Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

OPGELET ! Diensten zijn ONLINE; voor plaats in de kerk reserveren via 06-48370155 op Ma en Wo 19.00 - 20.30 uur
Meer info: naar beneden scrollen naar nieuws

Kerkdiensten

toon kalender
<september 2020>
zomadiwodovrza
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 20 sep
zo 27 sep
zo 4 okt

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

25
SEP

Hoevemaaltijd

info volgt
Vrijdag 25 september 2020
Oude Kerk, De Hoeve
Meer informatie

minder
29
SEP

Samen de Bijbel lezen

Vorig jaar zijn we gestart met een bijbel gespreksgroep. Er zijn nóg 65 bijbelboeken… Graag zou ik in het komende seizoen, tussen eind september en Pasen, en wéér elke twee weken op dinsdag- of donderdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur het ‘Boek van het Begin’ - Genesis - gaan lezen.

Ds. Nelle-Mieke Drop is emeritus-predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en woonachtig in Ermelo.


Meer informatie en aanmelding: bijbellezen
dinsdag 29 september 2020
Immanuelkerk
Meer informatie

meer
01
OKT

2023 Nasleep razzia Putten

Na de mislukte aanslag van het verzet bij de Oldenallerbrug wordt een razzia uitgevoerd door soldaten van de Wehrmacht op 1 en 2 oktober 1944. De opdracht wordt gegeven door generaal F. Christiansen. In totaal worden er 660 mannen en jongens weggevoerd. Slechts 48 van hen overleefden de hel van de Duitse concentratiekampen. Dat niet het hele dorp werd afgebrand als vergelding was, hoe raar het ook klinkt, nog een geluk bij een ongeluk. Na de bevrijding kreeg Putten de naam: ‘Het dorp van de weduwen en wezen.’ Zowel uit binnen- als buitenland stroomde de hulp toe.

In zijn lezing gaat historicus Evert de Graaf in op tal van aspecten in de nasleep van de razzia.

Meer informatie en aanmelden:razzia
donderdag 1 oktober 2020
Maranathakerk
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Meditatie bij het afscheid van ds Verbaan

25 september 2020  |  Meditatie

Gods geest: dynamo en dynamiet

De 2de brief van Timotheüs wordt wel Paulus' testament genoemd. Paulus is daarin heel persoonlijk. Hij richt zicht tot zijn opvolger, zijn geesteskind....Timotheus. Een jonge gelovige, wat voorzichtige man. Paulus schrijft hem, hij kent hem goed: God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar één van kracht, liefde en bezonnenheid.

Timiditeit
We gebruiken dat woord lafhartigheid niet zo vaak. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik me realiseerde: maar ik hoor of proef het wel vaak, die lafhartigheid. Wat is het dan: De BGT zegt: niet om bange mensen van ons te maken....Luther vertaald met 'Geist van Furcht' en ook treffend vond ik de engelse bijbel (Int. version) : a spirit of timidity. Een timide geest.....
Nu is er best reden om bang te zijn. Er is veel onzeker – in de nationale en internationale politiek met de naderende verkiezingen, veel ongenoegen en demonstraties, financiële onzekerheid en toenemende ongelijkheid, een virus dat alsmaar meer om zich heen grijpt en íngrijpt, niet op z'n minst op het kerkelijke leven.... En daarbij locaal nog de vacature en de vraag: hoe gaat de toekomst van Hervormd Ermelo eruit zien? Er is toch alle reden om bang te zijn, een geist van Furcht? Ik zal dat niet ontkennen. Maar ik mag u wel hinderen in uw denken. Zoals Paulus zijn geesteskind Timotheus in zijn onzekerheid hindert....Timotheus: God heeft ons geen geest van lafhartigheid gegeven, je mag best angsten kennen, maar laat niet je geest leiden door angst; je kunt van karakter wat timide zijn, maar het is Pasen en Pinksteren geweest, God geeft ons niet een geest van angst, van timide zijn – maar een geest – en dan komen drie prachtige woorden: van kracht, liefde en bezonnenheid.....

Dynamisch
Allereerst dat begrip kracht: in een grieks: dynamis. We kennen twee woorden die daarvan afgeleid zijn, niet zomaar woorden. Het eerste is dynamiet. Het doet denken aan explosieve kracht. Het is een geest die je versteld doet staan. Er is in het geloof een kracht, een power, die moet eruit, die houd je niet tegen, die springt en die kleurt buiten de lijntjes en is in die zin dynamisch.
Het tweede woord dat we kennen is dynamo. U weet wel, dat ding voorop je fiets, dat als hij goed staat afgesteld, energie, licht geeft. Het wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door een batterijtje, maar ja die raken weer leeg. Een echte dynamo, die helpt je telkens weer, die geeft als jij zelf ook trapt en in beweging komt, ook licht en dan kun je verder. Als wij in beweging komen, dan gaat die dynamo ook werken. Zoals u weet ontspan ik af en toe door wat te fietsen en daaraan heb ik ook dit gezegde overgehouden: geloven is als fietsen – om in evenwicht te blijven moet je in beweging komen.

Zeg niet: het gaat mij niet aan
Daarnaast spreekt Paulus tot Timotheüs over liefde (agapé). Dat is de liefde die niet zichzelf zoekt, die geduldig is, niet grof en niet zelfzuchtig.....die liefde, die samen met hoop en geloof ons resten naar 1 Cor. 13. Het gaat erom, Timotheus, niet wat jij hebt gedaan, of jouw voorganger, of opvolger – maar wat gedaan werd uit liefde tot Jezus: dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.....
En dan staat er nog zo'n mooi woord: bezonnenheid. BGT: geduld. Luther: Zucht=tucht. Englisch bible (Int. version): self-discipline. Het zijn toch nuanceverschillen. Sommigen zeggen dat het zowel voor Timotheus als voor iedere gelovig een kernwoord is: discipline, bezonnenheid, mildheid, niet driest en onbezonnen.
Kunnen we die woorden vast houden, als we een nieuw kerkelijk seizoen, een nieuw hoofdstuk in de wijkgemeente beginnen? Geen timide houding, maar dynamisch, liefdevol, en gedisciplineerd. Omdat de gemeente een geschenk is en Paulus elders zegt te danken voor de gemeente zo dikwijls hij aan haar denkt?
Ik moet denken aan dominee Gustav Benz. Hij werd in augustus 1866 geboren en stierf op 71 jarige leeftijd in Basel. Hij was een tijdje leger predikant. Die Gustav zie in zijn preek over deze tekst: soldaten vloeken veel en dat is verkeerd. Maar er bestaan nog drie andere vloeken: dat kan ik niet – dat is het tegenovergestelde van kracht – dat gaat me niet aan – dat is het tegenovergestelde van liefde – en het hoeft vandaag niet, maar we zien wel – het tegenovergestelde van zelf overwinning en bezonnenheid.... Die woorden gelden ons – in Paulus termen soldaten van Christus – allemaal. Zeg niet: ik kan het niet. Zeg niet: het gaat mij niet aan. Zeg niet: het komt misschien nog wel een keer.
U, jij en ik, we zijn geroepen en gegrepen door die geest van Jezus Christus, die niet timide maakt – maar er één is van kracht, van liefde en van bezonnenheid....Untill we meet again...

PAV


25 september 2020

minder
Oude Kerk

Uitnodiging gemeentebijeenkomst

23 september 2020  |  Uitnodiging gemeentebijeenkomst i.v.m. vacature nieuwe predikant

In het Kerkblad van 18 september j.l. heeft u kunnen lezen dat de wijkkerkenraad een voorbereidingscommissie in het leven heeft geroepen. Deze commissie adviseert de kerkenraad onder andere over de profielschets van de te beroepen predikant. Er is nog geen solvabiliteitsverklaring, waardoor de wijkkerkenraad nu geen dominee kan beroepen. Maar we willen graag goed voorbereid zijn, zodat we na het ontvangen van deze verklaring het beroepingswerk direct kunnen starten.
Wij nodigen u als gemeentelid van onze wijk van harte uit om mee te praten over hoe het profiel van de nieuwe predikant eruit zou moeten zien. Dat kan tijdens één van de twee gemeentebijeenkomsten die zullen plaatsvinden in de kerkzaal van de Oude Kerk op:
- woensdag 14 oktober van 14.30 tot uiterlijk 17.00 uur
- donderdag 15 oktober van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur

Vanwege de coronamaatregelen kunnen we maximaal 65 personen per bijeenkomst toelaten.

Aanmelden gemeentebijeenkomst
U kunt zich op maaandag 5, donderdag 7 of maandag 12 oktober tussen 19.00 en 20.30 uur telefonisch voor één van beide momenten aanmelden. Dat kan via 06-48370155.

Hiermee komrt de grote gemeenteavond, die gepland stond voor 11 november, te vervallen.


23 september 2020

meer
Oude Kerk

Afscheid van ds Verbaan

20 september 2020  |  Beste gemeenteleden,

Zondag 20 september 2020 neemt ds. Verbaan afscheid als wijkpredikant van onze kerkwijk. Hij heeft nog veel mensen bezocht in die laatste weken. Maar het was niet mogelijk om van iedereen persoonlijk afscheid te nemen. Daarom heeft hij een afscheidswoord voor u geformuleerd vanuit zijn werkkamer tussen de verhuisdozen. 

Dit afscheidswoord kunt u bekijken door dubbel te klikken op de link: Klik hier !


20 september 2020

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT