Lees voor
Zoek
Home > Kerkelijk Centrum > Wijknieuws 2024 nr. 4

08-03-2024

Wijknieuws 2024 nr. 4

Liturgische kwesties
Met het ontbreken van een middag- of avonddienst, ontbreekt (in het KC) ook het belijden van het geloof met de kerk van alle tijden en plaatsen. Juist dat lijkt me in deze tijd vol individualiteit en originaliteit van groot belang. Christenen uit Israël en de volken, maar ook degenen op wiens schouders wij in het geloof staan, vormen samen een lichaam waarvan Christus het Hoofd is. Door de tijd heen is het geloof niet vanzelf zuiver gebleven, maar bestreden. Hoe kan het anders! De boze zit niet stil. Soms zijn daardoor accenten geplaatst die op andere momenten minder sterk benadrukt worden. Duidelijk stond er iets op het spel. (Bijvoorbeeld het God-zijn van Christus, of het genadekarakter van het geloof, zonder verdienste.) Nu is verschil van mening onder christenen heel legitiem. Maar het belijden van wie God is, komt heel nauw en heeft met onze mening niets te maken, het komt op uit Gods eigen aan ons toevertrouwde woorden. In de reformatorische traditie is de geloofsbelijdenis doorgaans gebruikt in de middag- of avonddienst, die een leerdienst is, om de gemeente verder te bouwen in het allerheiligst geloof. Het belijden vindt dan plaats op hetzelfde moment als de wetslezing in de ochtenddienst. Of juist na het zingen na de preek, omdat de verkondiging geloofsvormend en opbouwend is, dus als uitdrukking van wat ook in de dienst telkens opnieuw gebeurt. Ook bij de viering van het avondmaal, wordt het geloof beleden. Er zit telkens een gedachte achter de momenten. Het is mooi om daar gevoeligheid voor te ontwikkelen. Je zult dan ook merken dat wat er gebeurt en gezongen en gebeden wordt, een heen en weer vormen tussen God en Zijn gemeente. Daar gaat het uiteindelijk om: Góds dienst!

Verkondiging
Op 10 maart hopen we in de verkondiging stil te staan bij Lukas 9:18-27. De belijdenis van Petrus, de aankondiging van Jezus’ lijden (en opstanding) en de uitnodiging om Hem te volgen, komen hier dicht bij elkaar, uitlopend op het doel: het zien van het Koninkrijk van God.
Deo volente 17 maart zal de volgende themadienst zijn, waarbij er aandacht is voor Hosea 9 en 10.
24 maart is het dan alweer Palmzondag, het begin van de Goede Week voor Pasen, waarin we elke dag in een korte vesper mogen samenkomen in de Oude Kerk, met elkaar opnieuw het avondmaal mogen vieren op Goede Vrijdag en zo toeleven naar Pasen: het is voorbij, over gegaan. Eénmaal zal het voorbij zijn, voorgoed, de ellende en de dood. Hij ging ons al voor.

Heilige Doop
In de dienst van 17 maart zal de heilige doop bediend worden aan Samuel Termaat, zoon van Jacco en Kelsey Termaat-Hagen. Samen met hen mochten we ons hierop voorbereiden en zien we nu ook uit naar een gezegende dienst, die niet voor niets plaatsvindt in het midden van de gemeente. De doop is geen privé gebeuren, maar een zichtbare opname (in-lijf-ing) in het lichaam van Christus: met Hem begraven in de doop, in Zijn dood (!) om met Hem op te staan (elke dag en eenmaal voorgoed) tot een nieuw leven.

Augustinus in de 40 dagentijd
De eerste middagen liggen inmiddels achter ons. We lezen op dinsdagmiddag preken/meditaties van Augustinus lezen en ieder (ook uit andere wijken) die daar interesse voor heeft, is daarbij van harte welkom. Hij neemt de hoorders mee in de tijd voor Pasen, die ook dan al een tijd van vasten is. We proeven de actualiteit, doordat ook Augustinus te maken heeft met een kantelende tijd, die hij ook geestelijk probeert te duiden. De bedoeling van deze kring (die tot de week na Pinksteren doorloopt) is vooral het samen lezen, proberen te begrijpen (toen en nu) en delen. Dus wees welkom. Ik wil wel graag van tevoren weten (email of telefoon!) wie er meedoet in verband met het materiaal!

Centrale Bijbelkring
De Centrale Bijbelkring komt weer samen op donderdag 21 maart, van 9.30-11.00u.

Belijdenis
Zoals het er nu uitziet, is een belijdenisgroepje niet haalbaar op dit moment. Met degenen die zich hebben gemeld kijk ik verder naar de mogelijkheden: wachten op het nieuwe seizoen of misschien gezamenlijk met anderen optrekken. Wie er toch mee loopt, maar er niet helemaal uitkomt: neem de komende periode er eens even wat meer tijd voor. En vraag gerust. En voor de mensen met allergische reacties: het is niet zomaar iets wat ‘de kerk’ heeft bedacht. Het staat in verbinding met de doop, die éénmalig geschiedt. De doop vraagt om jouw leven voor God, om een ja-woord!

Omzien naar elkaar
We denken aan gemeenteleden die zorgen hebben over hun gezondheid.

Vrijwillige Hulpdienst
Voor informatie kunt u terecht bij: Wouter van den Hoek, 06-46073846, woutervandenhoek@icloud.com; Henri Ruitenberg, 06-53632568, mt.ruitenberg@hetnet.nl en Gert Turien, 06-55880128, gturien@yahoo.com

Beamer en kerkbode
Mocht u berichten voor de beamer hebben, wilt u deze dan voor vrijdagavond 18.00 uur sturen naar de scriba via scriba.kc@hervormd-ermelo.nl.
Berichten voor de kerkbode mogen hier ook heen gestuurd worden, deze moeten vóór donderdagavond in de week voorafgaand aan de verschijning binnen zijn. 

Verjaringsfonds:
De opbrengst van de maand februari is €340,- waarvan €10, voor de bloemendienst. Alle gevers hartelijk bedankt. De volgende keer is 27 maart weer om 14.00 in het K.C. Tot dan. Anneke.

Bloemen:
18-2-2024         Dhr. S. van Beekhuizen
25-2-2024         Gert en Eva van de Berg   

Tot slot
Op 13 maart zal het biddag voor gewas en arbeid zijn. Nog niet maakte ik mee dat ik dan niet hoef voor te gaan in de gemeente waaraan ik ben verbonden. (Ik mag wel elders voorgaan.) Ik ervaar dat als vreemd. Nu is er wel een gezamenlijke dienst met de Oude Kerk in de Westerkerk, maar ik vraag me af hoe dat kan: drie grote wijkgemeenten passen ‘ineens’ in één kerk. Maar iemand verzekerde me al: dat past er prima in, het is meestal maar een klein groepje. Van zo’n geruststelling word je eerder verdrietig dan blij. Heeft deze tijd niet alle ingrediënten in zich om misschien veel vaker nog een biddag te houden? De instabiliteit van de wereld, het ontwrichte klimaat, de politieke instabiliteit, de vele gebroken relaties en mensen die kampen met de hoge druk waaronder wij leven, de vacatures in de zorg, de financiering van de dingen. De tijdgeest heeft ons in de greep, zozeer, dat we het belang van Woord en gebed niet onderkennen. Uiteraard doet iedere christen het ook op zijn of haar eigen tijd en plekje. Maar wat vind jij, is het een goede ontwikkeling? Wat is de winst ervan dan?
Hartelijke groet,
Ds Marthijn van Leeuwen

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze
Website ontwikkeling: Exitus ICT