Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Meer info: naar beneden scrollen naar nieuws

Kerkdiensten

toon kalender
<december 2022>
zomadiwodovrza
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 4 dec
zo 11 dec
di 13 dec

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

10
DEC

Wandeling zaterdag 10 december


Wandelgroep Oude Kerk organiseert op zaterdag 10 december a.s. wederom een gezellige mooie wandeling. We starten om 10.00 uur vanaf de Hoeve. De wandeling duurt tot ongeveer 12.30 uur. We lopen in een rustig tempo, iedereen van jong tot oud is welkom en vooraf opgeven hoeft niet. De wandelingen van de Wandelgroep staan in het teken van elkaar ontmoeten en genieten van de mooie natuur. Iedereen die dit leest en wil en kan lopen, is van harte uitgenodigd om mee te wandelen. We organiseren de wandelingen op steeds de tweede zaterdag van de maand.

Contactpersoon is Henk Jan van den Berg

zaterdag 10 december 2022 10:00 uur
Meer informatie

minder
12
DEC

Catechese voor 12-16 jarigen Les 10


maandag 12 december 2022 19:00 uur
Kerkelijk Centrum
Meer informatie

meer
16
DEC

Hoevemaaltijd

De Hoevemaaltijden draaien gelukkig weer op volle toeren. Het was voor velen weer even aftasten na de coronaperiode, maar we kunnen nu steeds weer meer mensen welkom heten. Wat is het toch mooi om elkaar op deze manier te ontmoeten en beter te leren kennen. De Hoevemaaltijd is voor eenieder binnen of buiten onze gemeente, jong of oud. Iedereen is van harte welkom. Vrijdag 16 december hopen wij onze Kerstmaaltijd in De Hoeve te houden. U kunt zich hier nog voor opgeven tot en met aanstaande zaterdag 10 december bij Rita en Jacques van der Lely via 0341-562563. Echter vol = vol.
De inloop is vanaf 17.45 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Bent u nog nooit eerder geweest, dan is het juist een reden om u nu op te geven.

Namens de Hoevemaaltijdcommissie,
Jacques en Rita van der Lely
Frieda en John Meijers
vrijdag 16 december 2022 17:45 uur
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

28 november 2022  |  voor de zondagen 4 en 11 december

Kerkdiensten
Zondag 4 december worden er 2 kinderen gedoopt: Pepijn Graddus Niko, zoon van Graddus de Haan en Emmelieke de Haan–Poolen en Jamie Flynt Heemskerk, zoon van Johan Heemskerk en Chantal Heemskerk de Vries.

Kostersdienst.
Fennie Wouda verzorgt de kostersdiensten zowel op zondag 4 als op zondag 11 december.

Schriftlezingen.
Willem Jan Visser verzorgt op zondag 4 december de schriftlezingen en op zondag 11 december is Bob Roukema onze lector.

Kinderoppas.
Op het rooster voor de kinderoppas staan voor 4 december Wil van Strijland en Thom van Bosbeek ingepland. Op 11 december wordt de oppas verzorgd door Antoinette Blokland.

Hulpdienst Oude Kerk.
Voor al uw hulpvragen of als u vervoer nodig hebt naar de kerkdiensten kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust! Evert van Beekhuizen, tel. 06–13.84.44.19 e-mail evbeekhuizen@b-i-m.eu .

Gift.
Pastoraal medewerkster Marjo Foppen ontving op huisbezoek een gift van € 20.= voor de Oude Kerk. Hartelijk dank hiervoor!

Meeleven met elkaar.
- Mevrouw Posthouwer-van de Poll is, na een val, enkele weken opgenomen geweest in Sonnevanck. Recent mocht ze weer naar huis, waar ze verder werkt aan de revalidatie. We denken aan haar en wensen haar een voorspoedig herstel toe.
- Na 7 weken in de Klimop voor revalidatie is ook mevrouw Foppen weer thuis.

Huwelijksjubilea.
- Op 14 december hopen de heer en mevrouw G.van Looijengoed en H.J.van Looijengoed-Karssen te gedenken dat zij 50 jaar geleden in het huwelijksbootje gestapt zijn.
- 17 december is een feestelijke dag voor de heer en mevrouw J.van Looijengoed en E.S.van Looijengoed-Griffioen. Zij zijn die dag 40 jaar getrouwd.
Beide echtparen van harte gefeliciteerd met uw jubileum en een fijne dag toegewenst met uw dierbaren.

Wandeling zaterdag 10 december
Wandelgroep Oude Kerk organiseert op zaterdag 10 december a.s. wederom een gezellige mooie wandeling. We starten om 10.00 uur vanaf de Hoeve. De wandeling duurt tot ongeveer 12.30 uur. We lopen in een rustig tempo, iedereen van jong tot oud is welkom en vooraf opgeven hoeft niet. De wandelingen van de Wandelgroep staan in het teken van elkaar ontmoeten en genieten van de mooie natuur. Iedereen die dit leest en wil en kan lopen, is van harte uitgenodigd om mee te wandelen. We organiseren de wandelingen op steeds de tweede zaterdag van de maand.

Koffieochtenden.
Wekelijks organiseren we koffieochtenden in de Hoeve. Iedereen die zin heeft in koffie en ontmoeting is van harte welkom. Iedere woensdag van 10 tot 11 uur is De Hoeve geopend en staat de koffie klaar.


LH.


28 november 2022

minder
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

15 november 2022  |  voor de zondagen 20 en 27 november

Kerkdiensten
Zondag 20 november is het eeuwigheidszondag. Dan herdenken wij de gemeenteleden die het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. Aan deze herdenkingsdienst zal de cantorij haar medewerking verlenen.

Gezamenlijke middagdienst op 27 november in de Oude Kerk
Na meer dan tweeëneenhalf jaar van stilstand krijgen vanaf deze maand de voorheen gebruikelijke gezamenlijke middagdiensten op de tweede en vierde zondag van de maand weer gestalte.
De eerste middagdienst in de Oude Kerk is op de eerste zondag van advent, zondag 27 november.
De dienst krijgt de vorm van een vesper. Dominee A.S.L. Woudenberg uit Harderwijk is de voorganger en het vocaal ensemble Capella Fontana zal een belangrijk aandeel aan de dienst leveren. Organist is Gerrit 't Hart. De aanvang van de dienst is om 17.00 uur.

Kostersdienst
Fennie Wouda is onze koster in de dienst van 20 november en op 27 november verzorgt Bertus van Dam de kostersdiensten in de dienst van 10.00 uur, terwijl Mick Langenberg koster is in de dienst van 17.00 uur.

Schriftlezingen
Elise Lengkeek verzorgt op zondag 20 november de schriftlezingen en op zondag 13 november is dat Carla Meiling.

Kinderoppas
Antoinette Blokland verzorgt op 20 november de oppas en voor 27 november staat Marlina Blokland ingepland.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen of als u vervoer nodig hebt naar de kerkdiensten kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Evert van Beekhuizen, tel. 06 – 13.84.44.19 e-mail evbeekhuizen@b-i-m.eu

30-plus Bijbelkring van start!
We gaan met elkaar 8 studies volgen over de Bergrede, de grondwet aller tijden. Aan de hand van het boekje ‘Bouwen op de Rots’ van Nelly van Kampen-Boot laten we ons uitdagen tot vreugde, verwondering en navolging. De data voor dit seizoen zijn: 16/11, 14/12, 11/1, 15/2, 15/3 en 12/4, woensdagsavonds van 19.30 tot 21.00 uur in de Hoeve. Van harte welkom!

Verslag van de gemeenteavond van 19 oktober 2022
Onderwerpen op deze avond waren de toekomstige samenwerking met het Kerkelijk Centrum en de Westerkerk (WOK) en de stand van zaken over het beroepingswerk. De avond werd bezocht door ongeveer 40 gemeenteleden en een tiental aansluitingen welke online de avond volgden, derhalve zo’n 60 personen totaal. De jongere generatie was helaas niet goed vertegenwoordigd deze avond terwijl het in feite over hun toekomstige kerkvorm gaat.
De presentatie over de WOK werd gegeven door ds. Jan Visser, welke door middel van een aantal sheets het gevolgde proces van de WOK commissie belichtte met het bijbehorende routeplan naar 2030. Ook werd duidelijk aangegeven, dat dit plan is op te vragen bij de scriba van de Oude Kerk.
Het werd duidelijk dat gezocht moet worden naar samenwerking tussen de drie gemeenten en met name de makkelijk te realiseren samenwerkingsvormen dienen zo spoedig mogelijk opgestart te worden. Andere onderwerpen, zoals vrouwen in het ambt, vrouwelijke domina, zegenen huwelijk van partners van gelijk geslacht en de eigenheid van de drie verschillende wijken dienen met zorg besproken te worden door de drie kerkenraden en in de wijkgemeenten.
Vanuit de zaal kwamen reacties terug die enerzijds vroegen om de eigenheid van de Oude Kerkwijk te willen bewaren maar toch ook om op zoek te gaan naar verdere samenwerking waarbij de ‘verworven rechten’ van de Oude Kerkwijk, zoals het zegenen van een huwelijk tussen partners van gelijk geslacht, en de mogelijkheid van het beroepen van een domina, tot de mogelijkheid moet blijven behoren.
Na de pauze werd de nieuwe kerkverlichting gedemonstreerd hetgeen enthousiaste reacties opleverde.
Hierna werd nog de huidige status van het beroepingswerk toegelicht. Bij het beroepingswerk is vooral de eerdere beperking van de maximaal zes jarige arbeidsovereenkomst voor een nieuw te beroepen predikant een belemmering geweest. Deze beperking is inmiddels verdwenen en de beroepingscommissie is met nieuw elan bezig geschikte kandidaten te selecteren voor onbepaalde tijd.
Vanuit de zaal werd nadrukkelijk gevraagd om naast beschikbare dominees ook te kijken naar domina’s. Hierop antwoordde de voorzitter dat gezien het besluit in de AK dat in de beroepingscommissie, waarin de drie wijken vertegenwoordigd zijn, een voordracht unaniem dient te zijn. Gezien de toekomstige samenwerking dienen we ons voorlopig te beperken tot een mannelijke kandidaat.

Gift
Ouderling Jan Peet ontving op huisbezoek een gift van €50.- voor de verwarming van de Oude Kerk. Hartelijk dank hiervoor!

Meeleven met elkaar
Mevr. A Bosch-de Zwart is na een operatie aan haar rug opgenomen in de Klimop. Hier kan ze verder opknappen en revalideren. We wensen haar een voorspoedig herstel.

Verjaardagsfonds/bezoekdienst
Ook in de maand oktober hebben de dames en heren weer verjaardagskaarten rondgebracht en bezoeken afgelegd. Het bedrag van de opgehaalde enveloppen bedroeg € 322,70.
De volgende bijeenkomst is op dinsdag 29 november a.s. om 19.30 uur in De Hoeve.
Dan worden de enveloppen voor 2 maanden uitgedeeld. Voor ophalen van de kerstattenties zullen wij op dinsdag 13 december om 14.00 uur in De Hoeve bijeen komen.
Groet, Ria van Herk

Koffieochtenden
Wekelijks organiseren we koffieochtenden in de Hoeve. Iedereen die zin heeft in koffie en ontmoeting is van harte welkom. Iedere woensdag van 10 tot 11 uur is De Hoeve geopend en staat de koffie klaar.

Hoevemaaltijden
De maandelijkse Hoevemaaltijden zijn weer gestart. We mogen ons verheugen in een grote opkomst iedere keer. Het team dat de avonden organiseert kan nog wel wat hulp gebruiken. Er is vooral behoefte aan mensen die willen helpen bij het bereiden van de maaltijden. Wilt u meer informatie of u aanmelden dan kunt u contact opnemen met John of Frida Meijers.

Avondmaalvieringen
Naar aanleiding van opmerkingen vanuit de gemeente is in de wijkkerkenraad afgesproken dat voortaan tijdens het lopend Avondmaal de deelnemers in beeld gebracht kunnen worden in plaats van alleen de bloemen. Terwijl de deelnemers naar voren lopen wordt voortaan ook gezongen.


Tot slot:

Met eerbied gedenken wij hen die gestorven zijn.
Wij danken voor hun leven,
voor wie zij waren voor ons
en voor de wereld.
Mens waren zij, schepping naar Gods beeld.

Met droefheid gedenken wij hen die gestorven zijn.
Hen te moeten missen is zwaar,
onvervangbaar blijven zij,
déze speciale mensen.

Mens waren zij, te midden van ons.
Met liefde gedenken wij hen die gestorven zijn.
Wij mogen hen geborgen weten
in de eeuwige liefde van God,
begin en einde, dragende grond,
God die de tranen droogt en leven geeft.
(herkomst onbekend)


LH.


15 november 2022

meer
Oude Kerk

Compensatie energiekosten

15 november 2022  |  Eind 2021 is door het Diaconaal Platform Ermelo een financieel fonds opgericht ter tegemoetkoming van huishoudens, die niet meer in staat zijn hun energierekening te voldoen. De laatste tijd zien we dat dit fonds steeds meer bekendheid krijgt en dat het beroep op dit fonds toeneemt. Eén van de maatregelen die de overheid onlangs heeft aangekondigd is dat alle huishoudens in de maanden november en december 2022 een bedrag van €190 zullen ontvangen ter compensatie van de gestegen energiekosten. Meerdere gemeenteleden hebben aangegeven dat ze deze gelden niet zelf nodig hebben en graag ter beschikking willen stellen aan huishoudens die vanwege de hoge energieprijzen niet meer rond kunnen komen. Als u daar ook zo over denkt en de ontvangen uitkering wil schenken aan een gezin dat het veel beter kan gebruiken, dan wil ik u vragen het bedrag over te maken op de rekening van de diaconie.
We zullen dan zorgen dat deze middelen ter beschikking zullen worden gesteld aan hen die dit het meest nodig hebben. Het rekeningnummer is NL75RABO 03177 046 48 t.n.v. diaconie hervormde gemeente Ermelo o.v.v. ‘energiefonds’.
Hartelijk dank voor uw gaven.

John Dolstra
Penningmeester diaconie Hervormde Gemeente te Ermelo 


15 november 2022

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT