Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

OPGELET ! Diensten zijn alleen ONLINE en op afwijkende tijdstippen !

Kerkdiensten

toon kalender
<juni 2020>
zomadiwodovrza
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

Klik op de dienst om deze te beluisteren.

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

04
JUN

De kinderhoek voor zondag 31 mei 2020

Hallo jongens en meisjes,

Nog even en jullie mogen weer hele dagen naar school. Kijken jullie daar al naar uit?
Maar zover is het nog niet, jullie kunnen nog even aan de slag.

Voor zondag 31 mei, Pinksteren hebben we maar 1 verwerking voor jullie omdat wij hopen dat jullie die met z'n allen gaan maken. Dit is een windvanger.
Als het regent, kun je de regen zien. Als de zon schijnt, kun je de zon zien, maar als het waait kun je de wind niet zien. Je ziet wel de blaadjes aan de bomen heen en weer gaan, maar de wind zelf zie je niet.
Met een windvanger, het woord zegt het al, vang je de wind. Je ziet de wind niet, maar als je blaast, ontstaat er wind en gaat de windvanger draaien.

Met Pinksteren vieren we dat de Heilige Geest is gekomen. Maar de Heilige Geest kan je net als de wind niet zien. Dat maakt het wel lastig. voor de discipelen was Jezus als de zon, zijn woorden waren als regen. Je kon hem zien, horen en aanraken. De Here Jezus beloofde dat als Hij wegging, iemand anders zou komen om de discipelen te helpen. Dat was de Heilige Geest en dat horen en vieren we met Pinksteren.

Kleur de windvanger mooi in, knip hem uit en plak hem in elkaar en blazen maar...
Maak hier een mooie foto van en stuur hem op naar Ds. Verbaan. Wellicht komen jullie dan weer op de site te staan of wordt de foto getoond tijdens de kerkdienst.

Een heel fijn Pinksterweekend allemaal!

Bekijk het filmpje
 
Oude Kerk
Meer informatie

minder
25
SEP

Hoevemaaltijd

info volgt
Vrijdag 25 september 2020
Oude Kerk, De Hoeve
Meer informatie

meer
07
OKT

Koffieochtend

info volgt
Woensdag 7 oktober 2020
Oude Kerk, De Hoeve
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Heropenen kerkdienst

24 mei 2020  |  
Kerkdiensten mogen weer bijgewoond worden per 1 juni.
Wel zijn er nog veel voorwaarden aan verbonden.
Hieronder de regels:Er zal niet voor iedereen plaats zijn, maar bedenk dit:
Toen Trump aangaf alle kerken te openen zonder maatregelen, meldde een priester:
Mr president, we hoeven onze kerken niet te heropenen om ons geloof in de praktijk te kunnen brengen !


24 mei 2020

minder
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

22 mei 2020  |  Het wijknieuws van 22 mei 2020
voor de zondagen 31 mei en 7 juni


Weer naar de kerk! Maar met beperkingen....
Wat een vreugde – de kerkgang komt weer naderbij. Wat hebben we daarnaar uitgezien! Het is wel verschrikkelijk jammer niet te kunnen zingen met elkaar. Het virus is in dat opzicht echt een demon.
Allerlei vragen hebben ons als kerkenraad bereikt: hoe gaat dat nu straks? Kan je je opgeven, hoe gaat het met in en uit de kerk gaan, etc. etc....
Voor sommigen zullen voorlopig de onlinediensten nog de beste optie blijven. Daar gaan we in ieder geval mee door. Maar toch gaat er vanaf 1 juni en 1 juli iets veranderen.
Hieronder een toelichting:
– Vanaf 7 juni starten we de kerkdienst met 30 personen. U kunt u daarvoor alleen telefonisch aanmelden via een reserveringslijn. Het nummer is 06 48370155. Dit is alleen mogelijk op de maandag- en woensdagavonden van 19.00 - 20.30 uur. Buiten deze tijdstippen is de telefoon niet bemand.
Ruth Kortenhoeven bemenst die lijn en registreert tijdens het telefoongesprek om hoeveel personen het gaat en geeft info over de richtlijnen (niet zingen, jas meenemen, één richtingsverkeer, geen verkoudheidsklachten enzovoort). Als het aantal kerkbezoekers bij de dertig is, bent u de eerstvolgende week aan de beurt. De telefoondienst is vanaf 1 juni (2e pinksterdag) beschikbaar, dus de week voorafgaande aan de kerkdienst. Het kan zijn dat de plekken snel weg zijn.
Vanaf 1 juli zijn er dan nieuwe mogelijkheden. We kijken in juni dan hoe we daarmee verder gaan.
– Verder is vanaf 3 juni iedere woensdag de kerk open, 's morgens tussen 11.00u en 12.00u en 's avonds tussen 19.30u en 20.30u. U kunt er binnenlopen, er is ruimte voor gesprek, gebed. Ook daar houden we ons aan de regels van het RIVM.
In verband met de Coronacrisis blijven de komende tijd alle diensten online. De diensten kunt u vinden op www.hervormd-ermelo.nl. U kiest dan voor wijkgemeenten en daarna voor Oude Kerk. Rechtsonder op de pagina kunt u dan de dienst die u wilt beluisteren kiezen. De diensten zijn ook te volgen via YouTube.

Kostersdienst
Alle kostersdiensten worden de komende periode door Fennie Wouda verricht.

Schriftlezing
De lectoren leveren hun bijdrage aan de onlinediensten. Op 31 mei verzorgt Leny van Aalst de schriftlezingen en op 7 juni is Lieuwe Hiemstra lector.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
- Diaken Ida van Dam tel.55.89.34, e-mail dambos@planet.nl of
- Joke van den Berg tel. 0577 - 84.25.46, e-mail: jokeathomenew@xsyoumail.nl .

Zieken
De volgende personen hebben in het ziekenhuis gelegen:
– Joke Bu(ur)ma heeft een hele periode in het ziekenhuis gelegen, ook corona overleefd en is weer in het gewone leven teruggekeerd.
– Dhr Ederveen moest geopereerd worden en is nu aan het revalideren in de Klimop
– Mw Alie Adam moet andermaal een operatie ondergaan – wat een onfortuinlijke val soms niet teweegbrengt.
- Dhr. P. Gorissen is geopereerd in Nijmegen en is enkele dagen in het zorghotel van zijn dochter in Arnhem, om daarna weer huiswaarts te keren...
Voor allen – die thuis of elders – worden verzorgd, verpleegd deze woorden ter bemoediging gebedswoorden van Augustinus:
Een knoop die onontwarbaar is,
Dat is mijn eigen bestaan.
Een rust die niet te evenaren is,
Dat bent U voor mij, o Heere God. (…)
U bent voor mij het rustpunt van mijn hart.
U bent het einddoel van mijn leven.
Wil mij genadig kracht geven om U te dienen.

Bericht van overlijden
Op 20 mei jl. overleed in de leeftijd van bijna 91 jaar ons betrokken gemeentelid Gritha vd Weerdt.

Jubilea
Twee families mag ik deze keer in het zonnetje zetten. Ze mogen vieren in 1960 te zijn getrouwd en dus in deze periode zestig jaar samen te zijn als elkaars hulp en tegenover.
- Op 3 juni as. is dat de familie G.J. Garretsen-Mulder.
- En op 9 juni as. betreft dat de familie van CLooijengoed-Schreuder.
We feliciteren de families vanaf deze plaats, wensen hen, al is dat ook allemaal anders in corona-tijd maar is er in juni weer wat meer mogelijk, een fijne vierdag toe met allen die bij hen horen en we wensen hen voor de nabije toekomst Gods zegen toe.

Geslaagd zonder eindexamen te doen
We willen ook op deze plaats alle jongeren die deze periode hun middelbare school afsluiten feliciteren. De spanning is er dit jaar wel echt af – zo zonder eindexamen, met veel geschuif van data en toetsen, geen examenfeestjes of examenreizen, en ook nog onzeker hoe alles straks begint op de nieuwe opleiding. Maar 4 juni kan toch de vlag uit, de kerkelijke bemoedigingsroos hebben jullie gekregen en je mag verder bouwen aan je leven, je toekomst en carrière! Ook nu geldt: Ga met God en je zult ontdekken, in je slagen en je falen: Hij zal met je zijn.

Tenslotte
Allerlei berichten bereiken ons deze periode. Ik hoorde van een dominee in Zuid-Afrika, wiens vrouw huilend thuiskwam. Er staan daar honderden mensen op een rij bij de winkels. Ze hebben geen eten, omdat de meesten daar, dagloners of weekloners, in deze corona-tijd geen werk hebben en dus geen geld. Voor sparen verdienen ze te weinig. en iets geven aan armen is ivm corona ook verboden. Wat kun je dan voor die allerarmsten betekenen?
Sommigen mensen vragen wel naar de eindtijd. Zijn dit niet de weeën van de eindtijd of duistere beelden uit Openbaring?
Ik kom terug op een boek dat we onlangs lazen op de literatuurkring. Het is van Anne Eekhout en getiteld ‘Nicolaas en de verdwijning van de wereld’; het gaat helemaal over apocalyptiek en wat doet dat dan met de mensen rond de hoofdpersoon, een jongetje. Het boek opent met een gedicht van de Japanse Yamagata:
Oh Lover, hold on
Till I come back again
For these arms are growing tired,
And my tales are wearing thin
If you’re patiënt I will surprise,
When you wake up I’ll have come.
Tegen de achtergrond in het boek die alsmaar zwarter wordt – mensen hebben geen water, geen voorzieningen meer – gaat het over verwachting, met volharding blijven hopen. De meningen over het boek waren sterk verdeeld. Sommigen vonden het vreselijk, anderen prachtig. En het is natuurlijk de vraag of zo'n scenario nu opgeld doet. Maar ja, ‘Corona, die sprinkhanenplagen in Afrika, dat doet je toch hier aan denken….’. Ik liet me meenemen door het boek en las er deze dagen nog eens in. En tegelijk denk ik – dit mogen we vasthouden, dit is Pinksteren: 'Hold on, till I come back again. God opent wel weer nieuwe wegen.’
PAV


22 mei 2020

meer
Oude Kerk

Overdenking rond de vrouw van Noach

11 mei 2020  |  Noach’s vrouw

Nergens in de bijbel wordt ze met name genoemd. Vijf keer heet ze ‘de vrouw van'. Dat zegt veel. In Genesis 6:18, 7:7 en 13; 8:16 en 18 is meer over haar te lezen. Van Noach staat dat hij rechtschapen was. Dat hij in zijn tijd de enige was die leefde in nauwe verbondenheid met God (Gen. 6:9). Van zijn vrouw en kinderen staat dat niet. Blijkbaar waren zijn vrouw en kinderen in deze ene rechtvaardige gered. Al denk je wel: zou zijn vrouw niet minstens de voorwaarden hebben geschapen voor Noach om rechtvaardig te kunnen leven? Is er niet meer van haar te zeggen dan er in eerste instantie staat? Hoeveel grote mannen bleken achteraf niet door of in hun vrouw te zijn gered?

Reeds de rabbijnen hadden er moeite mee, dat deze vrouw anoniem blijft in de bijbel. Ze hebben voor haar een naam en verklaring gezocht. Want het gaat hier wel om de tweede Eva – immers uit haar zijn alle mensen voortgekomen, omdat uitgezonderd Noach en zijn gezin allen in het water zijn verzwolgen. Ze zou Naäma (de aangename) heten en de zus zijn van Tubal-Kaïn, die in Gen. 4:22 wordt genoemd. Zo zouden dan in de vloed en door het oordeel van de zondvloed heen de mensen die van Kaïn afstamden nog weer toekomst krijgen….

Ik kom erop omdat ik eens een uitvoering zag van de opera Noach’s zondvloed van de engelse componist Benjamin Britten uit 1957. Hij heeft een heel eigen interpretatie gegeven van de anonieme vrouw van Noach. Zij is daarin iemand die de aarde liefheeft en haar vriendinnen trouw wil blijven. Laat haar man de ruimte om zijn eigen religieuze idee na te streven. Is misschien wel het meest kwetsbaar in haar drie jongens. Maar er komt een moment, juist als het onder de vrouwen gezellig is, dat het begint te regenen en de tijd om aan boord te komen nadert. Ze kan haar vriendinnen niet in de steek laten maar houdt ook van haar man en haar kinderen. Terwijl er uiterlijk aan haar wordt getrokken, wordt ze innerlijk verscheurd. Ze hangt aan de aarde – maar ook aan haar man en kinderen die God’s stem het zwaarst laten wegen en ingestapt zijn.

Die interpretatie van Britten trof me. Ze past in de bijbelse traditie.Eva was degene die zich verzette tegen de van God gegeven orde in het paradijs. De vrouw van Lot was degene die haar weg niet kon gaan zonder om te zien. De vrouw van Job stelde haar man voor God uit zijn woordenboek te schrappen. Vasthi weigerde om naar de pijpen van haar ega te dansen en als vlees te worden gekeurd. Zo maar een paar voorbeelden van vrouwen in het Oude Testament die er niet positief, maar wel kleurrijk opstaan.

Maar er is nog een andere reden, waarom die anonieme vrouw van Noach te denken geeft. Zij visualiseert een scheur die er dwars door het leven heenloopt. Een scheur die oordeel heet en een monsterverbond is aangegaan met de dood. In de koran, waar de vrouw van Noach ontbreekt, is het een ongehoorzame zoon die zich afzijdig houdt en dan wordt verzwolgen door het water. Zo gaat het bij Naäma of hoe ze ook heten mag niet. Zij illustreert hoe wij het kunnen uithouden in het spanningsveld, wel in de wereld, niet van de wereld te zijn. Om uiteindelijk – half tegen haar zin in wellicht – Gods toekomst te worden binnen gedrágen. Inderdaad, door de man die haar liefheeft en die in de bijbel rechtvaardig wordt genoemd.
Die scheur van dood en oordeel – zo íe al niet zichtbaar is in onze wereld, in deze tijd van corona – wordt in de tijd van Pasen en Pinksteren getoond in de weg van Jezus Messias. Hij gaat zelf aan het oordeel en de dood ten onder. Maar in alle verscheurdheid is deze rechtvaardige en wie hem volgen niet zonder toekomst. Er is door de dood, door het water van zondvloed en Schelfzee een duif – symbool van de Geest – die af en aan vliegt tot de aarde kleurt van de nieuwe tijd – als een nieuwe lente.
De spits van het Noachverhaal – dat er bij kleine kinderen zo goed ingaat en waarop volwassenen doorgaans afknappen – is niet dat enkelingen worden opgedregd uit een toch reeds afgeschreven wereld, maar dat door één Rechtvaardige de toekomst van de aarde, van de schepping en het Koninkrijk, veilig wordt gesteld.
Wie wij zijn in het verhaal? Ik houd het op die anonieme vrouw van Noach. Ook aan ons wordt van beide kanten getrokken en we proberen het zo lang mogelijk uit te houden in de verscheurdheid. Om uiteindelijk te ontdekken, dat de liefde van de Rechtvaardige krachtiger is dan ons verzet...
PAV


11 mei 2020

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT