Lees voor
Zoek
Home > Westerkerk > Nieuws

Vrijdag 31 mei 2024

Mijn lied: Psalm 122 en lied 242 (Evangelische Liedbundel)

Iedereen heeft wel een lied waar je hart sneller van gaat kloppen. Een lied dat je doet denken aan een mooi moment. Een lied waar je de nabijheid van God voelde. Of een lied dat je aanzet als je in een moeilijke situatie zit. Het lijkt ons mooi om dat als gemeente met elkaar te delen zodat we elkaar kunnen inspireren. Daarom laten we elke week een gemeentelid aan het woord. Deze week: Truus van Ravenhorst

Een lied wat mij van jongs af aan dierbaar is, is Psalm 122.
Deze psalm vindt ik altijd iets feestelijks hebben.
Misschien mede door de melodie?
Samen met de vele pelgrims (in onze tijd zouden we ze christenen noemen) de verbondenheid met Jeruzalem voelen en samen bidden voor vrede en recht.
Maar ook uitzien naar het nieuwe Jeruzalem, die dan ècht een stad van Vrede zal zijn!

Jaren geleden woonde ik samen met een vriendin een tijdje in Israël. We zaten op een kibboets dicht bij Jeruzalem en dwaalden vaak door de oude stad. Met al z'n geuren en kleuren, z'n herrie, geschreeuw en overvolle smalle straatjes zag ik in gedachten Jezus bijna tussen al die mensen lopen.
Jeruzalem heeft voor mij altijd een hele bijzondere plek in mijn hart, lang niet volmaakt, dat komt eens als Jezus terugkomt!

Welk lied ik ook erg mooi vindt is Lied 242 uit de Evangelische Liedbundel.

Zo vriendelijk en veilig als het licht zoals een mantel om mij heen geslagen zo is mijn God.

Het spreekt mij aan omdat het de zorgzaamheid van God naar mij/ons weergeeft. (ook misschien omdat ik zo'n koukleum ben...)
Van een vervolgde christen hoorde ik eens dat hij in z'n ijskoude cel Gods nabijheid letterlijk als een warme deken om zich heen voelde.
Die afhankelijkheid heb ik bijzonder ervaren tijdens mijn reizen vroeger met bijbels brengen achter het IJzeren Gordijn.
Natuurlijk de grens maar vooral dat het contact met de christenen veilig zou verlopen.
De laatste 2 regels van couplet 3 doen mij weer speciaal aan hen denken:

Wees Gij vandaag mijn brood, zowaar Gij leeft.
Gij zijt toch zelf de ziel van mijn gebeden.


De vervolgde christenen noemen de Bijbel het Levende Brood en zij zijn altijd erg ontroerd als zij horen dat er zoveel voor hen gebeden wordt.

Ik geef het stokje door aan Jeanet van den Akker.

Truus van Ravenhorst




Deel op Deel op

Zoek nieuws

Van
Tot
Zoek

Laatste nieuws

Westerkerk

Rozenactie examenkandidaten

25 april 2025  |  

Binnenkort beginnen de eindexamens van de middelbare school. Op de woensdagavond voordat de examens beginnen worden er door het Jeugdwijkteam weer rozen rondgebracht aan de jongeren die examen doen, om hen te bemoedigen tijdens hun examenperiode.

Hierbij een oproep voor de ouders van wie hun kind examen doet: wil je dit doorgeven door een berichtje naar mij te sturen voor 4 mei?

Alvast bedankt,
groet Sophie Kwant
06 16 81 60 59
(jeugddiaken)



25 april 2025

minder
Westerkerk

WOK

25 april 2025  |  

Aan de ene kant merken we als wijken dat we echt onze eigenheid hebben en daar ook aan gehecht zijn. Aan de andere kant zien we ook dat er wat moet gebeuren. Het is dan verleidelijk om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Dat is de gemakkelijkste weg. Altijd valt er ook wel iets te hopen waardoor dat uitstel aannemelijk is. Overigens zijn er ook best her en der geluiden te horen, die samenwerken (ook met de andere wijken) alleen maar toejuichen. Er is nog iets anders. In het verleden is sterk gehecht aan modaliteiten in de kerk. Dat is nog wel zo, maar we zien dat dit voor nieuwe generaties nauwelijks nog geldt. Wanneer het belang van de verschillende tradities thuis, in de kerk en op school nauwelijks tot geen rol speelt, is ook niet te verwachten dat de komende generaties hier belang aan hechten. Bovendien leert de huidige tijd ons meer dan voorheen op de kern te richten. Vanzelfsprekend is er niets meer (of nooit geweest) op het kerkelijk erf. Wel zie je -en dat krijgt in de media opmerkelijk veel aandacht- een opleving onder jonge mensen in Europa, voor het merendeel zelfs onder jonge mannen, waar dat voorheen in meerderheid vrouwen betrof. Zoiets mogen we met belangstelling volgen. We mogen vasthouden aan de dingen waarvan we overtuigd zijn en deze ook doorgeven. Daar krijgen we ook nog eens alle ruimte voor. Inmiddels groeit een nieuwe generatie gelovigen op, ook in de drie WOK-wijken. De aantallen zijn, zowel vanwege kerkverlating, kerkmijding, maar ook lager geboortecijfer, niet meer zo groot als voorheen. Mooi wanneer er uit de drie wijken toch een levensvatbare wijk zou kunnen worden gevormd die toekomstbestendig is. Het is een zegen wanneer de oudere generatie zich daarop richt en voor zichzelf een niet al te comfortabele positie verkiest. Samen Jong leert ons dat – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – oud en jong in een gemeente elkaar veel te zeggen hebben! Daar zouden we best wat meer mee kunnen doen.

Ds Marthijn van Leeuwen



25 april 2025

meer
Westerkerk

Bij de zondag: 27 april

25 april 2025  |  

Zondag 27 april lezen we over de verschijningen van Jezus aan zijn leerlingen, en over Thomas die er niet bij is... (Johannes 20:19-30).

Peter Dijkstra van Sela schreef er recentelijk een mooi lied over: ‘Raak mijn wonden aan, raak ze aan en vind mij.’ Die woorden staan centraal.

Daarnaast komen ook een tweetal lezingen uit het Oude Testament aan de orde: Exodus 15:22-27 en Psalm 103: 1-13.

Liederen in de dienst:
NLB / Psalm 103: 1 en 5 Zegen, mijn ziel, de grote naam des Heren
NLB 103c: 1en 2 Loof, de koning, heel mijn wezen
ELB 261: 1, 2 en 3 Aan uw voeten, Heer
Kinderlied: Licht (Make Some Noise Kids)
Luisterlied: Raak mijn wonden aan – Sela
NLB 377: 1, 2, 3 en 4 Zoals ik ben, kom ik nabij
ELB 501: 1, 2 en 3 Vrede van God



25 april 2025

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT