Lees voor
Zoek
Home > Kerkelijk Centrum > Wijknieuws 2024 nr. 6

12-04-2024

Wijknieuws 2024 nr. 6

Hemelvaart

Ik ben wat vroeg, maar herinner u toch al even aan de Hemelvaartsdag, 40 (!) dagen na Pasen en 10 (!) dagen voor Pinksteren. Tsja, dat is dus op een donderdag. ‘Moet je dan naar de kerk?’ Die vraag kun je verwachten. Het antwoord ook: ‘Nee, want het is geen zondag’. Mager, al te mager. Augustinus houdt de gemeente voor op bijvoorbeeld Goede Vrijdag: dat u naar de kerk gekomen bent, laat zien dat het geloof levendig is bij u. Hij bemoedigt hen er dus mee. Positief dat je gekomen bent. Dat valt op! Andere mensen hebben wellicht gedacht: waar gaan die heen? Wat is er dan? Oh ja, Goede Vrijdag… GOEDE vrijdag? Zomaar een gesprek verwekt!! Nu, daarom nu alvast iets in de week gezet voor Hemelvaartsdag. Inderdaad hopen we op levendigheid!! Juist deze dag leent zich ervoor (omdat het geen zondag is!) om eerst flink of een beetje te dauwtrappen met elkaar en dan gaandeweg naar de kerk te komen. Zeker de gemeenteleden van de Westerkerk, Oude Kerk en Kerkelijk Centrum. Een mooie gelegenheid om in het kader van het WOK-proces elkaar vooral geestelijk te ontmoeten en verkennen. Het is namelijk de bedoeling dat we net als de Emmaüsgangers, maar dan met z’n drieën (liefst van elke kerk één) vanaf een bepaald punt richting de kerk wandelen en ondertussen komen we levensvragen tegen, die we gaandeweg met elkaar bespreken. Misschien voegt Zich wel een vierde bij ons! Aangekomen bij de kerk (dit keer het Kerkelijk Centrum) ontmoeten we degenen die niet konden wandelen maar wel mee wilden doen en dus zittend het gesprek zijn aangegaan, met koffie/thee/fris. Samen gaan we daarna de vreugdevolle dienst in om het feit van Jezus’ hemelvaart te gedenken en te horen van de geweldige troost die ons dat biedt. Reserveren dus en in een volgend kerkbodebericht (en andere media) volgt binnenkort meer, zoals opgave etc. Lijkt het je leuk om het mee te organiseren, meld je dan nu al.


Liturgische kwesties: ‘Kyrie eleison’, maar over wie?

In sommige kerken klinkt vrij aan het begin van de eredienst een ‘kyrie’ en ‘gloria’. De nood van de kerk, wereld, schepping, naaste heel dicht tegen de dankbaarheid voor het goede aan. In andere tradities is dat minder duidelijk aanwezig, maar opmerkelijk genoeg ook op een andere plaats. Er heeft door de tijd een verschuiving plaats gevonden. Dat is super interessant om eens over na te denken. In de gereformeerde traditie is ook lang vastgehouden aan de ‘voorbeden’ in het ‘grote gebed’ voor de verkondiging, dus ook vrij aan het begin van de dienst. Ook de dienst van de offeranden, de inzameling van de gaven, oftewel de collecte vond doorgaans plaats voor de verkondiging. Liturgisch gebeurt er dan wat (al hebben we dat wellicht niet in de gaten): Met onze gebeden en dankzegging en onze gaven geven we onszelf in de handen van onze goede God en Vader van onze Heer Jezus Christus. Want wie bidt om Gods ontferming voor de kerk (of de wereld, of de schepping), die bidt ook voor zichzelf! Wie gaven geeft, geeft (iets van) zichzelf weg aan God. Zo bezien helpen gebed en gaven ons om onszelf aan God over te geven. De verkondiging landt dan op een ontvankelijk hart, een schepsel in nood, een gelovige, een medemens. Dan mag na het zingen na de preek er vooral een ‘dankgebed’ zijn, vanwege God, Die tot ons wilde komen en tot ons gesproken heeft. Wat maakt dat nu de dankzegging en voorbeden (en de inzameling van de gaven) zo aan het einde van de dienst zijn terecht gekomen? Vaak heeft dat geen inhoudelijke doordenking gehad, maar allerlei praktische overwegingen. Bovendien gluren we wat af bij de buren, dus waarom doen wij dat ‘nog’ zo…? (En vaak ook nog erbij: waar staat in de Bijbel dat…?) Het doen van voorbede (voor anderen) en het geven van gaven drukt nu meer iets uit van ‘wij moeten/willen ook nog wat doen’. Maximaal gehonoreerd kan dat betekenen: wij doen iets van onze priesterlijke plicht. Daar is niets mis mee. Beter dat dan aan de overkant onze naaste voorbij leven. Maar waar zijn wij zelf nu? Is dat in het verootmoedigingsgebed, of nog daarvoor, het drempelgebed? Wat als Jezus bij ons stil staat en vraagt: wat kan Ik voor je doen? Kunnen wij dan het dan uitroepen: Heer, ontferm U! Kyrie eleison!? Of hebben we dat al gehad, zijn we ‘dat stadium’ voorbij? Het zou een heel mooi gespreksonderwerp kunnen zijn. De vraag is of we zelfkritisch durven zijn, ook in gezelschap met anderen.


Verkondiging

Op 14 april is er een ruilzondag en ga ik kennismaken met de Westerkerk. Op 21 april hoop ik een vervolg te kunnen maken met de verkondiging vanuit Hosea, hoofdstuk 11 en 12. Hier gaat iets resoneren, wat ons (terecht?) terug doet denken aan het vervolg op het Kerstevangelie in Mattheus 2 (m.n. 13-15, 19-23). 


De lofzang gaande

Elders in deze kerkbode leest u er meer over: dat er op 14 april ook een zangdienst is in de Oude Kerk om 17.00u, waarvoor ieder van de gemeente en daarbuiten is uitgenodigd. Wie het uitzingt, drinkt tegelijkertijd in, dat is het bijzondere van het groot maken van God, Die te prijzen is tot in eeuwigheid. Houdt de lofzang gaande!


Augustinus na de 40 dagentijd

We lezen met een heel groepje gemeenteleden preken van Augustinus. De tijd na Pasen tot Hemelvaart en Pinksteren is boeiend. De kerkvader neemt de gemeente mee in de actualiteit van het werk van Jezus Christus. Immers het moment waarop de hoorders ervan horen, is het moment waarop Hij is ‘geboren’ of ‘gekruisigd’ of ‘opgestaan’ of ‘opgevaren’ en waarop Hij ‘Zijn Geest uitstort’. Soms zijn we verbaasd over de allegorie die Augustinus voortdurend toepast. Hij bewaakt echter de inhoud van het belijden zeer zorgvuldig. Wie eens mee wil proeven: voeg je gerust bij ons (maar meldt het wel even van tevoren).


Centrale Bijbelkring

De eerstvolgende themadienst is op 21 april. De Centrale Bijbelkring komt weer samen op donderdag 25 april, van 9.30-11.00u.


Omzien naar elkaar

We denken aan gemeenteleden die zorgen hebben over hun gezondheid


Ontmoetingsmiddag ouderen

Dinsdag 23 april bent u weer van harte welkom in het Kerkelijk Centrum om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of thee met wat zelfgebakken lekkers erbij. Die middag komt Reinier Kaper ons iets vertellen en laten zien wat betreft de aktie Arpi. Ook een goede buur, kennis of familielid is van harte welkom! We hopen zo met elkaar weer op een mooie en gezellige ontmoeting! We beginnen om 15.00 uur en denken rond 17.00 uur af te ronden. U hoeft zich hiervoor niet op te geven, maar mocht u vervoer nodig hebben dan kunt u dit bij onderstaande dames doorgeven.

Namens de Bezoekdienst,

Eva van den Berg. Tel.nr. 55 86 16

Doortje van Dasler. Tel.nr. 55 83 73


Vrijwillige Hulpdienst

Voor informatie kunt u terecht bij: Wouter van den Hoek, 06-46073846, woutervandenhoek@icloud.com; Henri Ruitenberg, 06-53632568, mt.ruitenberg@hetnet.nl en Gert Turien, 06-55880128, gturien@yahoo.com


Beamer en kerkbode

Mocht u berichten voor de beamer hebben, wilt u deze dan voor vrijdagavond 18.00 uur sturen naar de scriba via scriba.kc@hervormd-ermelo.nl. Berichten voor de kerkbode mogen hier ook heen gestuurd worden, deze moeten vóór donderdagavond in de week voorafgaand aan de verschijning binnen zijn. 


Verjaringsfonds

De opbrengst van de maanden december en januari is €504,45. Alle gevers hartelijk dank, en de dames die het opgehaald hebben. De volgende keer is het inleveren op 28 februari om 14.00 uur in het K.C. Vriendelijke groet Anneke van Sloten.


Giften

20 euro via Conny van Ginkel ter vrije besteding


Bloemen

24-3-2024         FAm. van Oosten      

31-3-2024         Willem Holtrop Hospice            


Tot slot

Nee, gewend ben ik nog niet, daar heb ik mezelf een jaar voor gegeven. Dus ook als u/jij het vraagt, verandert daar niets aan. Het geeft eerder aan dat we aan elkaar moeten wennen. Toch ervaar ik mezelf al wel helemaal op m’n plek en dat ervaar ik als een zegen. Het samenwerken met collega’s bevalt me zeer goed (al is de vergaderfrequentie hoog!). Ook dat er zoveel mensen in de gemeente meewerken aan hetzelfde doel doet goed. Zo komen er mooie dingen tot stand, zoals bijvoorbeeld bij Palmpasen, maar ook een ouderencontactmiddag. We beseffen dat we het met minder mensen moeten doen en dat er zo ook veel kansen blijven liggen. Aan de andere kant denk ik ook wel eens: hoezo minder mensen? Ik zie juist zo veel mensen. Doet iedereen al mee in iets waar zij of hij goed in is of zich in wil oefenen? Het mag niet zo zijn dat sommigen vermoeid raken omdat anderen afhaken. Wie niets te doen heeft en ‘ledig op de markt staat’, melde zich!!

Hartelijke groet,

Ds Marthijn van Leeuwen

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze
Website ontwikkeling: Exitus ICT