Lees voor
Zoek

Welkom in de Oude Kerk

Als wijkgemeente rond de oude dorpskerk genieten we elke zondag het voorrecht om op deze plek samen te komen, waar al door de eeuwen heen mensen hun vreugde en zorgen brengen.
Welkom bij de gemeente van de Oude Kerk !

Kerkdiensten

toon kalender
<februari 2019>
zomadiwodovrza
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272812
3456789

Klik op de dienst om deze te beluisteren.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Ermelo
Meer informatie over de kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk Ermelo kunt u vinden op onderstaande website:

www.gknermelo.nl

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

25
FEB

400 jaar Dordt - Dordtse Leerregels: leerstuk of leer?

programma 'Samen verder' van Vorming & Toerusting/Leerhuis
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Kerkelijk Centrum, Ermelo
Inleider: Jozias de Koeijer

Dordtse Leerregels: leerstuk of stuk leer?
400 jaar geleden opgesteld tijdens de Nationale Synode te Dordt.
Door de één vergood, door de ander verguisd.

Ds. Jozias de Koeijer probeert met ons de ligging van “Dordt” te ontdekken.

Meer informatie vindt u in het programmaboekje 'Samen verder'.

Om u aan te melden, kunt u op inschrijven klikken.
Meer informatie over de commissie Vorming & Toerusting vindt u op onze website door te klikken op het onderstaande logo.

 
maandag 25 februari 2019 (aanvang 20 uur)
Kerkelijk Centrum, Ermelo
Meer informatie

minder
01
MRT

Hoevemaaltijd in maart

Hoevemaaltijd in januari

De hoevemaaltijd is voor ieder, die gezelligheid zoekt, die niet weet wat hij nu weer moet koken en voor hen die het fijn vinden om anderen te ontmoeten van binnen en buiten onze wijkgemeente.

Bent u nieuwsgierig geworden ? Schuif gerust een keer aan !

De maaltijd vangt om 18:00 aan, maar u kunt er vanaf 17:45 binnenlopen.

Jong en oud, alleen of als gezin, van de (Oude) kerk of niet, iedereen is welkom.

Er zal een driegangenmenu geserveerd worden met als richtprijzen: € 3,- volwassenen en € 1,50 kinderen.
Opgave zien we - in verband met de voorraad - wel graag tegemoet .

Voor opgave en informatie kunt u contact opnemen met :
- Rita en Jacques van der Lely, tel.: 562563
- Frieda en John Meijers, tel.: 556459, of via e-mail: johnmeijers@hotmail.com

vr 1 maart 2019 17:45 uur
De Hoeve
Meer informatie

meer
20
MRT

Lijden in veelvoud

programma 'Samen verder' van Vorming & Toerusting/Leerhuis
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Oude Kerk (in de Hoeve)
Inleider:  Rolf Holtrop en Peter Verbaan

“Lijden”: een veel gebruikte term in de veertigdagentijd.
Maar wat is “lijden” eigenlijk? En hoe gaan wij ermee om?

Dokter/dominee, hoe denkt u over lijden?
Dokter Rolf Holtrop en ds Peter Verbaan gaan over dit thema met u in gesprek.
Meer informatie vindt u in het programmaboekje 'Samen verder'.

Om u aan te melden, kunt u op inschrijven klikken.
Meer informatie over de commissie Vorming & Toerusting vindt u op onze website door te klikken op het onderstaande logo.
 
woensdag 20 maart 2019 (aanvang 20 uur)
Oude Kerk (in de Hoeve)
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Diaconie

Collecte diaconie 17 maart "Verlaat de gevangenis....en dan?"

21 februari 2019  |  

 

Een nieuw begin voor ex-gedetineerden in Nederland.

Veel gevangenen willen na het uitzitten van hun straf een nieuw leven opbouwen. Op eigen kracht blijkt dit erg moeilijk. Ex-gedetineerden hebben vaak schulden, geen woonruimte, geen werk en geen sociaal netwerk.

Het hebben van een woning en werk zijn belangrijke sleutels voor een succesvolle terugkeer; er is dan veel minder kans dat ex-gedetineerden opnieuw de fout ingaan.

Kerk in Actie steunt het werk van Exodus en Gevangenenzorg, zodat ex-gedetineerden een kans krijgen op een succesvolle terugkeer in de samenleving.

Dankzij uw steun kunnen ex-gedetineerden een nieuw leven opbouwen!   
Namens de themagroep Gevangenen, hartelijk dank!U kunt uw gift 
ook overmaken naar rekening nummer NL 75 RABO 0317704648, t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Ermelo o.v.v. “Een nieuw begin voor ex-gedetineerden in Nederland” 

 

 

 Tags
Collectegevangenen
21 februari 2019

minder
Oude Kerk

Het wijknieuws van 19 feb 2019

19 februari 2019  |  Zondag aan de orde
Op zondag 24 februari worden in de kindernevendienst volgens het rooster ‘Vertel het maar’ de vertellingen over Ester afgesloten met het verhaal “Haman wordt gestraft” naar Ester 7:1-8:2.
Op zondag 3 maart wordt gestart met een serie verhalen op weg naar Pasen. Het zal dan gaan over de “Gelijkenis van de verloren zoon” uit Lucas 15:11-32. In de tweede eredienst, waaraan ook de cantorij zal meewerken en met ons een aantal (andere) liederen uit het nieuwe liedboek zal zingen, preken we eveneens over de verloren Zoon – of moet ik schrijven de verloren Vader?

Vervoer naar de kerkdiensten.
De autodienst naar de kerkdienst van half elf op zondag 24 februari wordt verzorgd door de familie Gardenbroek en mevrouw van de Weerdt. Op 3 maart zijn dat de familie van Buuren en mevrouw van der Mooren.

Kinderoppas
Op zondag 10 februari wordt de kinderoppas verzorgd door Mathilde van Vugt. Op zondag 3 maart nemen Antoinette en Margaretha Blokland die voor hun rekening.

Kostersdienst
Gerrit Mabelis is op zondag 23 februari koster in de ochtenddiensten. In de middagdienst verzorgt Leo van Herk de kostersdiensten. Op 3 maart is Fennie Wouda koster.

Schriftlezing
Op 24 februari worden de schriftlezingen in de halfelf dienst verzorgd door Corry Kammeraat. Op 3 maart is Stan van Bosbeek lector.

Hulpdienst Oude Kerk
Voor al uw hulpvragen kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
Diaken Ida van Dam tel.558934, e-mail dambos@planet.nl.

Hoevemaaltijd
Op vrijdag 1 maart wordt er weer een Hoevemaaltijd gehouden. U bent van harte welkom voor een warme maaltijd. Aanvang 18.00 uur (inloop vanaf 17.45 uur) Plaats: De Hoeve (Oude Kerk te Ermelo). Kosten: richtprijs vrijwillige bijdrage: € 3,-. Opgave zien we, in verband met de organisatie, graag tegemoet. Er liggen intekenlijsten in de ontmoetingsruimte op zondag 17 en 24 februari. Ook kunt u zich telefonisch opgeven bij Rita en Jacques van der Lely, tel. 562563 of per email Johnmeijers@hotmail.com.

Met Rembrandt op weg naar Emmaüs:
Middagdienst 10 maart Immanuelkerk 17.00u
In deze eredienst zal het Paasproject van het gospelkoor ReTurn (de hoofdletter T staat voor het kruis!) worden uitgevoerd. We maken de weg van het kruis naar Emmaüs aan de hand van liederen uit verschillende kerkelijke tradities. Ergens onderweg licht ds. P. Verbaan enkele verbeeldingen toe van Rembrandt, die verschillende scénes van Kruis en Opstanding op het doek heeft gebracht. Het is immers dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf – reden waarom er maar liefst vijf tenstoonstellingen aan zijn werken worden gewijd dit jaar. U bent allen van harte welkom en de toegang is vrij.

Tenslotte – de zeven werken van Barmhartigheid
De afgelopen weken hielden we drie geslaagde Kleine Gemeente Avonden over diaconaal gemeente-zijn aan de hand van de zeven werken van barmhartigheid. De diakenen hadden daarbij het voortouw. Het getal zeven – in de antieke wereld én in de bijbel het getal van de volheid – is bij de zeven werken van barmhartigheid eigenlijk geconstrueerd. In Math. 25:35 noemt de Heer zelf zes werken van barmhartigheid: (honger, dorst, vreemdelingschap, naaktheid, ziekte, gevangenis) en paus Innocentius III voegde daar in 1207 het begraven van de doden aan toe (in verband met de rondwarende pest van zijn dagen?). Vandaar dat we in de – voor 1500 ongedeelde – kerk spreken van zeven kruiswoorden, zeven hoofdzonden, zeven hoofddeugden, zeven sacramenten, etc.
Paus Franciscus I heeft in zijn encycliek "Laudate Si" (van sept. 2016) zelf gesproken over het achtste werk van barmhartigheid en noemde dat “het gemeenschappelijk huis behoeden” namelijk: De zorg voor de aarde. Hij noemde het zelfs “het grootste werk van barmhartigheid omdat het alle andere insluit. Een modern werk van barmhartigheid voor onze moderne tijd.”

In de ontvangstruimte stonden de afgelopen weken zeven fraaie en eigentijdse verbeeldingen van gemeentelid Arja Kooistra. We wensen de diakenen – eigenlijk de voorhoede van ons als gemeente in diaconaal bewustzijn – inspiratie en vreugde toe in hun werk!

PV


19 februari 2019

meer
Oude Kerk

Verslag kleine gemeenteavonden 2019

17 februari 2019  |  In gesprek over barmhartigheid
(Kleine Gemeenteavonden 2019 wijk Oude Kerk Ermelo)

De zeven (lichamelijke) werken van barmhartigheid zijn gericht op het lenigen van materiële nood. Naast deze zeven lichamelijke werken, werden in de Middeleeuwen ook de zeven geestelijke werken van barmhartigheid genoemd. Paus Franciscus heeft nog niet zo heel lang geleden een achtste werk van barmhartigheid toegevoegd: de zorg voor de schepping (Aarde)

De zeven werken van barmhartigheid worden genoemd in Mattheüs 25: 35-36. Op de zeer recent gehouden 3 Kleine Gemeenteavonden zijn we ingegaan op de betekenis van de woorden die in dit bijbelgedeelte worden genoemd en daarmee de verbinding leggend met wat diaconie-zijn vandaag voor ons als gemeentelid betekent. Wij zijn immers allemaal diaken.

Wat betekent barmhartigheid in een tijd van overvloed en onbehagen, in een samenleving met polarisatie en kerkasiel? Welke weg gaan wij in Ermelo eigenlijk? En welke werken van barmhartigheid krijgen bij ons misschien minder of geen aandacht en waarom deze?

Op alle avonden zijn wij als diaken en gemeenteleden, na de inleiding van dominee Verbaan en de presentatie van de nieuwe gemeentelijke diaconale aanpak, in kleine groepen, het thematisch gesprek aangegaan .Als diaken hebben we, naast het verder diaconaal bewustmaken van de gemeente, ook geprobeerd bij de aanwezige gemeenteleden bereid te krijgen om ook het eigen diakenschap meer inhoud te laten krijgen (door ook mee te gaan doen aan de diverse diaconale activiteiten binnen de gemeente).

We kunnen terugzien op een aantal inspirerende kleine gemeenteavonden. 
(Henk Jan van den BIn gesprek over barmhartigheid (Kleine Gemeenteavonden 2019 wijk Oude Kerk Ermelo)
(Henk Jan van den Brink)17 februari 2019

meer