Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

OPGELET ! Diensten zijn alleen ONLINE en op afwijkende tijdstippen !

Kerkdiensten

toon kalender
<augustus 2020>
zomadiwodovrza
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 2 aug
zo 9 aug
zo 16 aug

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

24
AUG

Vakantie Bijbel Week 2020

Om de Vakantie Bijbel Week in 2020 te laten doorgaan nemen we uiteraard ook maatregelen i.v.m. Corona. De belangrijkste is dat we de groepen hebben verdeeld over 4 locaties  en dat je de kinderen vooraf moet aanmelden.Meld je kind(eren) aan via www.vakantiebijbelweekermelo.nl

Maak eerst een login, voeg dan je kind(eren) toe en eventueel kan je je ook aanmelden als vrijwilliger. Met de login kan je later alles nog wijzigen, dus bewaar het mailtje goed!
24 tot en met 27 augustus
Verschillende kerken
Meer informatie

minder
27
AUG

Vakantie Bijbel Week 20

Om de Vakantie Bijbel Week in 2020 te laten doorgaan nemen we uiteraard ook maatregelen i.v.m. Corona. De belangrijkste is dat we de groepen hebben verdeeld over 4 locaties en dat je de kinderen vooraf moet aanmelden.Meld je kind(eren) aan via www.vakantiebijbelweekermelo.nl

Maak eerst een login, voeg dan je kind(eren) toe en eventueel kan je je ook aanmelden als vrijwilliger. Met de login kan je later alles nog wijzigen, dus bewaar het mailtje goed! 
24 tot en met 27 augustus
Verschillende kerken
Meer informatie

meer
25
SEP

Hoevemaaltijd

info volgt
Vrijdag 25 september 2020
Oude Kerk, De Hoeve
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Reserveren voor een plaats in de kerk

03 augustus 2020  |  Er kunnen meer mensen weer naar de kerk. Er kunnen bij de huidige maatregelen 65 mensen in de kerk. Dat kan soms wisselen omdat per huishouding mensen bij elkaar mogen zitten.
Voorlopig vragen we u wel u te blijven aanmelden, op de bekende, maar hier nog maar eens herhaalde wijze:
Via een telefonische reserveringslijn kunt u zich opgeven om bij de dienst aanwezig te zijn.

Het nummer is 06 48370155, dit is alleen mogelijk op de maandag- en woensdagavonden van 19.00 - 20.30 uur. Buiten deze tijdstippen is de telefoon niet bemand.

Over het zingen worden ook nieuwe regels aangereikt, die we als kerkenraad nog moeten bestuderen. Tot die tijd geldt: Er wordt niet gezongen. Meeneurien is toegestaan. De liederen worden op de beamer getoond en evenals in de online uitzending zal een opname uit het verleden in de kerk worden afgespeeld.


03 augustus 2020

minder
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

02 augustus 2020  |  Voor de zondagen 9 en 16 augustus 2020

Kostersdienst
Gijs van Norden is koster op 9 augustus en op 16 augustus verricht Mick Langenberg de kostersdiensten.

Schriftlezing
Op 9 augustus is Bob Roukema lector en op 16 augustus verzorgt Willem Jan Visser de schriftlezingen.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
- Diaken Ida van Dam tel.55.89.34, e-mail dambos@planet.nl of
- Joke van den Berg tel. 0577 - 84.25.46, e-mail: jokeathomenew@xsyoumail.nl.

Meeleven met elkaar
• Dhr. L Meiling heeft een beenamputatie ondergaan. En terwijl hij revalideert, eerst in het ziekenhuis en daarna in de Klimop, regelt zijn vrouw de verhuizing.
• Dhr. Wim van Eikenhorst heeft in het UMC en het st. Jansdal gelegen en is nu opgenomen in het Willem Holtrop hospice.
• Mw. A. Aalderink- vd Werken verblijft op Eikenstein

Overleden:
Op 1 augustus is overleden dhr. M. v.d. Veen. De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden op woensdag 5 augustus.

Jubileum
Twee jubilea mag ik hier vermelden.
- Op 5 augustus Nico en Lyda Sterk-Iwema veertig jaar elkaars hulp en tegenover.
- Op 20 augustus zijn oud-scriba Jan en Greet vd Berg-Anker een halve eeuw een liefdespaar.
We wensen allen betrokkenen een fijne vierdag toe – met allen die bij hen horen – en wensen hen Gods zegen voor de toekomst.

Afscheid ds. Verbaan
Met het aankomende vertrek van ds. Verbaan is er inmiddels een afscheidscommissie in het leven geroepen. Tijdens de startzondag op 20 September zullen er verschillende momenten zijn waarop wij als gemeente afscheid kunnen nemen. Begin september volgt meer informatie hierover in het kerkblad.

Tenslotte
Onlangs had iemand een nieuwe fiets gekocht en vertelde: in de winkel zijn haast geen gewone fietsen meer te krijgen: de keuze in e-bikes is enorm. Ze zijn niet aan te slepen. E-bikes, mountainbikes, bakfietsen, racefietsen. Ook zie je steeds meer loopfietsen, zelfs hier en daar een driewiel-seniorenfiets. Er is een wonderlijke wildgroei aan twee- en driewielers en alles helpt bewegen! Zeker in een tijd dat er veel is stilgezeten en thuisgewerkt. En het is nog duurzaam ook.
Het is nu op de fietspaden erg druk. Als ervaren fietspadgebruiker weet ik: je hoort die nieuwe fietsen niet meer aankomen. De e-bikes zijn vrijwel geluidloos, en iedereen die zich erop waagt – dagjesmensen, vakantievierende echtparen, damesgroepen – gaat met een zeker tempo over 's Heren wegen, zo van wie doet me wat? Maar oeps: daar komt een enkele of een groepje racefietsers aan: die hoor je ook niet en hun tempo ligt nog weer zo'n zes tot tot tien kilometer hoger en voor deze snelheidsmaniaken – en hun stravascores – moet alles wijken. Ze bellen meestal wel, maar je moet, zeker als je met z'n tweeën rijdt, wel snel aan de kant, want anders......
En last but not least zijn er ook nog een- of tweeouder gezinnen of opa's en oma's met kleinkinderen die op een mooie dag zich per fiets verplaatsen en stoppen op een mooi plekje of bij een fietspaddestoel – maar dan even niet opletten op het drukke fietsverkeer dat in fraaie streken als de Veluwe of de Noord-Hollandse duinen massaal aan het onthaasten is. Zelfs als je gaat wandelen in het bos is het tegenwoordig oppassen geblazen: je bent zomaar in de buurt van een mountainbiketrail en voor je het weet scheren een aantal nietsontziende zandpadcoureurs je voorbij.....Onlangs vertrouwde iemand me toe: 'Het is gewoon niet leuk meer om met je kleinzoon te gaan fietsen of wandelen, het is voortdurend opletten en waarschuwen!'

Fietsen is opstaan
Recent was ik in de fietsenfabriek van Gazelle in Dieren. Ze hebben er de langste lakstraat ter wereld, 1,6 kilometer en iedere 3 seconden wordt er een complete fiets afgeleverd: 275 000 fietsen per jaar. En men kan de vraag nauwelijks aan! Nederland is en blijft een geweldig fietsland, en andere landen ontdekken nu ook het fietsen: fietsvakanties, fietssubsidies, fietstrails. Maar het is ook geregeld een reden om in het ziekenhuis of thuis een bezoek af te leggen bij mensen, die een lelijke smak hebben gemaakt. En dikwijls komen dan bovenstaande voorbeelden boven. Op bezoek gebruik ik dan wel eens de woorden van drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Tom Boonen: Renner (lees: fietser) word je met vallen en opstaan. Renner blijf je met opstaan! En dikwijls praten we wat door op dat thema: vallen en opstaan. Totdat ze een echo worden van de weg van onze Heer Jezus Christus.
Misschien is het ook wel een beeld van de mens die sabbat viert – nog niet zo hele lang geleden was voor velen de zondag dé dag om een eindje te gaan fietsen of wandelen na de ochtenddienst of voor de middag/avonddienst. Zo geniet menige fietser of wandelaar vandaag van de schoonheid van de natuur. Iedereen probeert zolang het kan te bewegen. Zo blijven we ook dicht bij onze Schepper die (naar een woord van Toon Hermans) permanent expositie houdt. En tegelijk dienen we ook hier wel rekening te houden met elkaar: samenleven, samen bewegen, met alle verschillen in snelheid, karakters, leefstijlen. Leren, met op/afstappen, trappen en remmen, en soms – maar liever niet! – met vallen en opstaan.

Met een hartelijke groet,
PAV02 augustus 2020

meer
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

19 juli 2020  |  
Voor de zondagen 26 juli en 2 augustus  2020

Bij de diensten
Op zondag 26 juli is er een doopdienst. Er was enige tijd sprake van een doopschelp waarmee gedoopt moest worden, inmiddels mag er in contactberoepen als dat van predikant weer contact zijn en kan er weer 'gewoon' gedoopt worden.
Twee dopelingen zijn er deze ronde – en zo is er ook ruimte voor familie en gemeente in de kerk:
- Josje, dochter van Cor van Looijengoed en Margot van Leussen en
- Merel, dochter van Alwin en Renske van den Brink-Schimmel zullen worden gedoopt.
We lezen uit de schrift verder in het hoofdstuk over de geheimenissen van het Koninkrijk: Mat 13: 44-52...

Over de kerkgang:
Er kunnen dus meer mensen weer naar de kerk, al zingen we tot nieuwe RIVM maatregelen nog niet. Voorlopig vragen we u wel u te blijven aanmelden, op de bekende, maar hier nog maar eens herhaalde wijze: Via een telefonische reserveringslijn kunt u zich opgeven om bij de dienst aanwezig te zijn. Het nummer is 06 48370155, dit is alleen mogelijk op de maandag- en woensdagavonden van 19.00 - 20.30 uur. Buiten deze tijdstippen is de telefoon niet bemand.

Kostersdienst
Alle kostersdiensten worden de komende periode door Fennie Wouda verricht.

Schriftlezing
Op 26 juli is Lieuwe Hiemstra lector en op 2 augustus worden de schriftlezingen verzorgd door Sandra van Wijk.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.55.89.34, e-mail dambos@planet.nl of Joke van den Berg
tel. 0577 - 84.25.46, e-mail: jokeathomenew@xsyoumail.nl.

Meeleven met elkaar
Opgenomen in het ziekenhuis waren
• Ali Aalderink-van de Werken
• Lub Meiling

Voor allen die met opname, onderzoek, kuren en uitslag of een herstelperiode na corona te maken hebben, ter bemoediging deze woorden van Geert Groote: Je verlaten voelen door God en gepasseerd worden door je medemensen en dat kunnen incasseren – dat stijgt uit boven iedere meditatie en brengt ons dichterbij Christus

Geboren
Op zaterdag 4 juli werd Aaron Kloppenburg geboren, 1ste kind en zoon van Colinda en Wyboud Kloppenburg-Hosemans. Aaron diende zich vroeger dan verwacht aan – de familie zou eerst het nieuwe huis betrekken, maar dat is nu even uitgesteld. Zo gooit de eersteling gelijk alle schema's om. Voorlopig verblijft het jonge gezin nog in Putten.
We feliciteren de ouders – en kersverse grootouders – met deze (klein)zoon en wensen hen Gods zegen toe bij de (op-)voeding van de kleine Aaron.

Uit de wijkkerkenraad
Enkele punten uit de extra kerkenraadsvergadering van 9 juli:
- Voorzitter Jan Plette opent de vergadering met gebed.
- Gezamenlijke Middagdiensten: In navolging van de Gereformeerde Kerk adviseert de kerkenraad de commissie gezamenlijke middagdiensten af te zien van de diensten in de zomermaanden. Ten eerste zijn de komende zondagen zomerzangdiensten gepland en mag er niet gezongen worden. Daarnaast is het in de vakantieperiode lastig om voldoende vrijwilligers te regelen voor de extra taken in corona tijd, tevens zal het aanmelden voor de diensten (denk ook aan vakantiegangers) moeilijk worden. De focus ligt voorlopig op de ochtenddiensten.
In augustus wordt bekeken of er in september gestart kan worden met de middagdiensten, bij voorkeur in overleg en tegelijk met de gereformeerde kerk.
- Komende vacature predikant: Het voorstel van ds. Verbaan is om de afscheidsdienst te houden op 20 september in de Oude Kerk in Ermelo om 10.00u, 27 September zal dan de intrededienst in de Nieuwe Kerk in Ede plaatsvinden. De kerkenraad gaat akkoord met dit voorstel, startzondag en afscheid lijkt een goede combinatie. Binnen Hervormd Ermelo komt er in de vacaturetijd in de Oude Kerk een consulent uit het plaatselijk ministerie, deze bewaakt het proces en denkt mee met de kerkenraad.
Het is de bedoeling dat we, met de vacature in zicht, met 2 commissies gaan werken: een commissie die zich bezighoudt met het afscheid en een voorbereidingscommissie voor het beroepingswerk. De voorbereidingscommissie gaat de eerste stappen zetten in de richting van het beroepingswerk (beschrijving profiel gemeente, profiel predikant, etc.). Ds. Verbaan is beschikbaar voor advies. De commissieleden hoeven niet allemaal deel van de kerkenraad uit te maken. Voor de commissies zullen de kerkenraadsleden namen aandragen, het moderamen werkt het uit.
De komende tijd staat in het teken van het afscheid, ds. Verbaan heeft begin augustus nog 2 weken vakantie. Er wordt een extra kerkenraadsvergadering ingelast op donderdag 20 augustus.
- Coronamaatregelen: Zingen in de diensten: Er zijn weer nieuwe inzichten vanuit de PKN: wel of geen gemeentezang heeft ook te maken met de grootte van de kerkzaal en de mogelijkheid tot ventileren. Omdat onze kerk relatief niet groot is en er ook geen goed ventilatiesysteem is, wordt besloten dat er nog geen gemeentezang plaatsvindt. Wel wordt besloten dat één persoon mag zingen in de diensten, mits op veilige afstand tot de kerkgangers. (dit is inmiddels door de ‘Corona’ commissie bevestigd).
Verder zijn er positieve reacties op de kerkdiensten in coranatijd. Men is blij om weer fysiek diensten mee te kunnen maken, en dit gebeurt op een veilige en verantwoorde manier. Alleen het samen zingen en het samen koffiedrinken na afloop wordt gemist.
Vanaf 1 juli mogen er weer meer mensen in de dienst, dit zal afhangen van het aantal gezinnen, en kan dus variëren tussen de 60 en 75 mensen per zondag.
– Ds. Peter Verbaan sluit de vergadering met gebed

Vakantie
De vakantie krijgt door zowel corona als de aanstaande verhuizing een wat andere invulling en is ook korter dan aanvankelijk gepland: van zaterdag 1 t/m zaterdag 15 augustus ben ik niet beschikbaar voor het werk.

Tenslotte
Inmiddels is dus duidelijk geworden dat 20 september om 10.00u de afscheidsdienst zal worden gehouden. Er is een afscheidscommissie aan het werk om een of enkele momenten van afscheid te creëren, voor de wijkgemeente en andere Ermeloërs – want corona bepaalt en beperkt de mogelijkheden, maar maakt ook creatief! U hoort daar de komende keren in kerkblad en afkondiging meer over. Ik wens u, buitengaats of binnenshuis, een fijne zomerperiode!
Ontvang een hartelijke groet,
PAV


19 juli 2020

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT