en aan andere Ermelo-gerelateerde kleinschalige goede doelen.

Ten slotte
Wat een mooie mails, kaarten, briefjes en telefoontjes levert alleen zo'n beroep al op – als het niet zoveel impact had zou je bijna overwegen het daarom eens zover te laten komen. Hartelijk dank voor uw persoonlijke ontboezemingen, gemeende woorden, humoristische prikkels en uw gebed.
Het voelt, wat het ook wordt, bijzonder deze tijd. Ik reageer niet op alle berichten – dat wordt teveel, en bovendien: op dit moment van schrijven weet ik nog vrijwel even weinig als in het vorige kerkblad, de laatste dag van juni ontmoeten we de kerkenraad/collegae/ gemeente, zondag 28 juni zal ik er preken – idd online. En op 5 juli zal de gevallen beslissing dan hier en daar bekend gemaakt worden.

Ondertussen, een hartelijke groet,
PAV


22 juni 2020

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT