Lees voor
Zoek
Home > Kerkelijk Centrum > Wijknieuws 2025 nr. 3

7-2-2025

Wijknieuws 2025 nr. 3

Intergenerationeel

De eerste keer een leermoment met de focus op jongeren van 19 en 20 jaar (en verder voor iedereen die wil leren), vond ik best spannend. Pakken de jonge mensen het inderdaad op zondagmiddag op, om weer te komen? Nemen ze elkaar mee? Hoe verhoudt de rest van de gemeente zich ertoe? Het werd een gemêleerd gezelschap. Er waren heel wat jongeren uit de gemeente, hun vaders en moeders leeftijd was niet zo vertegenwoordigd. Hun opa’s en oma’s leeftijd daarentegen weer wel. Eerlijk gezegd dacht ik: oeps, hoe zal dat gaan? Ik kan er nu vrijuit over schrijven, want mijn zorg bleek volledig onterecht. Na afloop sprak ik verschillende jongeren. Ze gaven aan: blijven doen! Vooral de interactieve opzet met telkens gesprekjes. ‘Ik weet nog mensen die hier hadden kunnen zijn, maar deze keer er nog niet waren. Ik ga ze toch nog een keer meevragen.’ Potentie dus. En… de ouderen die er waren, hoe was dat voor jullie? ‘Mooi!! Het was mooi om van hen te horen, hoe zij er in staan. Zij weten veel meer dan wij.’ Voor alle duidelijkheid: alle leeftijden zijn welkom. Wanneer de focus ligt op 19, 20 jaar betekent dat wel dat we bij de verdere ontwikkeling telkens in het bijzonder letten op de feedback van deze leeftijd. Wie daarbij graag betrokken wordt, zelf jong wil groeien, is van harte welkom! Mijn zorg bleek volkomen onterecht: intergenerationeel gemeente zijn (beleidsplan!) is prachtig!


Verkondiging

9 februari zal de jaarlijkse school-kerk-gezinsdienst zijn. Thema is dit jaar ‘Verloren/Gevonden’. Je denkt meteen aan Lukas 15, de drie gelijkenissen en die worden inderdaad behandeld, naast de geschiedenis van Zacheüs de tollenaar. In de dienst de gelijkenis van het verloren muntje. Misschien verandert jouw leven deze week wel net zo, want het gaat hier over een tijdloze zaak. Mooi dus om met de gemeente school te ontmoeten. Heel Ermelo wordt er kerkelijk ook even voor door elkaar gehusseld. Ook dat is een geestelijke oefening. We krijgen dit keer de kinderen en ouders van groep 1-6 van de Klokbeker op bezoek. Die avond hoop ik in de Nieuwe Kerk de leerdiensten ‘Eigenschappen van God’ (met ds Bogert en pastoraal werker Ruurd Folmer) te vervolgen en te focussen op God die ‘Genadig’ is (Zie ook Exodus 34:6). 16 februari is dan in de ochtenddienst in het KC de eerste Psalm aan de beurt voor de huisbijbelkringen: Psalm 34. Een psalm die juist in de brieven van Jacobus en 1 Petrus (vrij radicale brieven) opmerkelijk vaak terugkeert. Daar valt vast veel te ontdekken. In deze dienst is ook een groep Oekraïense jongeren te gast, die op vakantie zijn in de Aalbertshoeve. In de middag is er dan het tweede leermoment, 17.00-18.00u: zie hierna.


Life rules

Het leermoment met de focus op jonge mensen van 19,20 jaar hebben we ‘Life rules’ genoemd, naar een beweging die ook breder in de kerken leeft. Als ondertitel hebben we gekozen voor ‘samen leren Jezus volgen vandaag’. Het begin moedigt ons aan tot een vervolg en wel op 16 februari met als thema ‘Hoe hoor jij Gods stem?’ De eerste keer ging het over ‘Hoe zie jij God?’ en ontdekten we dat een evenwichtig Godsbeeld belangrijk is. We luisterden naar Exodus 34:6,7, waar God Zichzelf bekend maakte aan Mozes, die God wel wilde zien. Deze keer gaat het over het horen van Gods stem. Onze God is een sprekende God. Soms praat iemand daar heel vrijmoedig over of alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar hoe hoor, hoe verneem je nu Gods stem? Daarin kunnen we wellicht van en met elkaar leren. Misschien helpt een klein duwtje deze en gene om te komen. Ook wanneer die er wat kritisch in staat. Dat is juist een heel goede leerhouding! 16 maart zal het thema ‘Hoe ervaar jij God?’ zijn. Onze tijd is een tijd waarin op gevoel en ervaring wordt gefocust, ook in de kerk. Belangrijk om daar ook eens kritisch naar te kijken. 18 mei en 15 juni zullen de andere twee data zijn voor de zomervakantie, waarna we gaan evalueren voor het eventuele vervolg. Opletten dus: 16 februari, 17.00-18.00u Life rules, waarna er gelegenheid is voor ontmoeting en samen eten.


Jubileum

Voor A. Brink, komt er een heuglijke datum aan. Samen met zijn vrouw en gezin hoopt hij te gedenken op 18 februari alweer 25 jaar getrouwd te zijn. We feliciteren hen van harte met dit jubileum en wensen hen samen Gods zegen toe bij het vervolg van hun levensweg.


(Centrale/Huis)Bijbelkring

De komende periode zullen we een aantal meer en minder bekende psalmen behandelen in de zondagse diensten en daar in de huiskringen en Centrale Bijbelkring over doorspreken. Het idee is eerst de dienst, daarna wordt een handreiking voor de kringen verspreid. Geagendeerd zijn zondag 16 februari, Psalm 34 (centrale kring 20 februari), zondag 9 maart, Psalm 38 (centrale kring 13 maart) en 23 maart, Psalm 41 (centrale kring 27 maart). Mooi dat er zich ook nog weer nieuwe leden meldden!


Verjaringsfonds

De opbrengst van de maanden december en januari is €551,50 waarvan €5,- voor de kerstattentie is. Iedereen hartelijk bedankt. De volgende keer is op 26 februari om 14.00uur in het K.C. 

Vriendelijke groet Anneke


Bloemen

19-1-2025, Koen Heij   

25-1-2025, Evelien Kruisdijk


Giften

10 euro via fam. Witteveen voor de kerstattenties


Vrijwillige Hulpdienst

Voor informatie kunt u terecht bij: Wouter van den Hoek, 06-46073846, woutervandenhoek@icloud.com; Henri Ruitenberg, 06-53632568, mt.ruitenberg@hetnet.nl en Gert Turien, 06-55880128, gturien@yahoo.com


Beamer en kerkbode

Mocht u berichten voor de beamer hebben, wilt u deze dan voor vrijdagavond 18.00 uur sturen naar de scriba via scriba.kc@hervormd-ermelo.nl. Berichten voor de kerkbode mogen hier ook heen gestuurd worden, deze moeten vóór donderdagavond in de week voorafgaand aan de verschijning binnen zijn. 


Studieverlof

Inmiddels ben ik een half jaar bezig met mijn studieverlof, dat tot halverwege 2026 doorloopt. Zeker de afgelopen tijd met veel studeerwerk, viel het nog niet mee om de aandacht goed te verdelen, al lig ik nu weer goed op schema. 10-12 februari zal ik weer op het seminarie van de kerk verblijven en in die week dus geen werkzaamheden in de gemeente verrichten. Mooi is wel dat deze studie (interim-predikantschap) ook veel leerzame inzichten biedt voor het proces waarin de kerk van Ermelo zich bevindt. Dus wanneer je denkt: hij verandert. Niet bezorgd zijn. Dat zou een teken kunnen zijn dat ik werkelijk iets leer. En wie niet verandert, leeft ook niet echt, zeggen ze wel.


Tot slot

Het is blij makend wat de actie Kerkbalans heeft opgebracht. Deze actie die in duizenden kerken wordt gehouden, biedt ook nog ontwikkelkansen. Hoe benaderen we elkaar in de plaatselijke gemeente? Hoe komt dat over? In de weken van de Kerkbalans ontdekte ik in de ledenregistratie ook 7 afzonderlijke uitschrijvingen van de wijkgemeente. Voornamelijk jonge en alleenstaande mensen. Vaak geen enkel contact met de gemeente. Geen relatie dus. Dan is het jaarlijks benaderen van deze mensen wel een reminder: je hoort bij de kerk (de meest fundamentele relatie die er is: met Christus!), maar wellicht is een ander contact van grotere waarde: omzien naar elkaar. Al is de boodschap ook vaak: geen belangstelling. Anderzijds ontbreekt het dan alweer snel aan de bemensing. Toch hebben we hier in de algemene kerkenraad ook over nagedacht. Gemeente zijn, bewust worden, betrokken worden, betrokken raken: het is maatwerk! Gelukkig is Degene die dit maatwerk verricht Iemand die soms dankzij ons, vaak ook ondanks ons, toch Zijn werk voortzet.

Hartelijke groet,

Ds Marthijn van Leeuwen


Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze
Website ontwikkeling: Exitus ICT