Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Kerkdiensten

toon kalender
<juni 2019>
zomadiwodovrza
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

Klik op de dienst om deze te beluisteren.

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

02
JUL

Zomerconcert in de Oude Kerk op 2 juli 2019

Zomerconcert in de Oude Kerk op 2 juli 2019

Evenals vorig jaar worden er in de monumentale Oude Kerk van Ermelo drie zomerconcerten gegeven.
Deze concerten vinden steeds op dinsdagavond plaats.
De aftrap zal op 2 juli worden gegeven door
- Victor Pirir Avila (blokfluit) en
- Gerrit 't Hart (orgel).

Het programma is afwisselend samengesteld en bestaat uit werken van onder meer
- Van Eyck,
- Van Noordt,
- Bach en
- Sammartini.

Het concert vangt om 20.00 uur aan. De toegang is vrij, na afloop zal worden gecollecteerd.

De volgende concerten zijn op 9 en 16 juli 
dinsdag 2 juli 2019 20:00 uur
Oude Kerk
Meer informatie

minder
07
JUL

inzameling voedselbank 7 juli 2019

Voedselbank - inzameling en ook punten sparen (DE).

Als gemeenteleden van de Oude Kerk kunnen we een bijdrage leveren aan mensen die het financieel moeilijk hebben ( zie artikel kerkblad onder diaconie).

Op zondag 7 juli 2019 staan er lege kratten van de voedselbank. Wilt u mee helpen om de kratten te vullen door de volgende producten mee te nemen: Houdbare melk,koffiepads, Chocolade pasta, Spaghetti ( 500 grams verpakking), Gezeefde tomaatjes en Knäckebröd.
De punten van Douwe Egberts kunt u ook inleveren. Er staat een bus bij de ingang van de kerk waar u ze in kunt doen. Dan sparen we samen voor koffie voor de voedselbank.

Alvast bedankt, diaken Gijs van Norden. tel: 560408
 
zondag 7 juli 2019 09:00 en 10:30 uur
Meer informatie

meer
07
JUL

Kliederkerk

Op 31 maart was er de eerste Kliederkerk Ermelo-bijeenkomst in de Immanuelkerk. We kijken terug op een geslaagde start! Natuurlijk ontdekten we bij de evaluatie enige verbeterpunten (het was ook onze eerste keer ;-), maar we zijn vol enthousiasme ook alweer aan de slag gegaan met de komende keer!
De eerstvolgende Kliederkerk zal zijn op zondag 7 juli in de Westerkerk (15.30-18.00 uur, het team begint om 14.00 uur met de voorbereidingen).
Ook deze bijeenkomst zal bestaan uit drie onderdelen: Samen ontdekken (workshopachtige activiteiten), Samen vieren (korte interactieve viering) en Samen eten (eenvoudige maaltijd).
Op dinsdag 4 juni (20.00 uur in de Westerkerk) willen we deze Kliederkerk-bijeenkomst voorbereiden. We kunnen mensen gebruiken in de volgende teams: gastvrijheid, catering, workshops en viering.
Alleen samen kunnen we van Kliederkerk Ermelo iets mooi maken!
Als je ook mee wil helpen doen, dan kun je je aanmelden bij Ery of André.
Geef dan ook even aan of je voorkeur hebt voor een bepaald team of een bepaalde activiteit. En als je andere mensen kent die wel willen helpen? Nodig hen dan gerust uit voor de voorbereidingsavond van 4 juni!
Als thema hebben we voor 7 juli gekozen voor ‘Op rots of zand’.
Wil je daar alvast eens over nadenken, check dan het volgende document:
https://jop.nl/werkvormen/programma/het-huis-op-de-rots
We hopen elkaar te ontmoeten!
met hartelijke groet,
Ery Bennink
André Priem

Na de start op 31 maart in de Immanuelkerk vinden de drie volgende Kliederkerkbijeenkomsten plaats in de Westerkerk (7 juli), Oude Kerk (15 september) en in het Kerkelijk Centrum (17 november). Zet ze vast in de agenda! 

Voor meer informatie klik hier
15:30 - 18:00
Westerkerk
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Het wijknieuws van 25 juni 2019

25 juni 2019  |  Het nieuws van rondom de Oude kerk
voor de zondagen 30 juni en 7 juli 2019

Zondag aan de orde
Op zondag 30 juni horen de kinderen volgens het rooster ‘Vertel het maar’ over ‘Jezus volgen’ uit Lucas 9:51-62. In de eredienst zullen we verder gaan met het bijbelboek Handelingen. Op zondag 7 juli wordt verteld over ‘Jezus die 72 leerlingen op pad stuurt’ naar Lucas 10:1-20. In de tweede morgendienst is het gezinsdienst – dan zullen enkele jongeren de 'overstap' maken van de Kindernevendienst naar de Jeugdkerk, ook omdat ze van de basisschool naar de middelbare school gaan. Ook de jeugdkerk zal in de dienst een bijdrage leveren, net als enkele andere gemeenteleden. Over de fomule van de gezinsdiensten leest u hieronder meer.

Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar de kerkdienst van half elf op zondag 30 juni wordt verzorgd door de heer Groenewoud en de familie Gardenbroek. Op zondag 7 juli zijn dat mevrouw Doornekamp en de familie van Buuren.
Indien u vervoer nodig hebt, kunt u bellen met Gerda Bosch tel.: 0341-460080.

Kinderoppas
Op zondag 30 juni wordt de kinderoppas verzorgd door Marieke Kievit en Eva Plette. Marlina Blokland neemt die op zondag 7 juli voor haar rekening.

Kostersdienst
Renger van Strijland is koster op 30 juni in de dienst van 9 uur en in de dienst van half elf is dat Bertus van Dam. Op 7 juli worden de kostersdiensten verricht door Fennie Wouda.

Schriftlezing
Op 30 juni verzorgt Lieuwe Hiemstra de schriftlezingen. en op 7 juli is Stan van Bosbeek lector.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.558934, e-mail dambos@planet.nl.

Gift
Via diaken Arie van Buuren werd een bedrag van EUR 1000 ontvangen voor het Armeniëproject. Bij het huisbezoek werd via ouderling J. Peet werd een bedrag van €10 ontvangen voor de Kerk; via ouderlinge Ruth Kortehoeven €20,- voor de bloemen in de Oude Kerk en via Ds. Verbaan € 20,- voor de Kerk. Hartelijk dank!

Voedselbank - inzameling en punten sparen (DE).
Als gemeenteleden van de Oude Kerk kunnen we een bijdrage leveren aan mensen die het financieel moeilijk hebben ( zie artikel kerkblad onder diaconie).
Op zondag 7 juli 2019 staan er lege kratten van de voedselbank. Wilt u mee helpen om de kratten te vullen door de volgende producten mee te nemen: Houdbare melk, koffiepads, Chocolade pasta, Spaghetti ( 500 grams verpakking), Gezeefde tomaatjes en Knäckebröd.
De punten van Douwe Egberts kunt u ook inleveren. Er staat een bus bij de ingang van de kerk waar u ze in kunt doen. Dan sparen we samen voor koffie voor de voedselbank.
Alvast bedankt, diaken Gijs van Norden. tel: 560408

Berichten van overlijden
Dinsdag 18 juni overleed mw. Coby Bonenberg-Baas.
Op donderdag 20 juni overleed dhr. Jan de Ruiter.

Meeleven met elkaar
– Mw H.P. Gorissen-Leliveld wordt verpleegd in de woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten.
- Mw Jannie Priem- van Dasler was enkele dagen opgenomen in het St. Jansdal, maar weer snel thuis.
- Mw G. Heukels-De Vries is opgenomen in het W. Holtrop-hospice te Ermelo.
- Mw. E.C.Van Loon-Tankens vertoeft na enkele dagen St. Jansdal nu in het buurtzorgpension Ermelo.

Woord van dank
Hartelijk dank voor de vele kaarten, bloemen en andere attenties tijdens mijn ziekte en verblijf in de Klimop. Co van Santen van Roekel.

Jubileum
Op zondag 23 juni was het echtpaar F. Klaassen-Pot maar liefst vijfenzestig jaar in de echt verbonden. Wij wensen hen bij dit wel bijzondere jubileum, waarop je bij alle schaduw samen de dank mag verwoorden, een fijne vierdag met de hele familie toe voor de toekomst Gods zegenrijke nabijheid.
De familie E. Kooistra- van der Lelie is op 27 juni een halve eeuw in de echt verbonden. Wij wensen dit gouden bruidspaar, met allen die bij hen horen, een fijne vierdag toe en de escorte van Gods Geest voor de toekomst.

Liturgisch Centrum
De inrichting van het koor/liturgisch centrum in de Oude Kerk maakte een nogal rommelige indruk. Dat viel extra op nu de beelden van de diensten worden uitgezonden. Daarom heeft de wijkkerkenraad enige tijd geleden besloten een werkgroep in te stellen om met voorstellen te komen om dit te verbeteren. Een eerste proefopstelling is enkele weken geleden gerealiseerd. Deze proefopstelling zal er staan tot 1 juli a.s. Daarna wordt eerst de “oude” opstelling teruggezet.
Later volgen er mogelijk nog een aantal proefopstellingen. Het is de bedoeling om op de grote gemeenteavond in het najaar de definitieve opstelling te bespreken.

Orgelconcert
Op dinsdag 16 juli 2019 zal er een zomerconcert plaatsvinden in de Oude Kerk Ermelo. Vocaal ensemble Pavane olv Joke Hooikammer-de Graaf zal een aantal koorwerken uitvoeren. Pavane heeft de afgelopen maanden enkele nieuwe werken ( Arnesen, Gjeilo, Jenkins, Stopford ) ingestudeerd die op deze avond voor het eerst zullen klinken! Joke Hooikammer-de Graaf zal enkele orgelwerken spelen op het prachtige Batzorgel: ook speelt Geraldina Gaastra op blokfluit een sonate van Telemann met begeleiding van Joke Hooikammer. Het belooft een mooie, afwisselende avond te worden waar we u van harte voor uitnodigen!Aanvang : 20.00 uur. Het concert zal ongeveer een uur duren. Toegang vrij, kollekte aan de uitgang

Armeense zomerfair
Ten behoeve van ons jongerenproject in Armenië organiseren we op zaterdag 6 juli in en rondom de Oude Kerk een gezellige fair met tweedehands spulletjes, curiosa en zelfgemaakte producten. Ook hebben we een speciale boekenhoek met boeken in verschillende categorieën. Natuurlijk zijn er voor de kinderen allerlei activiteiten, waaronder een springkussen. U bent van harte welkom tussen 9.00 en 17.00 uur.
Heeft u thuis (gebruikte) spullen die u graag wil doneren? Laat het ons weten en we komen het thuis bij u ophalen. Contact: Arie van Buuren, 06 – 54 73 08 45

Gezinsdiensten
Bij verschillende gemeenteleden leeft de zorg al een tijdje hoe we in de toekomst onze jeugd weten ‘vast’ te houden in de kerk en daarmee in het geloof. We zijn hierover met elkaar in gesprek gegaan en hebben bedacht dat het wellicht helpt als er diensten zijn die meer aansluiten bij de leef- en belevingswereld van de jeugd. Vandaar dat we de komende tijd een aantal van deze zogenoemde ‘gezinsdiensten’ willen organiseren. Dominee Verbaan en de kerkenraad delen deze zorg en ondersteunen van harte dit initiatief. Wat kunt u verwachten als u een gezinsdienst bezoekt? Gaandeweg zullen we dit met elkaar uitwerken, maar waar we in ieder geval aan denken: liederen die de jeugd aanspreekt, begeleiding op de vleugel of met ondersteuning van andere muzikanten, meer gebruik maken van beeld, we letten goed op de tijdsduur van de dienst en we proberen in de hele dienst er rekening mee te houden dat er kinderen en jongeren (vanaf 4 jaar) in de kerk zitten. Met een aantal mensen gaan we deze gezinsdiensten - die we steeds in de 2de morgendienst, aanvang 10.30u zullen houden - voorbereiden en verder uitwerken.
Voor de komende maanden zijn de gezinsdiensten gepland op de volgende zondagen: 7 juli as. (overstapdienst, zie bij de diensten), 22 september (startzondag), 13 oktober (uitzwaaien Armeniëgroep), 10 november en 25 december. We horen het graag als er nog ideeën/suggesties zijn. Voor verdere informatie of ideeën/suggesties: Marjolein van Nieuwenhuizen 0341-561685, rnieuwenhuizen1971@kpnmail.nl

Tenslotte
Het waren voor examenkandidaten, en zijn voor niet examen-kandidaten soms nog spannende dagen. Toetsweken, de vraag: ga ik over. Anderen zijn zich aan het klaar maken voor een vervolg eind augustus. Of proberen zich op te laden voor nog een jaar op herhaling.

Met een hartelijke groet,
PAV


25 juni 2019

minder
Oude Kerk

Grootste boekenmarkt van de Veluwe

07 juni 2019  |  Grootste boekenmarkt van de Veluwe

Vrijdag 7 juni van 18:00 tot 21:00 uur en zaterdag 8 juni van 09:00 tot 15:00 uur organiseren wij als jongerengroep van de Oude Kerk de grootste boekenmarkt van de Veluwe in het Kerkelijk Centrum van Ermelo.

lees meer: https://werkvakantiearmenie.wordpress.com/


07 juni 2019

meer
Oude Kerk

Het wijknieuws van 6 juni 2019

06 juni 2019  |  Het wijknieuws van rondom de Oude Kerk

(voor de zondagen 9, 16 en 23 juni 2019)

Bij de diensten
Komende zondag is er één Pinksterdienst in de Oude Kerk, die begint om 8:45 uur. We zullen daar doordenken over de woorden uit de Apostolische Geloofsbelijdenis: "Ik geloof in de Heilige Geest". Ook kunt u, of zelfs aansluitend, naar het Pinksterfeest op het Weitje, waarover u hieronder en elders in het kerkblad meer leest. Op zondag 16 juni horen de kinderen volgens het rooster "Vertel het maar" over 'Opnieuw geboren" uit Johannes 3: 1-21. Op zondag 23 juni wordt verteld over 'De demonen verliezen de strijd' naar Lucas 8: 26-39.

Vervoer naar de kerkdiensten
De autodienst naar de kerkdienst van half elf op zondag 16 juni wordt verzorgd door mevrouw Van der Mooren en de familie Brussaard. Op zondag 23 juni zijn dat mevrouw Adam en de familie Top.
Indien u vervoer nodig hebt, kunt u bellen met Gerda Bosch, tel.:0341-460080.

Kinderoppas
Op zondag 16 juni wordt de kinderoppas verzorgd door Margot van Leussen. Karin van Aller neemt die op zondag 23 juni voor haar rekening.

Kostersdienst
Fennie Wouda is koster op 9 juni in d dienst van 8:45 uur. In de ochtenddiensten van zondag 16 juni worden de kostersdiensten verricht door Guus Eikelboom. Op 23 juni is Fennie Wouda koster in de ochtenddiensten. In de middagdienst is dat Chris Oosting.

Schriftlezing
Op 16 juni verzorgt Joke van den Berg de schriftlezingen en Leny van Aalst is lector op 23 juni.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust.
Diaken Ida van Dam tel.: 558934, e-mail: dambos@planet.nl

Huwelijk
Op vrijdag 7 juni stappen Danielle van den Berg, die onlangs belijdenis deed en Ferdinand Hakvoort in het huwelijksbootje.
De trouwdienst die volgt op de burgerlijke huwelijkssluiting in de Schaapskooi wordt gehouden in de Oude Kerk en begint die middag om 15:00 uur.
We wensen de toekomstige echtelieden een prachtige dag toe en wensen hen toe wat als trouwtekst het huwelijk meegaat: Spr. 3: 3: 'Dat liefde en trouw jullie niet verlaten'.

Gift
Via ouderling J. Peet werd een bedrag van 10 Euro ontvangen voor de kerk.

Jubileum
Op 3 juni vormt het echtpaar Huisman-Kroes een zilveren bruiloftspaar. We feliciteren hen en wensen hen, met allen die bij hen horen, een fijne dag toe.

Zieken
- Dhr. L Pfommer is uit het ziekenhuis ontslagenen.
- Mw. J. Van Santen-Van Roekel keert naar verwachting begin juni uit de Klimop weer huiswaarts.
- Mw. E. Staal-Wooninck heeft na een val een plekje gekregen in de Klimop.
- Mw. A. Van Vliet-Holdinga is overgebracht naar het hospice Jasmijn in Sonnevanck.

Gift voor Armenie
Verschillende mensen hebben onderweg gevraagd naar het bankrekeningnummer om een gift over te maken voor het jongerenproject in Armenie. Dit is hetzelfde als dat van de Hervormde Gemeente: NL06RABO 0317701525 Hervormde Gemeente Ermelo onder vermelding van 'Project Oude Kerk Armenie'. Bij voorbaat dank voor uw betrokkenheid.

UIt de wijkkkerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 15 mei:
- Ida van Dam verzorgt de overdenking uit het boek 'Zo dichtbij, wandelen met God', van Ankie Renger Romeijn. We bespreken met elkaar de tekst uit Mattheus 5: 17-19 en denken na over de vraag: 'Waarom is het zo belangrijk dat wij deze woorden lezen?' Daarna leest Ida een gebed uit het boek 'Aan stille wateren' van ds. A.F. Troost.
- Perzische bijbelstudie: De kerkenraad heeft besloten om een zaal van ons gebouw beschikbaar te stellen voor de Farsi bijbelstudiegroep. Deze groep medechristenen maakt daar inmiddels dankbaar gebruik van.
- Het leesstuk 'Maar jullie, wie zeggen jullie dat ik ben' van Nynke Dijkstra-Algra wordt besproken. Hierin worden een aantal thema's voorgelegd. De kerkenraadsleden herkennen de gemeente en zichzelf het meest in het thema 'de betekenis van Jezus in het leven hier en nu'.
- Het concert van Gerald Troost en The Witnessus op 11 mei is door ongeveer 100 mensen bezocht. Het wordt gewaardeerd als een mooi concert. Momenteel is er E7000,- ingezameld voor Armenie.
- op 7 en 8 juni wordt in het Kerkelijk Centrum een grote boekenbeurs gehouden. In juli wordt een zomerfair gehouden.
- John Meijers meldt dat op 24 mei namens de Commissie Hoevemaaltijden een cheque van E500,- is overhandigd voor Armenie.
- Dinsdag 21 mei is door de diaconale groep 'Armoede' aan het Driestroomhuis Damaris E 5400,- overhandigd. (Opbrengst van de Avondmaalscollecte)
- De voorbereidingen voor de 'Tafels van Hoop' op donderdag 27 juni worden getroffen.
- John Meijers sluit de vergadering met het lied 'Genade is genoeg' van G. Troost.

met hartelijke groet, PAV
06 juni 2019

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT