Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Kerkdiensten

toon kalender
<mei 2019>
zomadiwodovrza
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Klik op de dienst om deze te beluisteren.

Adresgegevens Oude KerkKerkbrink 1
3851 MB Ermelo

T: 0341-551701

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

08
JUN

Wandelgroep Oude Kerk za 8 juni 2019

De wandelgroep van de Oude Kerk gaat om de maand op de tweede zaterdag zaterdagochtend op stap. De af te leggen afstand varieert tussen de 6 en 10 km, afhankelijk van de groep aanwezigen.
De start is om 10:00 uur vanaf de Oude Kerk en de wandeling duurt tot uiterlijk 13:00 uur.

Geplande tochten:
3 - zaterdag 8 juni 2019
4 - zaterdag 10 augustus 2019
5 - zaterdag 12 oktober 2019
6 - zaterdag 14 december 2019
za 8 juni 2019 10:00 uur
Oude Kerk
Meer informatie

minder
15
JUN

Concert in de Muzerije op 15 juni 2019

Concert in de Muzerije op 15 juni 2019

aanvang 15.30 uur:

Programma:
- Victor Pirir Avila (blokfluit en clavecimbel) en
- Gerrit 't Hart (orgel en clavecimbel)

Volgende concerten:

- Zaterdag 21 september, aanvang 15.30 uur: Renée Bosch ( gamba) en Gerrit 't Hart (clavecimbel)

- Zaterdag 12 oktober, aanvang 15.30 uur: Muziek in verbinding met beeldende kunst. Opening van een expositie van werk van Heleen van Trigt

- Zaterdag 9 november, aanvang 15.30 uur: Vocaal Ensemble Pavane, onder leiding van Joke Hooikammer en Gerrit 't Hart (orgel en clavecimbel)

- Zaterdag 14 december, aanvang 15.00 uur en 16.30 uur: Kleinkoor Ermelo, onder leiding van Gerrit 't Hart. Op het programma staat muziek voor de advents- en kersttijd.
zaterdag 15 juni 2019 15:30 uur
De Muzerije, Telgterbuurtweg 27 Ermelo
Meer informatie

meer
07
JUL

Kliederkerk

Op 31 maart was er de eerste Kliederkerk Ermelo-bijeenkomst in de Immanuelkerk. We kijken terug op een geslaagde start! Natuurlijk ontdekten we bij de evaluatie enige verbeterpunten (het was ook onze eerste keer ;-), maar we zijn vol enthousiasme ook alweer aan de slag gegaan met de komende keer!
De eerstvolgende Kliederkerk zal zijn op zondag 7 juli in de Westerkerk (15.30-18.00 uur, het team begint om 14.00 uur met de voorbereidingen).
Ook deze bijeenkomst zal bestaan uit drie onderdelen: Samen ontdekken (workshopachtige activiteiten), Samen vieren (korte interactieve viering) en Samen eten (eenvoudige maaltijd).
Op dinsdag 4 juni (20.00 uur in de Westerkerk) willen we deze Kliederkerk-bijeenkomst voorbereiden. We kunnen mensen gebruiken in de volgende teams: gastvrijheid, catering, workshops en viering.
Alleen samen kunnen we van Kliederkerk Ermelo iets mooi maken!
Als je ook mee wil helpen doen, dan kun je je aanmelden bij Ery of André.
Geef dan ook even aan of je voorkeur hebt voor een bepaald team of een bepaalde activiteit. En als je andere mensen kent die wel willen helpen? Nodig hen dan gerust uit voor de voorbereidingsavond van 4 juni!
Als thema hebben we voor 7 juli gekozen voor ‘Op rots of zand’.
Wil je daar alvast eens over nadenken, check dan het volgende document:
https://jop.nl/werkvormen/programma/het-huis-op-de-rots
We hopen elkaar te ontmoeten!
met hartelijke groet,
Ery Bennink
André Priem

Na de start op 31 maart in de Immanuelkerk vinden de drie volgende Kliederkerkbijeenkomsten plaats in de Westerkerk (7 juli), Oude Kerk (15 september) en in het Kerkelijk Centrum (17 november). Zet ze vast in de agenda! 

Voor meer informatie klik hier
15:30 - 18:00
Immanuelkerk
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Oude Kerk

Het wijknieuws van 15 mei 2019

15 mei 2019  |  Het nieuws van rondom de Oude Kerk

(zondagen 19 en 26 mei en 2 juni)


Zondag aan de orde
Op zondag 19 mei doen in de half-elf dienst vier jonge mensen uit onze wijkgemeente belijdenis, te weten: Daniëlle van den Berg, Pieter Blokland, David Herlaar, Cedian Oosting. In het afgelopen jaar hebben we samen met ds. Priem en Robin uit de Westerkerk als groep van en met elkaar geleerd in de belijdeniscatechisatie, David stond vorig jaar al op het punt belijdenis te doen maar toen kon dat door persoonlijke omstandigheden geen doorgang vinden. Een jaar later staat hij er nog steeds zo in!
Op dit moment van schrijven weet ik nog niet waarover de preek gaat, we bespreken de dienst met elkaar, maar het zou kunnen zijn dat we bij het rooster van ‘Vertel het maar’ aansluiten. Daar gaat het over 'de vader aller gelovigen', Abraham, op deze zondag bij hen over ‘God sluit een verbond met Abram’ uit Genesis 15. Op zondag 26 mei wordt begonnen met verhalen rond Pinksteren en wordt verteld over ‘Een andere Trooster dan Jezus’ naar Johannes 14:15-31. Op 2 juni gaat het verhaal over ´Gehaat vanwege Jezus’ uit Johannes 15:18-27.

Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar de kerkdienst van half elf op zondag 19 mei wordt verzorgd door de families Hogenveen en van Strijland. Op zondag 26 mei zijn dat de families Heining en Foppen en op 2 juni de families De Vries en van den Bosch.
Indien u vervoer nodig hebt, kunt u bellen met de coördinator Gerda Bosch tel.: 0341-460080

Kinderoppas
Op het rooster voor de kinderoppas staan voor de komende weken:
- zondag 19 mei: Marlina Blokland
- zondag 26 mei: Antoinette en Margaretha Blokland
- zondag 2 juni: Mathilde van Vught

Kostersdienst
Gerrit Mabelis is koster op 19 mei in de dienst van 9 uur en Fennie Wouda in de dienst van half elf. In de ochtenddiensten van zondag 26 mei en zondag 2 juni worden de kostersdiensten ook verricht door Fennie Wouda in de ochtenddiensten. In de middagdienst van 26 mei is Gijs van Norden koster.

Schriftlezing
Op 19 mei verzorgt Lieuwe Hiemstra de schriftlezingen. Stan van Bosbeek is lector op 26 mei en Carla Meiling op 21 oktober.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.: 558934, e-mail dambos@planet.nl.

Zieken
• Dhr. Leen Pfrommer is overgeplaatst naar het UMC.
• Mw Co van Santen- van Roekel is nu voor herstel in de Klimop.
• Mw E. Staal-Wooninck vertoeft tijdelijk in de Dillenburg.
Voor alle zieken, allen die kuren moeten ondergaan, allen die verpleegd worden terwijl ze liever zelf zouden verplegen, een bemoediging uit onverwachte hoek (een citaat van de Amerikaanse schrijver en comedian Jack Paar): Als ik terugkijk op mijn leven, lijkt het één lange wedloop van hindernissen, waarin ik zelf de voornaamste ben!

Jubileum
Op maandag 20 mei as. vormen Arend en Wil Schalenkamp-Seisveld een diamanten huwelijkspaar. Zestig jaar geleden beloofden ze elkaar trouw en nog zijn ze aan elkaar gegeven - dat mogen zij met allen die bij hen horen vieren. We wensen jullie een fijne vierdag toe en Gods nabijheid ook voor de jaren die komen.

Avondwandeling woensdag 22 mei a.s.
Wandelgroep Oude Kerk organiseert op woensdagavond 22 mei a.s. een gezellige avondwandeling. Om 19.00 uur verzamelen bij de Oude Kerk. De wandeling duurt tot ongeveer 20.30 uur. We lopen in een rustig tempo, iedereen van jong tot oud is welkom, opgeven hoeft niet. Deze avondwandeling is een zomerse aanvulling op de tweemaandelijkse OK-wandeling op de zaterdagochtend. De wandelingen staan ik het teken van elkaar ontmoeten en genieten van de mooie natuur. Contactpersoon is Martin Veldhuizen, tel. 06 25071914.

Bijeenkomst bezoekdienst- verjaardagsfonds op 30 April j.l.
We namen deze avond afscheid van Ineke Renger, zij stopt per 1 Juni als bezoekster. Veel dank voor haar inzet. Gelukkig hebben we Ella Monster bereid gevonden de bezoekjes over te nemen. Jannie Priem stopt ook als bezoekster voor sectie 7 en 8, ze blijft wel bezoekster voor sectie 9 i. Het is heel fijn dat Gerda Bosch het van haar over wil nemen. Jammer genoeg hebben we voor wijk West nog niemand gevonden, gelukkig dat Jan en Greet Peet dit tijdelijk doen.
We ontvingen voor het verjaardagsfonds € 407,--. Onze volgende bijeenkomst is op Di. 28 Mei om 19.30u in de Hoeve.
Ria van Herk, Letty van Silfhout.

Hoevemaaltijd
Op vrijdag 24 mei wordt de laatste Hoevemaaltijd van dit seizoen – het nieuwe start in september – weer gehouden. U bent welkom! Aanvang 18.00 uur (17.45 uur inloop). Plaats: De Hoeve (Oude Kerk te Ermelo). Kosten: richtprijs vrijwillige bijdrage: € 3,- volwassenen, € 1,50 kinderen. Opgave zien we, in verband met de organisatie, graag tegemoet. Er liggen intekenlijsten in de ontmoetingsruimte op zondag 12 en 19 mei. Ook kunt u zich telefonisch of per email opgeven bij Rita en Jacques van der Lely, tel. 562563.

Uit de wijkkerkenraad
Enkele punten uit de kerkenraadsvergadering van 11 april:
- De preses opent de vergadering. Ruud Jan van den Berg verzorgt de overdenking : we zingen uit Opwekking lied 518 en hij gaat ons voor in gebed. Daarna houden we een “social-check-in” waarin we aangeven hoe we in de vergadering zitten en wat we hebben gedaan/beleefd.
- Het leesstuk uit het Ouderlingenblad april 2019: Klaas Spronk: “Het gezag van de Bijbel” leidt tot een discussie over de frequentie en diepgang van het lezen uit en spreken over de bijbel thuis en op de scholen.
- Nota beamergroep: Gesignaleerd worden een aantal vraagpunten die zijn gerezen nu er vaker dan alleen in de zondagse diensten gevraagd wordt om beamergebruik. De vragen worden ook besproken in het CvK omdat deze vragen wijk-overstijgend zijn, en samenwerking tussen de wijken een mogelijke oplossing kan zijn.
- De AK heeft besloten dat de verspreiding van opnames van beeld en geluid mogelijk wordt gemaakt via DVD en internet. De huidige abonnementen worden gratis. Wel moet er nog betaald worden voor de kastjes.
- Hulp bij zoeken naar de uitzending diensten via internet.
De suggestie wordt gedaan om een korte handleiding te maken en die door jongeren te laten uitleggen aan de betrokken kijkers.
- Oproep vrijwilligers Oud Papier Aktie
Voor 22 juni zijn er nog 6 extra vrijwilligers nodig voor het ophalen van het oud papier. Mogelijk uit de Armenië-groep?
- De 1e bijeenkomst van de Kliederkerk is goed verlopen. Er zijn zo’n honderd mensen op afgekomen.
- Dineke Nijmeijer sluit de vergadering met het lezen van een gebed

Tenslotte
Van 27 mei t/m 5 juni gaan we als groep van 35 personen – een deel van u als gemeente – op reis naar en in Andalusië. Paulus is er nooit geweest, maar voetsporen van de Moorse, joodse en christelijke traditie zijn er in Spanje volop.
In (hopelijk niet-) voorkomende gevallen kunt u met de scriba contact opnemen, die weet welke predikant beschikbaar in deze periode.

Voor de gelegenheid daarom dit keer een woord van Maimomides, de grote joodse filosoof, rabbijn, rechtsgeleerde, filosoof en arts die leefde in de 13de eeuw in Cordoba. Voor hem zijn Thora, bijbel en Koran manifestaties van de ene goddelijke waarheid. Er zullen alleen geschilpunten bestaan over de letterlijke interpretaties van de geschriften, waarbij men hun eeuwige waarheid uit het oog verliest. Er bestaat geen tegenstelling tussen het absolute en de geschiedenis, alle problemen zijn te herleiden tot 4 principes – zoals het ook terug te vinden is in de onze joodse misjna, zegt hij erbij.
- Ten eerste: een individu kan zich maar ontwikkelen in een samenleving waarin men eerst zijn plicht doet en dan pas zijn recht opeist.
- Ten tweede: het doel van elke samenleving die zich aan God wijdt moet de ontwikkeling van de mens zijn, en niet van rijkdom. De mens evolueert pas wanneer zijn geest ten volle ontplooit, en zich bewust is van de begrenzingen waaraan de rede en zijn hypotheses onderhevig zijn. Die rede getuigt van de aanwezigheid van God.
- Ten derde: de geest van de mens is niet meer en niet minder dan een onderdeel van de geest van God, die ons oneindig overstijgt. Deze geest zal zich pas manifesteren als we de Bijbelse profetie aanvaarden en verwelkomen.
- Ten vierde: elke nieuwe cyclus in de geschiedenis wordt aangekondigd door een profeet zoals Mozes, die naar het volk afdaalt en nieuwe wetten voorlegt.
Je zou denken: genoeg gespreksstof onderweg.

Voor allen die op reis én die thuis blijven – Simon Carmiggelt zei ooit: het voordeel van reizen is, dat het je blik verruimt en ons inscherpt, hoe verrukkelijk het thuis is – een hartelijke groet, PAV15 mei 2019

minder
Westerkerk

Gebedswandelingen of gebedsfietsroutes

13 mei 2019  |  Pinksteren, het feest van de Geest, valt dit jaar laat: zondag 9 juni. In Ermelo bidden we in interkerkelijk verband al vanaf 2003 voor een diepere doorwerking van de Heilige Geest in ons leven en in ons dorp.

In Ermelo doen we het dit jaar iets anders dan voorgaande jaren.
‘s Morgens is De Binnenkamer aan de Stationsstraat 20 (in de oude molenaarswoning) de plaats waar van maandag 3 t/m vrijdag 7 juni van 7.45 tot 8.45 uur samen met anderen gebeden wordt. Let er even op dat buiten de openingstijden van boekwinkel Evita om het toilet niet beschikbaar is.

Daarnaast zijn er zes gebedswandelingen of gebedsfietsroutes, verspreid over vijf dagen. Een gebedswandeling is een wandeling waarbij je biddend door je wijk, dorp of stad loopt. Je doet dat bij voorkeur met z’n tweeën. Je geeft je ogen de kost en zult zo gaandeweg in gedachten of hardop bidden voor wat je ziet of voor wat er in gedachten komt.

Voor meer informatie kijk hier.


13 mei 2019

meer
Oude Kerk

Zingen voor Armenie

11 mei 2019  |  Oude Kerk Zingt voor Armenië, een zeer geslaagde avond!

De jongeren hebben zelf een reportage daarvan gemaakt:

https://werkvakantiearmenie.wordpress.com/


11 mei 2019

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT