Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Kerkdiensten

toon kalender
<april 2019>
zomadiwodovrza
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
wo 17 apr
do 18 apr
vr 19 apr

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

18
APR

Passiestonde 18 april 2019

Passiestonde 18 april 2019  19:30 uur  Oude Kerk

De reactie van het volk (n.a.v. Lukas 23: 18-25)
Voorganger ds. P.A. Verbaan

Tijdens deze avond zal Annemarie & Pilgrim Voices het oratorium "The Crucifixion" van J. Stainer ten gehore brengen.


dondedag 18 apil 2019 19:30 uur
Oude Kerk
Meer informatie

minder
11
MEI

Oude kerk zingt

Oude kerk zingt met gospelkoor "The Witnesses"

Voor Ar
menie !


zaterdag 11 mei 19:00 uur
Oude Kerk
Meer informatie

meer
15
MEI

Koffieochtend in mei

Koffieochtend in mei

Er is weer een koffieochtend.

Iedereen die in is voor ontmoeting en/of koffie met iets bijpassends is welkom vanaf 9.45u.
wo 15 mei 2019 9:45 uur
De Hoeve
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Diaconie

Diaconie collecte 21 april 2019 voor activiteiten jongerengroep Oude Kerk in Armenië en jongerengroep Kerkelijk Centrum in Slowakije

11 april 2019  |  Jongeren werkvakantie 2019 Oude Kerk
Van 19 t/m 26 oktober 2019 gaat er een jongerengroep van 30 personen met de organisatie Mission Possible naar de plaats Ljevan in Armenië. De jongeren zullen daar de kelder van een kerk verbouwen voor de kinderen van de dagopvang. De kelder is ernstig vervallen. In de kerk is 5 dagen per week naschoolse opvang voor kinderen uit arme gezinnen. Tijdens deze dagopvang krijgen de kinderen professionele ondersteuning met huiswerk, creativiteit, sociale ondersteuning en werken aan een goede toekomst. Hopelijk kan met de helft van de opbrengst van de collecte de kelder verbouwd en kind-veilig gemaakt worden. Meer informatie over dit project kunt u vinden op blog : werkvakantiearmenie.wordpress.com of op de facebookpagina " Oude Kerk Ermelo naar Armenië”. U kunt ook mailen naar oudekerkarmenie@gmail.comJongeren werkvakantie 2019 Kerkelijk Centrum
De andere helft van de collecte gaat naar Borda project Kerkelijk Centrum.
24 jongeren hebben een missie! Bouwen aan het kampgebouw in Borda Slowakije. Met als doel een veilige plek voor kansarme jongeren en kinderen om vakantie te kunnen vieren en Gods liefde te ontdekken.


Wij als diakenen van de Thema Groep Armoede bevelen deze doelen hartelijk bij u aan. Mogen wij op uw bijdrage rekenen?

De diakenen : Patricia Poelman, Jaap Mulder, Henri Ruitenbeek, Bertus Bleijenberg, Henk Timmer, Wim van Bentum en Gijs van Norden.
Als u niet aanwezig kunt zijn met Pasen, dan kunt het ook overmaken naar rekening nummer NL 75 RABO 0317704648, t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Ermelo Werkvakanties 2019.


Tags
jongeren oude kerk Armenië kerkelijk centrum Slowakije
11 april 2019

minder
Oude Kerk

Diner voor Armenie

06 april 2019  |  Diner voor Armenie

Zaterdag 6 april was het zo ver.
De jongeren hebben zelf een reportage daarvan vervaardigd
Deze kan worden bekeken door te klikken op onderstaande link


https://werkvakantiearmenie.wordpress.com/


06 april 2019

meer
Oude Kerk

Het wijknieuws van 2 april 2019

02 april 2019  |  Het wijknieuws van rondom de Oude Kerk van 2 april 2019
(voor de zondagen 7 en 14 april)

Zondag aan de orde
Op zondag 7 april wordt in de kindernevendienst volgens het rooster ‘Vertel het maar’ het verhaal verteld over “Simon van Cyrene” naar Lucas 23:26-32. Op zondag 14 april zal het gaan over “Jezus gestorven en begraven” uit Lucas 23:33-53. Dan zal er ook een kind worden gedoopt en komen de kinderen weer met Palmpaasstokken de kerk binnen.
In de daaropvolgende dagen zijn er weer de gezamenlijke vespers in de stille Week en het thema is: Verschillende reacties op het lijden. Op Maandag de reactie van de hogepriester ( Luk 22:52-54 + 63-71); op dinsdag de reactie van een discipel ( Luk. 22: 54b – 62), op woensdag de reactie van een rechter (Luk 23:1-17) en op donderdag de reactie van het volk ( Luk. 23:18-25). De voorgangers zijn resp.: ds. Wahl; ds. Bogerd; ds. Teuwissen en ds. Verbaan. Donderdagavond is er aansluitend een uitvoering van de Crucifiction van Stainer. Aanvang steeds: 19.30u.

Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar de kerkdienst van half elf op zondag 7 april wordt verzorgd door mevrouw Adam en de familie Bosch. Op 14 april zijn dat de heer Groenewoud en de familie Brussaard.

Kinderoppas
Op zondag 7 april wordt de kinderoppas verzorgd door Corine van Woerkens. Voor zondag 14 april staat Mathilde van Vugt op het rooster.

Kostersdienst
Fennie Wouda verzorgt op zondag 7 april de kostersdiensten. Op 14 april is Leo van Herk koster.
Het kostersrooster voor de Stille week is:
ma.15/Apr Kees Mouw
di.16/Apr Gerrit Mabelis
woe.17/Apr Mick Langeberg
do.18/Apr Fennie Wouda
vrij.19/Apr Fennie Wouda

Schriftlezing
Op 7 april worden de schriftlezingen in de halfelf dienst verzorgd door Lieuwe Hiemstra. Op 14 april is Stan van Bosbeek lector.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.558934, e-mail dambos@planet.nl.

Gift
Via ouderling R. Kortenhoeven € 10,- ontvangen voor de voedselbank en via ds. Verbaan € 20,- en € 50,- voor de kerk. Hartelijk dank.

Bezoekdienst-Verjaardagsfonds
Bijeenkomst 26 Maart. Deze avond had Ria van Herk de leiding. Er waren deze avond maar een kleine groep bezoeksters aanwezig, want veel zieken. We ontvingen voor het verjaardagsfonds € 397,60. Jammer genoeg was er geen reactie op onze oproep om versterking van ons team. Wie helpt? Onze volgende bijeenkomst is op Dinsdag 30 April. Letty van Silfhout & Ria van Herk

Jubileum
Op maandag 15 april is de familie B. van de Kamp- van Sligtenhorst een halve eeuw elkaars hulp en tegenover. We feliciteren Beert en Zwanie en hun (klein)kinderen van harte met deze mijlpaal 'onderweg' en wensen hen een fijne vierdag en Gods zegen toe over de toekomst, waar we in het geloof bij alle schaduwen ook licht mogen verwachten!

Hoevemaaltijd
Op vrijdag 12 april wordt de volgende Hoevemaaltijd gehouden – de laatste dit seizoen is 24 mei. U bent welkom! Aanvang 18.00 uur (17.45 uur inloop). Plaats: De Hoeve (Oude Kerk te Ermelo). Kosten: richtprijs vrijwillige bijdrage: € 3,- volwassenen, € 1,50 kinderen. Opgave zien we, in verband met de organisatie, graag tegemoet. Er liggen intekenlijsten in de ontmoetingsruimte op zondag 7 april. Ook kunt u zich telefonisch of per email opgeven bij Rita en Jacques van der Lely, tel. 562563.

Klein Avondmaal
In de stille week, op woensdagmiddag 17 april om 15.00u, is er weer het Klein Avondmaal in de Oude Kerk. Speciaal voor hen voor wie een avondmaalsdienst op zondag (of Goede Vrijdag) bezwaarlijk is geworden. Weet dat u niet de enige bent, er zit altijd een hele kring om de avondmaalstafel heen. En zeker als u niet meer geregeld in de kerk kunt komen, treft u er oude bekenden aan. Als u een diaken of de dominee laat weten dat vervoer een bezwaar is, wordt daarin voorzien. Na afloop van het avondmaal drinken we met elkaar koffie.

Meeleven met elkaar
Verschillende gemeenteleden zijn verhuisd: iedereen die woonachtig is in het Henrirette Heemstrahuis heeft ene nieuw plekje gekregen in een splinternieuw gebouw. Het is nog wel even wennen – een dichter schreef over verhuizen: 'Ik ben nog steeds van alles kwijt, de sleutels van de achterdeur, de lucifers en het vergiet, mijn rust en het besef van tijd' –.
Verder zijn de mensen die vorige keer op deze plaats vermeld werden, weer ontslagen uit het ziekenhuis. Ondertussen zijn er allerlei mensen die een dagopname of enkele dagen vertoefden in het 'hospital' vanwege een ingreep, behandeling, of onderzoek. We wensen een ieder volharding en geduld. Ria Borkent schrijft over Jezus in zijn worsteling met lichaam, leven en lijden in Getsemane:

Hij smeekte en riep: ik sterf van angst,
maar niet, mijn wil, uw wil geschiedde.
Wij kunnen dit lijden niet zien en slapen liever,
maar God, u had hem lief
in zijn nederig knielen.....

Uit de wijkkerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 14 maart:
- Arie van Buuren verzorgt de overdenking over geloofsopvoeding. Ter voorbereiding hebben we de mogelijkheid gehad een interview met Bert Reinds te beluisteren over dit onderwerp. We zingen lied 923, daarna leest Arie de tekst van lied 782 en gaat ons voor in gebed. We bespreken een aantal stukjes uit het interview, met name over het opbouwen van relaties met jongeren, en het altijd in gesprek blijven, ook al zijn we het niet altijd eens met hen. De plannen en het enthousiasme voor Armenië wordt genoemd als positief punt om het geloof in de praktijk te brengen.
- De leesstukken worden besproken: een artikel uit Trouw van Stephan Sanders (6 maart 2019) over de geloofsbelijdenis. Een verfrissende kijk op het lijden en sterven van Jezus Christus. En een artikel uit het ouderlingenblad van februari 2019 “Viva de kerk” over missionair kerk zijn en de samenwerking zoeken, zeker in de tijd van ontkerkelijking.
- Gemeentezondag/opening winterwerk (22 september).
Een eerder initiatief om groepen en kringen te betrekken bij de kerkdienst zelf pakken we weer op, te beginnen bij de Armenië-groep.
- Het is weer tijd dat het Beleids- en activiteitenplan moet worden aangepast. Het moderamen pakt dit samen met Ruud-Jan van den Berg op en vraagt input aan de kerkenraad. Hierbij kerk 2030 betrekken, het visiedocument en wat doen wij/wie zijn wij verder invulling geven. Gemeenteleden en jongeren worden hierbij betrokken.
- Jeugdzaken: De Armenië-groep meldt een aantal activiteiten: 6 april: een Armenië maaltijd,
11 mei: een concert van Gerald Troost en The Witnesses. In juni: helpen met boekenbeurs in KC, de opbrengst gaat naar Armenië.
- Het document ’Uitgangspunten protocol vrijwillige hulpverlening’’ wordt besproken. Tijdens de kleine gemeenteavonden is dit ook al kort aan de orde gekomen. Goed om te zien wat er allemaal mogelijk is, ook belangrijk dat naast de ouderlingen de pastoraal medewerkers hiervan op de hoogte zijn. Besloten wordt dit onderwerp ook op de agenda van het aankomende pastoraal beraad te zetten.
- ds. Verbaan sluit de vergadering: we zingen van lied 246B en hij bidt een avondgebed.

Tenslotte
Vanwege het thema duurzaamheid overdachten we afgelopen zondag Psalm 104. Deze psalm – die de kosmische dimensie uittekent van de vorige, meer persoonlijke psalm 103! – begint en eindigt met Prijs de Heer, mijn ziel. En dat terwijl het moeizame gesprek over duurzaamheid in huis, kerk en politiek ons niet bepaald een loflied in de mond geeft......tenzij we weer het voorjaar opsnuiven op deze 'onze' Veluwe.... Twee ontdekkingen geef ik op deze plek graag door.
Allereerst: Deze psalm is, net als Genesis 1 en 2, helemaal niet zo antropocentrisch als we wel hebben gedacht en uitgelegd. Is de mens wel de kroon van de schepping – of is dat de sabbath?! Heeft ons westerse, economische denken niet met opzet de mens tot rentmeester gepropageerd om zo ook de natuur aan de mens te 'slachtofferen'. Als zelfs de paus in zijn laatste encycliek oproept tot 'ecologische bekering'- is er wel wat aan de hand......
Ten tweede: Wat heeft en houdt deze psalm een belofte....... Namelijk dat God zelf het gelaat van de aardbodem vernieuwt (vs 30.) Betekent die belofte voor de mens iets anders dan: 'haasten' én 'wachten'? Komt er opnieuw een tijd, dat we, met de Indianen, de Maori's en met Franciscus in zijn Zonnelied weer gaan spreken van 'moeder aarde', 'zuster maan' en broeder wind'?

Met een hartelijke groet,
PAV


02 april 2019

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT