10-01-2025
Wijknieuws 2025 nr. 1
Een nieuw begin
Hoe bijzonder is het Christelijke geloof. Het gaat er niet om ‘onaanraakbaar’ te worden voor het aardse gebeuren. Het gaat ook niet om de balans vinden tussen goed en kwaad. Of dat de balans vooral maar doorslaat naar het goede. De doop leert ons: wij zijn met Christus begraven in de doop in Zijn dood. Dat is een feit. Voltooid. Af. De zonde is weggedragen op het kruis. Daarom moet je het ook niet meer doen. Reken jezelf dood voor de zonde. Houd daar nu eens rekening mee! Toch kan ook dat nog te veel bezig zijn met negativiteit betekenen. Wij mogen ook met Christus opstaan tot een nieuw leven. Dat is nog onvoltooid. Onaf. Het mag op 1 januari, maar ook op 10 januari. Zelfs als al onze pogingen gesneuveld zijn. Ik zou niets liever dan christen willen zijn. Van Christus. Reken daar maar op!
Verkondiging
12 januari hoop ik in de morgendienst weer voor te gaan. Ik denk aan Lukas 3:1-22. Opmerkelijk hoe Lukas het optreden van Johannes de Doper uitgebreid weergeeft en de doop van Jezus maar heel summier, samenvattend. Die middag is er ook een (interkerkelijke) zangdienst in het KC, die om 17.00u aanvangt. In de Nieuwe Kerk zal er een leerdienst zijn vanuit Exodus 33:18-34:9, waar God aan Mozes verschijnt en Zichzelf openbaart en uitroept (zie hieronder). Op 19 januari is er in het KC een eerste leermoment, waar we ons nog op voorbereiden (zie hieronder). In ieder geval merkt u: er zijn ook in het nieuwe jaar weer gelegenheden om samen te komen rond Woord, gebed, zang (en daar horen nog ‘brood breken’ en ‘eensgezind’ en ‘volhardend’ bij!).
Leermomenten
Het is, anders dan met vespers en zangdiensten, afgelopen jaar niet gelukt om in WOK-verband tot een maandelijkse leerdienst te komen. Dat de middagdienst verdween heeft velen teleurgesteld. Daarbij ging het vaker om het missen van de middagdienst op zich, dan dat de ‘leerdienst’ gemist werd. Daarnaast was er wel een vraag naar een ‘leermoment’ op zondagmiddag bijvoorbeeld, om christelijke disciplines ‘eigen te maken’, maar dan in de kracht van het samen zoeken, ontdekken en afspreken. Zeg maar samen ‘leefregels’ of ‘liferules’ opstellen vanuit het gezamenlijk verlangen naar het gehoorzamen van Christus. Een belangrijk boek hierbij, dat breder in ons land de aanzet geeft tot een soort ‘groeigroepen’ is ‘De weg volgen’ van John Mark Comer. Ook waren er jongvolwassenen die aangaven graag nog wat in het KC te willen volgen, maar door de week vanwege studie elders verblijven. Deze geluiden leidden ertoe dat we als kerkenraad besloten hebben om de ruimte van een maandelijkse leerdienst op zondagmiddag voor een proefperiode te gaan gebruiken voor een nieuw concept. Met Sjaak van Tilburg (gemeenteopbouw) en Marieke Luitjes (jeugdouderling) en wat jonge mensen uit de gemeente zoeken we naar een goede vorm. We denken aan bijeenkomsten van een uur: 17.00-18.00u, waarbij wel telkens een thema uit het christelijk discipelschap bestuderen en beoefenen. 19 januari is de eerste keer. Er komt in de nieuwsbrief en op de beamer vast nog meer informatie langs. Hoewel we insteken bij ‘jong’ is het juist ons verlangen dat het een intergenerationeel iets wordt, dus dat jonge mensen, mede met de ervaring van ouderen en andersom, zoeken naar wat in deze tijd ons dicht bij het geloof zou kunnen brengen en bewaren. Het geheel sluit mooi aan bij het nieuwe beleidsplan "groeien in navolging van Jezus" speciaal de speerpunten ‘intergenerationeel’ en ‘navolging’. Wees welkom.
Leerdiensten
Het missen van de middagdienst door een aantal gemeenteleden, deed me ook in gesprek gaan met de Nieuwe Kerk en met de inmiddels helaas vertrekkende ds J. Bogerd en Ruurd Folmer, die daar pastoraal werk verricht en ook voorgaat. In de Nieuwe Kerk is de traditie van een tweede dienst nog redelijk levend. Echter ook daar krijgt het karakter van de leerdienst (waar de tweede dienst van oudsher voor bedoeld was) in de praktijk nauwelijks gestalte. We dachten: kunnen we dat niet gedrieën oppakken en zo een aanzienlijk aantal leerdiensten door het jaar heen houden? We kozen na beraad rond de verschillende opties voor een eerste reeks leerdiensten a.h.v. de eigenschappen van God. Theologie is tenslotte ‘leer over God’. Het gevaar vandaag de dag is, dat het ook in de kerkdiensten altijd maar om ons moet gaan en ‘wat heb ik eraan?’ met vooral de intentie dat ik er beter van wordt, mee geholpen ben, getroost door wordt. In de kerk, verdwijnt God naar de achtergrond! Het leek ons goed om God Zelf ter sprake te brengen. Hoe openbaart Hij Zichzelf? We kunnen voorlopig vooruit. Er zijn eigenschappen waarin God onvoorstelbaar goed en liefdevol is en eigenschappen waar God onvoorstelbaar heilig en rechtvaardig is. Het vraagt altijd aanpassing om er iets over te kunnen zeggen. Hopelijk wordt dit breed gelezen in het kerkblad en ontstaat er een bredere belangstelling (vanuit alle wijken) om als Hervormde Gemeente de leerdienst op te pakken. Het bevordert ook de onderlinge band tussen de verschillende wijken! Liever wat meer dynamiek en gesprek? (Kom dan naar het leermoment in het KC!)
Heilig Avondmaal
In het nieuwe jaar hopen we avondmaal te houden op zondag 30 maart, 17 april (Witte Donderdag), 6 juli, 21 september en 14 december. Mooi wanneer je deze in je nieuwe agenda noteert, zodat je ze niet mist door een vakantie of vanwege je rooster met werken. Overigens kan het ook prachtig zijn om in een ander land, een andere gemeente, het avondmaal mee te vieren, vaak ook in een andere vorm. Prof. A. van de Beek heeft wel eens moeite geuit met het gezegde van kerkmensen ‘het moet niet te gewoon worden’. Blijkbaar zijn we ook bang voor een goede gewoonte. Hij schrijft er dan bij: dat zeg je toch ook niet tegen je schoonmoeder, wanneer ze je bezoek waardeert: het moet niet te gewoon worden! Wellicht kunnen we in deze goede gewoonte met elkaar groeien, totdat Hij komt!
Centrale Bijbelkring
23 januari is de laatste themabijeenkomst, waarbij we stilstaan bij thema 4, van 9.30-11.00u. Van harte welkom ook, wanneer je een keer een kringavond hebt gemist.
Giften
10 euro via Hannie Roepman voor de bloemendienst
20 euro via Alfred Slofstra voor de jongerenwerkvakantie
Bloemen
22-12-2024 Mw. Paters
25-12-2024 Kerst, bewoners en personeel van het Kroondomein
29-12-2024 Mw. Louwman
31-12-2024 Oud-en nieuw, Hospice, Julianalaan
25 jaar Bloemendienst Kerkelijk Centrum Ermelo
In het jaar 2025 vieren wij dat we 25 jaar de bloemen mogen verzorgen in ons Kerkelijk Centrum. Elke zondag staan er bloemen in de kerk. Een gewone bos of een liturgisch schikking met uitleg. Dit alles wordt verzorgd door een groep van 15 gemeenteleden al 25 jaar lang! Wij zijn dankbaar dat we dit al zoveel jaren mogen doen tot eer van onze God en tot troost en bemoediging voor de gemeenteleden die de bloemen ontvangen. Dit heugelijke feit willen we samen met u vieren.
Op 25 januari 2025 willen we jong en oud uitnodigen om bij ‘een diaconale workshop’ te zijn. Onder het genot van koffie/thee met wat lekkers gaan de dames van de Bloemendienst 5 symbolische schikkingen maken n.a.v. een psalm, lied of tekst. Na afloop brengen we de schikkingen naar een gemeentelid, echtpaar of gezin die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit vindt plaats in de voorhal en we nodigen u uit om te komen kijken hoe we dat doen. We kunnen uitleg geven en we laten ook beelden zien van de afgelopen 25 jaar. En misschien krijgt u of jij wel zin om mee te doen!
Jong en oud van harte uitgenodigd op 25 januari 2025, vanaf 10 uur in de voorhal van het Kerkelijk Centrum!!!
Verhuizing
Huib Wiertz en Nel Roos geven aan ons door dat zij zijn verhuisd naar Putten. Zij blijven verbonden met het Kerkelijk Centrum!
Vrijwillige Hulpdienst
Voor informatie kunt u terecht bij: Wouter van den Hoek, 06-46073846, woutervandenhoek@icloud.com; Henri Ruitenberg, 06-53632568, mt.ruitenberg@hetnet.nl en Gert Turien, 06-55880128, gturien@yahoo.com
Beamer en kerkbode
Mocht u berichten voor de beamer hebben, wilt u deze dan voor vrijdagavond 18.00 uur sturen naar de scriba via scriba.kc@hervormd-ermelo.nl. Berichten voor de kerkbode mogen hier ook heen gestuurd worden, deze moeten vóór donderdagavond in de week voorafgaand aan de verschijning binnen zijn.
Tot slot
Het was mooi om ook een keer in de Voorhof voor te gaan. Een wat kleinere en overzichtelijke gemeente met een heel mooie leeftijdsopbouw. Ook zij zijn weer aan het beroepen. Mij trof dat boven de uitgang stond geschreven ‘Hier begint het zendingsveld’. Ergens zie je dat ook in het KC, met de offerpotjes bij de deur, die goed gebruikt worden. Mooi wanneer je de liturgie door laat lopen op straat en door de week. Ik dacht wel: ik ga van de Voorhof weer naar het KC… Hier begint het… zendingsveld??
Hartelijke groet,
Ds Marthijn van Leeuwen